Am pornit, în 2013, un proiect care promovează antreprenoriatul ca opţiune de carieră în rândurile studenţilor Universităţii Alternative.

Ce este yIncubate?

yIncubate este comunitatea care reunește acei tineri din generația Y care vor să își construiască propriile startup-uri pentru a rezolva într-un mod inovativ provocările lumii în care trăim.
Incubatorul  înseamnă un traseu de 2 ani construit de către Universitatea Alternativă pentru a sprijini dezvoltarea antreprenorială a generației schimbă-lume.

yIncubate este pregătit să primească:  
A. Antreprenori alternativi dornici să își antreneze competențele de business și să construiască propriul start-up. Aceștia vor porni pe Track-ul INCUBATOR.
B. Antreprenori alternativi care au deja propria afacere și vor să își asume provocarea de a o duce la următorul nivel. Pe ei îi așteaptă Track-ul  ACCELERATOR.

Din 2013 şi până acum, în comunitatea de antreprenoriat a Universității Alternative au fost dezvoltate 21 de startup-uri. În prezent, pregătim cu bucurie lansarea a încă 14 noi afaceri.

 

Ne propunem ca startup-urile dezvoltate să aibă impact prin:

  • Produsele sau serviciile pe care le oferă – ele sunt aliniate cu valorile şi cu intenţia de a contribui la o lume mai bună
  • Responsabilitatea socială faţă de cum consumă resursele şi efectul faţa de mediu
  • Crearea de noi locuri de muncă
  • Dezvoltarea unor organizaţii şi locuri de muncă actualizate în care să-ţi facă plăcere să lucrezi

Ce am mai scris despre Incubatorul de afaceri?

Elena: „Promovez valorile naționale prin jocuri și povești tradiționale românești.”

| Antreprenoriat, Nerezonabili, Povestile studentilor | No Comments

Am rugat o parte dintre „nerezonabilii” Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, despre ei și despre experiența UA. Elena Branche este studentă alternativă din 2015 și în comunitatea de Antreprenoriat învață să pună Plai pe picioare. Elena în 10 cuvinte……

Mihai: „Transform mediile de lucru în spații în care oamenii se joacă.”

| Antreprenoriat, Nerezonabili, Povestile studentilor, SyncerSchool, Uncategorized | No Comments

Am rugat o parte dintre „nerezonabilii” Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, despre ei și despre experiența UA. Din 2013 de când este student alternativ, Mihai Cepoi a cochetat cu Syncer School și Incubatorul de Afaceri al UA. Mihai…

Iulia: „Organizez evenimente memorabile inspirate de natură.”

| Antreprenoriat, Nerezonabili, Povestile studentilor | No Comments

Am rugat o parte dintre „nerezonabilii” Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, despre ei și despre experiența UA. Iuliana Iacob este studentă alternativă din 2015, deține florăria online www.floriinbacau.ro și lucrează la o nouă afacere în Incubatorul de Afaceri…

Universităţi din top 200 în lume vin la RIUF

| Antreprenoriat, Evenimente, Lansare, Oportunitati | No Comments

La finalul acestei săptămâni, pe 3 şi 4 octombrie, tinerii dornici să afle mai multe informaţii despre programele de studiu din România şi din străinătate sunt aşteptaţi la RIUF- The Romanian International University Fair. Timp de două zile, la Sala…

EX – Amsterdam – o călătorie antreprenorială de 5 zile

| Antreprenoriat | No Comments

România are nevoie de antreprenori. Pentru a ajunge la media Europeană de IMM/mia de locuitori, ţara noastră va trebui să-şi dubleze numărul de IMM-uri în următorii ani. De aceea, noi (Universitatea Alternativă, Educativa şi Maastricht School of Management) credem că…

Learning Day #4 – Lifestyle Design

| Antreprenoriat, Ateliere colaborative, Comunitate, CROS zi de zi, Despre UA, Evenimente, Inspirație, Learning Day, Learning-house, Oameni, Opinii, Recomandăm | No Comments

De data aceasta Learning Day-ul s-a mutat în grădina Universității Alternative unde s-a produs o explozie de culori și energie: studenții povestesc, râd, zâmbesc; peste tot în grădină sunt așezate mese încărcate cu fructe proaspete, scaune colorate și bean bags….

