Procesul prin care devii student alternativ presupune:

 • să completezi online acest formular de înscriere până pe 19.10.2016;
 • să ne cunoaștem la o întâlnire individuală începând cu 01.10.2016;
 • să participi la o activitate de grup pe 21.10.2016.

Participarea la procesul de înscriere presupune o taxă de 100 lei pe care o vei achita la întâlnirea individuală. Achitarea acestei taxe presupune că îți asumi să parcurgi acest proces, iar suma acoperă o parte din cheltuielile procesului și materialele folosite.

Dacă ai nevoie de o bursă, vei primi mai multe detalii despre procesul de aplicare la burse după ce completezi formularul de înscriere la UA.

După ce afli răspunsul final, pentru a-ți rezerva locul de student la UA vei semna contractul de student și vei achita cel puțin prima tranșă din taxa programului. Dacă nu poți achita integral, poți alege plata prin două tranșe. Prima tranșă este de 500 euro (minim 300 euro dacă ești bursier) și se achită până la 01.11.2016. A doua tranșă, diferența din taxa ta și prima tranșă, se achită până la 15.02.2017.

După completarea formularului de înscriere, vei fi contactat pentru a ne cunoaște și pentru a parcurge următorii pași din procesul de selecție.

Universitatea Alternativă se adresează:

 • Studenților în anul I sau II la o facultate în București.
 • Studenților în București, care sunt în căutarea unui program complementar de dezvoltare profesională și personală, program care vine în completarea studiilor clasice prin informații livrate de practicieni cu experiență în domeniile facilitate în cadrul Universității Alternative.
 • Tinerilor până în 26 de ani, angajaţi, care îşi doresc un start proaspăt sau care vor să contribuie cu lucruri inovatoare la job.
 • Tinerilor până în 26 de ani cu spirit antreprenorial.

Taxa programului (cât plătești ca student alternativ)

1.500 euro / an

Diferența între valoarea reală a programului și taxa pe care o plătește un student alternativ este dată de investiția partenerilor noștri în formarea tinerilor. Atât companiile și organizațiile partenere, cât și rețeaua de peste 150 de profesioniști care contribuie voluntar ca profesori, mentori și invitați la experiențele de învățare fac posibil ca programul să fie mai accesibil pentru tineri.

Valoarea reală a programului

5.000 euro / an

Valoarea reală calculată a tuturor experiențelor de învățare și a resurselor de care beneficiază un student la Universitatea Alternativă, în medie, este de 5.000 euro pe an, valoare dată și de calitatea experților și antreprenorilor cu care lucrăm ca profesori și mentori. Dacă ți-ai construi un program de un an cu experiențele din UA și le-ai plăti la valoarea lor reală, ai plăti în jur de 5.000 de euro.

Dacă nu ai posibilități financiare pentru a plăti integral taxa de 1.500 euro/an, poți aplica la o bursă. Mai multe detalii găsești la secțiunea „Burse”.

Criteriile de acordare a burselor:

 • vârsta de maxim 24 de ani;
 • dificultăți financiare (venituri personale până în 1500 lei pe lună);
 • implicarea în proiecte cu impact în societate;
 • disponibilitatea de timp și nivelul abilităților pentru implicarea în activitățile Universității Alternative;
 • disponibilitatea și nivelul abilităților pentru implicarea în proiecte Rent-a-Team.

Mai multe detalii despre cum poți aplica la burse vei primi după ce completezi formularul de înscriere la Universitatea Alternativă. Informații despre bursele disponibile găsești mai jos.

Bursa Autonom-Rent-a-Car
Autonom susține un tânăr nerezonabil, care vrea să devină student alternativ, cu o bursă în valoare de 750 euro.

Bursele Advanced Thinking
Advanced Thinking susține cu câte o bursă în valoare de 750 euro doi tineri nerezonabili care vor să învețe despre organizațiile viitorului.

Bursele eMAG
eMAG susține cu câte o bursă în valoare de 1200 de euro doi tineri nerezonabili care vor să devină studenți alternativi.

Bursa Immochan
Immochan susține cu o bursă de 750 euro un tânăr nerezonabil care vrea să devină student alternativ.

Bursa Mavericks
Mavericks susține cu o bursă de 750 euro un tânăr nerezonabil care vrea să devină student alternativ.

Bursele Nobel Coaching
Nobel Coaching susține cu câte o bursă de 750 euro doi tineri nerezonabili care vor să devină studenți alternativi.

Bursele UA
Dacă nu obții una din bursele date de partenerii noștri sau reducerea de care ai nevoie este mai mică, poți aplica pentru o bursă din partea UA în valoare de 525 euro (plătești 975 euro).

Întrebări frecvente

1. Universitatea Alternativă este din punct de vedere juridic un ONG. De ce nu oferiţi programul gratuit?

Misiunea Universității Alternative este transformarea profundă a sistemului de educație. Gratuitatea programului nu contribuie la această misiune din două motive:

 1. Un model susținut din donații este nesustenabil pe termen lung și are o capacitate limitată de a se răspândi.
 2. Chiar dacă am găsi suficienți donatori cât să acopere integral costurile, nu ne-am dori un astfel de model deoarece esența transformării pe care ne-o dorim este asumarea responsabilității de către tineri (și adulți) pentru propria educație. Această responsabilitate include și pe aceea de a-ți asigura resursele financiare alături de aceea de a face alegerile, de a-ți găsi motivația, de a valorifica oportunitățile și de a defini și urmări rezultatul final.

2. De ce nu există burse integrale?

Experienţa ne-a arătat până acum că oamenii care contribuie şi ei financiar sunt mai conştienţi de angajamentul lor faţă de propria lor dezvoltare şi îl respectă mai des decât cei care nu contribuie. Astfel, am decis ca, inclusiv tinerilor cu dificultăţi financiare pe care dorim să îi ajutăm, să le solicităm o contribuţie financiară minimă de cel puțin 20% din taxa programului. În plus, bursele vor fi oferite doar în schimbul unei contribuţii în ore de co-creare. Contribuţia ajută funcționarea UA, dar este și o formă prin care ne asigurăm că tinerii care ajung în Universitatea Alternativă valorizează participarea lor şi apreciază resursele şi oportunităţile la care au acces.

3. Cum plătesc?

Cei care nu își permit să achite toată taxa o dată, pot alege să plătească în două tranșe.

Prima tranșă este de 500 de euro (minim 300 de euro, pentru cei care au dificultăți materiale și au primit o bursă) și se plătește până pe 31.10.2016, pentru asigurarea locului în programul Universității Alternative.

Tranșa a doua este reprezentată de diferența până la suma pe care o are fiecare de plată (în funcție de burse) și se plătește până la 15.02.2017, în cazul în care nu a fost achitată de la început.