Printre numeroasele metode prin care putem învăța se află și filmele. Pentru cei care sunt interesați de educație și pentru cei dornici să afle mai multe povești din domeniu, am făcut o listă cu câteva filme de văzut în zilele libere care urmează. Lista rămâne deshisă pentru că sigur mai există și alte filme pe care nu le-am menționat, dar pe care voi le știți. Așa că vă invităm să lăsați într-un comentariu sugestiile voastre de filme despre educație și părerea voastră despre lista de mai jos.
Être et avoir este un documentar francez realizat de Nicolas Philibert. Filmul este povestea unui profesor care predă unor copii cu vârsta între 4 și 11 ani dintr-o școală provincială. Georges Lopez este profesorul care îi învață pe copii matematică, să scrie, să citească, dar și mai important, îi învață să fie pregătiți pentru ce înseamnă să fii adult.
Elevii învață să gătească împreună, să fie o echipă, să discute civilizat și nu să se certe atunci când nu împărtășesc aceeași părere. Profesorul devine un model pentru elevii săi, un model pe care nu îl întâlnim foarte des în școli/licee/universități. Oare cum ar fi studenții dacă profesorii lor ar fi niște modele la care să se uite cu admirație?
Dead Poets Society – “Boys, you must strive to find your own voice.”
Cum ar arăta o școală axată pe student? O școală în care ești încurajat să îți descoperi talentul, să ai o părere a ta și să îți urmezi pasiunea? Poate că ar arată ca Universitate Alternativă. Ei bine, John Keating, personajul interpretat de Robin Williams în film, ar fi sigur un prof bun de UA. Într-o școală în care elevii sunt încurajați să învețe la matematică, la fizică și la alte materii serioase ca să ajungă avocați sau ingineri, John Keating își încurajează elevii să-și descopere și latura lor sensibilă, prin poezie. Îi ajută să viseze pentru că versurile, frumusețea în orice formă a sa și pasiunea te ajută să fii om, adică să trăiești cu intensitate orice moment al vieții.
To sir, with Love este un film din 1967 cu Sydney Poitier. Este vorba despre un inginer de culoare care nu își găsește un job și ajunge profesor într-o școală de copii albi din familii cu probleme. Pe lângă faptul că acțiunea se desfășoară într-o perioadă în care rasismul era în floare, inginerul nimerește și într-o clasă în care elevii erau nedisciplinați, agresivi și nu le plăcea să învețe. Încet, încet, ajunge să se implice emoțional și să le afle povestea.
Pe lângă materia pe care le-o predă, profesorul îi învață și să se respecte între ei și ajunge în final să le câștige încrederea. Când, după ceva timp, i se oferă un post de inginer… ce credeți că răspunde?
Stand and Deliver este un film american din 1988 bazat pe povestea profesorului de matematică Jaime Escalante. Jaime este noul prof de mate de la liceul ”James A. Garfield” și își dorește să schimbe sistemul acelei școli. Sună cunoscut, nu-i așa? Primește o clasă de copii cu probleme, copii despre care societatea crede că sunt predestinați să eșueze. Jaime are altă părere.
Treptat, descoperă potențialul din ei prin metode creative și inovatoare de a preda matematica. Se folosește de glume pentru a-i învață concepte abstracte de matematică și îi învață cum îi poate ajuta această materie în viața de zi cu zi. Începe să câștige încrederea studenților săi și progresul se vede. Spre surprinderea tuturor, la examenul de matematică din ultimul an de liceu, toți elevii trec. Elevii sunt nevoiți să susțină încă o dată examenul pentru că examinatorii sunt convinși că aceștia au trișat. Care credeți că sunt rezultatele?
Lean on Me este experiența lui Joe Louis Clark sau “Crazy Joe” (Morgan Freeman) ca director al unei școli cu probleme grave: violență, droguri, furturi, violuri etc.
Crazy Joe ajunge să fie din nou director al școlii după ce în urmă cu 20 de ani fusese dat afară din rolul de profesor pentru că metodele sale diferite de a preda erau considerate a fi extreme. Este ales în funcția aceasta pentru că școală era pe punctul de a fi închisă datorită rezultatelor foarte slabe pe care le obțin elevii la examene. Crazy Joe pare singura soluție la această problemă. Prin metodele sale alternative, reușește să salveze școala și pe elevii săi.
Ce părere aveți despre filmele din listă? Le-ați văzut deja? Ce alte filme ați mai adăuga?
“Summerhill”