Cum învățăm despre bucuria întâlnirii

| Antreprenoriat, Cursuri 2.0, Vânzări | No Comments

Timp de câțiva ani buni mi-am conturat o părere despre ce înseamnă vânzările. Credeam că vânzători sunt doar acei oameni extrovertiți, exuberanți și foarte vorbăreți care au de oferit un produs sau serviciu, pe care îl prezintă clientului și fac…

Pasiunea, stillú lor de viață

| Antreprenoriat, Incubator B3, Povestile studentilor, Uncategorized | No Comments

Parcă sunt scoase din cutie. Într-o mare de studenți cu blugi, tricouri și bluze cu etichete de firmă, Luiza și Tatiana fac notă discordantă. Pe Luiza, o zvârlugă de fată, nu o să o prinzi niciodată cumpărându-și haine de la…

Ce este incubatorul şi cum funcţionează?

Este un traseu de învățare creat pentru a te duce de la o idee la o afacere funcțională, care trece prin 3 etape: Idea Phase, Minimum Viable Product and Processes Development și Investment readiness. În fiecare etapă antreprenorii își asumă provocări esențiale pentru învățarea lor și pentru succesul afacerii: să își înțeleagă clienții, să construiască un produs/serviciu viabil, să realizeze un plan de afaceri, să testeze viabilitatea produsului și modelului de afaceri în practică, să obțină finanțare și să pună planul de afaceri în aplicare.

Ce înveți?

An de an am îmbunătățit programul incubatorului și am ajuns la o forma care, din punctul nostru de vedere, are sens pentru un antreprenor la început de drum. Mai jos poti vedea curriculum incubatorului pe parcursul unui an. Acesta însă se poate modifica deoarece credem foarte mult că fiecare student are propriul traseu de învățare.

Ce este acceleratorul şi cum funcţionează?

Acceleratorul reprezintă următorul nivel după ce ți-ai deschis o afacere. Acesta este un traseu de învățare creat pentru a te ajuta să îți duci afacerea la următorul nivel. Pe parcursul unui an acceleratorul este divizat în 4 etape: Business Growth, Entrepreneurial mindset, Individual Support și Investment readiness. Fiecare etapă este gândită pentru a ajuta antreprenorii să își eficientizeze procesele business-ului, să își dezvolte un mindset antreprenorial și să obtină suportul de la antreprenori cu experiență fie sub forma de mentorat, sau experiențe de învățare specifice pe nevoile lor.

Ce înveți?

Experiențele de învățare din Accelerator sunt concentrate pe nevoile specifice ale antreprenorilor. Noi am gândit un curriculum din experiența pe care am avut-o până acum, însă acesta se poate modifica în funcție de nevoile care apar în comunitate. Mai jos poți vedea experiențele de învățare pentru Accelerator.

Afaceri 2015-2016

Anul acesta 15 tineri antreprenori lucrează la ideile lor de business în cadrul Incubatorului de Afaceri.  În acest moment sunt în faza de testare a produsului lor, în același timp lucrează și la identitatea vizuală a business-ului.

INBOX

INBOX este primul spațiu de locuit din România creat din containere maritime, ce se adresează în exclusivitate studenților și tinerilor profesioniști. Construit în jurul nevoilor identificate, cu accent pe design-ul întregului spațiu cât și pe experiența oferită, fondatorii vor ca acest concept să ajungă la cât mai mulți tineri din România pentru a le susține educația.

BridgeStarter

BridgeStarter este o platformă online ce evaluează angajatorii din perspectiva angajaților. Angajații vor putea posta și vizualiza informații în funcție de anumite criterii relevante pentru ei. Adelina își propune să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a face alegeri de carieră informate și asumate și să dea contur unei voci puternice a angajaților pe piața muncii.

Mugur de Zof

Mugur de Zof s-a născut din drag pentru frumos și pasiune pentru momente autentice. Evenimentele sunt un prilej bun de adunat amintiri în traistă și în suflet. Iulia își propune să creeze acea zi de vis, printr-un proces simplu de creație, creionare, planificare, coordonare și producție. Când inspirația vine din natură, călătorii și oameni fericiți momentele speciale prin viață.

Ap.3

Ap.3 – branding & identity pentru start-up-uri si companii care isi doresc un refresh de brand. Usa apartamentului este mereu deschisa pentru oameni cu pasiuni cat mai diverse, gata sa isi transforme ideea in afacere.

 

Multicultural Toys

Multicultural Toys îşi propune să creeze un produs educativ, format pe baza unei poveşti dintr-o cultură străină, conturat în primele linii de producţie într-o păpuşă şi o carte. Nevoia satisfăcută ţine de a pune bazele unei culturi generale a viitoarele generaţii de copii, stimulând creativitatea acestora prin experienţă integrată senzorială&verbală.

Helen of Panda

Helen of Panda este un serviciu care generează sugestii de cadouri si se ocupă de intreaga lor achiziție, totul bazat pe informații publice sau oferite de catre client.

 

The travellers

Își propune să ofere tururi ghidate în țări străine ce pun accentul pe experiența, descoperirea culturii locale, locuri faine dar necunoscute turiștilor.

