La noi vara se numără bobocii, iar din toamnă îi chemăm la antrenament. 🙂
Am dat startul anului universitar 2013-2014 la sfârşitul lui iulie, în Camp, iar după aproape o lună de vacanţă, ne-am reîntors cu bateriile încărcate, pregătiţi să începem treaba.
Pe scurt, anul universitar 2012-13 a fost despre: o sută de studenţi, o nouă comunitate – Syncer School, 9 conferințe lunare marca Learning Day, 32 de ediţii de Invitatul Săptămânii, peste 100 de relaţii create în procesele individuale de învățare, 12 cursuri intensive, 30 de traininguri, peste 100 de provocări în The Game şi foarte mulţi oameni valoroşi implicaţi în Universitatea Alternativă. Un an încărcat, cu o atmosferă plină de inspiraţie în Learning House.
În iunie, când am invitat studenții să evalueze experiența în Universitatea Alternativă, au spus următoarele:
Acum, în toamna lui 2013, suntem în punctul în care pentru a merge mai departe, ne uităm cu mai multă atenţie la cum ne organizăm intern. Este un an despre eficienţă şi sustenabilitate. La întâlnirea strategică din august am setat 3 direcţii principale:
- Să oferim în continuare studenţilor noştri o experienţă personalizată, pe nevoile lor.
- Să ne îndreptăm către un model de business sustenabil.
- Să construim o organizaţie sănătoasă şi o echipă unită.
Pentru a duce la următorul nivel experienţa de învăţare a studenţilor (150 anul acesta), vom investi mai mult în 3 din cele 15 procese de învăţare şi anume:
-
Porţi şi Badge-uri – fac parte din procesul de certificare şi este un proiect de dezvoltare pentru următorii 3 ani.
-
Incubatorul de afaceri – avem câteva noutăţi aici, pe care vi le vom împărtăşi în curând.
-
Rent a team şi internshipuri – experienţe mai multe şi diverse în mediul business.
Din punct de vedere al modelului de business, anul acesta ne vom concentra pe parteneriate cu companii şi granturi.
Modelul de business este una dintre principalele provocări ale noastre şi, testând multe idei şi presupuneri, am învăţat să alocăm mai multe resurse în această zonă. Vrem ca în 3 ani Universitatea Alternativă să devină o afacere socială sustenabilă, iar anul acesta vom începe câteva proiecte noi:
- În februarie lansăm noul brand al Universităţii Alternative şi avem ajutorul prietenilor noştri de la Friends Advertising.
- Vrem 20 liceeni înscrişi în anul universitar următor şi dorim să dezvoltăm un parteneriat solid cu licee şi ONG-uri care lucrează cu liceeni.
- Ne dorim 15 companii partenere, care să se implice în Universitatea Alternativă şi alături de care să construim mai departe un model de învățare adaptat secolului în care trăim.
Din 2008 echipa a crescut de la 3 persoane la 14 persoane. Suntem o organizaţie plată, în care nu există funcţii, în care deciziile se iau prin consens, în care fiecare contribuie, creşte şi îşi asumă leadershipul organizaţiei. Ca toate lucrurile acestea să se întâmple, aveam nevoie de mai multă claritate în roluri, în împărţirea responsabilităţilor între noi.
O bună parte din luna septembrie ne-am petrecut-o mapând procesele organizaţiei, luând decizii despre cum ne organizăm şi cum vrem să arate cultura organizaţiei.
Am păstrat obiceiurile sănătoase, precum cele prin care îmbunătăţim relaţiile dintre noi şi avem, în plus, 3 direcţii de creştere:
-
Să creştem cultura feedbackului, atât să oferim, cât şi să primim.
-
Să devenim mai eficienţi şi eficace.
-
Să alocăm mai mult timp învăţării noastre şi să creăm un proces de învăţare structurat în organizaţie.
Cam aşa arată anul din faţa noastră. Cum vi se pare? Ce recomandări aveţi pentru noi?