RomanTea

Prima ceainarie din orașul Roman. Este o alternativă culturală cu un design vintage unde au loc seri tematice, activități culturale, workshop-uri și expoziții. În plus, mansarda va fi un spațiu creativ în care tinerii din Roman au șansa să creeze o comunitate faină prin diferite ateliere, bibliotecă vie, seri de film și jocuri de societate.

Chat Noir

Chat Noir este un brand de lenjerie intimă personalizată. Scopul Chat Noir este acela de confirma că, pe lângă întrebuințarea practică, lenjeria intimă este un produs de modă, ce oferă clientelor atitudine și senzualitate. Prin acest proiect, Antoaneta își propune să susțină fiecare femeie să se simtă unică și frumoasă.

Tipsy

După a doua ediție a IncubCard game care simulează dinamica unui bar, Tipsy își propune să recreeze competitivitatea specifică comunităților de gameri într-un cadru distractiv. Jocul poate fi învățat cu ușurință de oricine și are ca miză bacșișul – pe care jucătorii îl obțin oferindu-le clienților băuturile dorite.atorului, 9 business-uri au ajuns în etapa de start-up.

Afaceri 2014-2015

După a doua ediție a Incubatorului, 9 business-uri au ajuns în etapa de start-up.

Native Box este un serviciu bazat pe abonament, care îţi livrează lunar, acasă sau la birou, mixuri cu nuci, seminţe şi fructe uscate, recomandate de nutriţionişti. Tudor îşi propune să ajute oamenii să își creeze obiceiuri sănătoase și să le mențină pe termen lung.

COBI Bicycle este primul centru de reciclare a bicicletelor din România. Reciclează, recondiționează și repun în mișcare bicicletele scoase din uz. Atelierul oferă spre vânzare biciclete second hand şi servicii de mentenanţă pentru acestea. Visul lui Costel, al Elenei și al Laurei e ca, în România, mersul pe bicicletă să devină un stil de viață.

Cerdak este un butic online de obiecte pentru casă și decor interior realizate de designeri români, care îşi propune să aducă sentimentul de “acasă” cu fiecare obiect achiziţionat. Viziunea pe termen lung a Irinei este de a contura un hub de creație destinat designerilor din România, iar povestea cerdacului din fata casei să fie trăită de cât mai mulți oameni.

The Hive este un spaţiu de locuit, unde 20-25 de tineri locuiesc împreună. Comunitatea și-a stabilit propriile reguli și principii, împart spaţiul şi costurile aferente. Cătălina și Daniel au pus pe picioare primul cămin-alternativ pentru studenții Universității Alternative.

Bianca Georgescu este un atelier de producţie de pantofi, care îşi propune crearea unui brand de încălțăminte cu design propriu, care să includă atât produse personalizate, realizate la comandă, cât și produse standard, existente în magazine de retail. Talentul și pasiunea Biancăi pentru pantofi și pragmatismul Laurei vor lucra bine împeună.

Decadoo este o platformă online care oferă consultanță în achiziția de cadouri în funcție de activitatea în rețelele de social media a sărbătoritului și în funcție de caracteristicile introduse pe site. Elena și colegii ei vor să aducă bucurie prin cadouri frumoase primite cu orice ocazie.

Braidy oferă servicii de împletit părul, la domiciliu sau la birou, atât doamnelor și domnișoarelor care se pregătesc pentru un eveniment, cât şi celor care se pregătesc pentru o serbare sau o gală. Mâinile dibace ale Roxanei îți fac o operă din păr în doar câteva minute.

Mysecretromania.com este o platforma care oferă servicii de asistenţă turistică, informare, consiliere personalizată şi rezervare de excursii – experienţe autentice şi tradiţionale – oaspeţilor români sau străini. Blogul va fi o colecţie bilingvă de imagini şi poveşti din acea Românie neştiută, bănuită, intuită… O Românie secretă pe care o descoperim şi o dezvăluim împreună cu oaspeţii noştri!

Playouth se adresează părinților ce doresc să își petreacă 2 ore împreună cu copiii lor în cadrul unor ateliere și cursuri practice de weekend. Ana și Anny au pornit acest proiect din dorinţa de a aduce bucurie în viața copiilor și a familiilor acestora.

Aventuresc.ro aduce în acelaşi loc toate sporturile extreme şi activităţile outdoor din România, pentru ca utilizatorii să poată rezerva cu uşurinţă un sport favorit şi să vadă opţiunile dintr-o anumită zonă geografică. Ioana pune în practică cu determinare această idee pornită din pasiune.

Afaceri 2013-2014

După prima ediție a Incubatorului, 6 business-uri au ajuns în etapa de start-up.

Learnity este un liceu construit pe principii democratice. Acum e organizat sub forma unei comunităţi de învăţare formată din 30 de liceeni care învaţă cum să devină autonomi în învăţare. Dacă doreşti să aflii mai multe detalii despre ce înseamnă acest liceu democratic, intră aici.

Skeptic Dog este un studio de animaţie 2D care îşi oferă serviciile unor clienţi diverşi, de la corporaţii mari la IMM-uri. Poţi să vezi creaţiile şi portofoliul Andrei, a lui Bogdan şi a câinelui lor sceptic aici.

Cu Substrat este un butic de creaţie care oferă servicii de design graphic. De asemenea, pagina de Facebook Cu Substrat este foarte cunoscută, servind şi ca principal canal de comunicare. Clienţii Cu Substrat sunt companii care doresc o abordare fresh în campaniile lor de comunicare.

Tortuleț este un agregator online de diverse cofetării din București. Datorită colaborărilor cu multe astfel de cofetării, pe site-ul lor poți găsi și comanda o varietate mare de torturi care să-ți fie livrate oriunde în București. Pentru a comanda un tort, poţi intra aici.

Duran Art este un butic de haine care crează îmbrăcăminte, de la papioane, la eşarfe şi rochii. Irina Toma, designer-ul lor, a lansat cu succes mai multe colecții vestimentare pe care le poţi vedea aici.

illú este un brand românesc, atelier de creație vestimentară ce creează accesorii: papioane, eșarfe și batiste. Clienții illú variază de la corporaţii la indivizi care vor să aibă o ținută personalizată. illú ia forma unui accesoriu vestimentar și vorbește despre tine, despre starea pe care o ai când îl porți, despre personalitatea și stilul tău. Dacă vrei să îți creezi un stil personalizat, intră pe www.illu.ro.

Cine crește antreprenorii

Mentori

Emil Muthu

Emil Muthu

Managing Partner @ Neurony; Managing partner @ Webstars Romania; Co Founder @ www.yarooms.com;

Cristian Orașanu

Cristian Orașanu

General Manager @ Innovations Incubator

Pontus Stjernfeldt

Pontus Stjernfeldt

Managing Partner @ Renascentia Consulting

Alexandru Ghiță

Alexandru Ghiță

Founder, President @ EDUCATIVA Group

Ada-Carmen Epure

Ada-Carmen Epure

Banca Transilvania

Alex Moise

Alex Moise

Director, Creative Industries Business Unit @ Banca Transilvania

Leonard Cornoiu

Leonard Cornoiu

Director, Department European Programmes @ Banca Transilvania

Andrei Popescu

Andrei Popescu

Lecturer @ Faculty of Psychology and Educational Science, Bucharest University; former State Secretary @ Ministry of Youth and Sports Romania

Cătălin Caia

Cătălin Caia

Senior Product Marketing Manager @ Xerox Corp.

Dan Ovedenie

Dan Ovedenie

Manager Achizitii @ ELBI Electric & Lighting

Alexandru Aramă

Alexandru Aramă

Head of Business Development, Unicredit Leasing

Sergiu Bîcă

Sergiu Bîcă

Co-Fondator @ Synopsis

Profesori Incubator

Emil Muthu

Emil Muthu

Managing Partner @ Neurony; Managing partner @ Webstars Romania; Co Founder @ www.yarooms.com;

Cristian Orașanu

Cristian Orașanu

General Manager @ Innovations Incubator

Ilinca Paun

Ilinca Paun

20 June 2016

Elena Dobre

Elena Dobre

Management Consultant @ Advanced Thinking

Wiliam Bognar

Wiliam Bognar

Worldwide Product Design & Deployment @ HP, Co-Founder & Product Manager @ Avocatoo, Co-Founder & CEO @ YardLabs

Paul Olteanu

Paul Olteanu

Senior Trainer & Coach. Founder @ People Dynamics

Carmen Ruse

Carmen Ruse

User Experience Designer @ Adobe Systems

Vlad Atanasiu

Vlad Atanasiu

Consultant & Product Development Manager @ Advanced Thinking

Valentin Brabete

Valentin Brabete

Financial Officer @ Wise Factor Entertainment

Maria-Shirina Stefanescu

Maria-Shirina Stefanescu

Co-Founder and Attorney @Legalway

Dan Ovedenie

Dan Ovedenie

Manager Achizitii @ ELBI Electric & Lighting

Sergiu Bică

Sergiu Bică

Freelancer - Branding, Copywriting, Creative Direction

Mihai Bonca

Mihai Bonca

Founder @ Brand Architects

Află mai multe și despre celelalte comunități de practici: