Anul ăsta am început să construim diploma Universității Alternative.
Ea va fi formată din badge-uri (sau micro-certificate digitale), adică simboluri pentru recunoașterea unei competențe, a unei abilități sau a unor rezultate speciale care te definesc și te construiesc, ca om și profesionist. Fie că te orientează în drumul tău de creștere profesională, fie că te ajută să primești feedback valoros de la experți sau că te sprijină în a-ți construi un brand personal, diploma alternativă reprezintă propriul tău traseu de învățare, în mod flexibil și personalizat. Și o poți afișa online, peste tot.
Mai multe despre sistem poți citi aici.
Din toamnă încoace, noi am dezvoltat 7 badge-uri nucleu pentru “diploma” Universității Alternative. Ele au fost construite împreună cu experți din resurse umane, educație și alte domenii de referință pentru cele 7 certificate. În martie, le-am deschis comunității de studenți alternativi.
În cele două runde de evaluare, s-au înscris în total 48 de studenți pentru a trece prin procesul de evaluare pentru unul dintre badge-urile Agile Self-Directed Learner, Element Seeker, Mindful Collaborator, Junior Talent Resourcer, Rookie Project Manager, Volunteer Legacy, ori Aware Graphic Designer.
Dintre studenții înscriși, doar 21 au ajuns să își prezinte experiența și portofoliile construite în fața a 20 de experți (câte 3-4 pentru fiecare badge dezvoltat). 17 sunt cei care le-au și primit, împreună cu feedback de mers mai departe în procesul individual de dezvoltare. Claudiu este primul care a primit două badge-uri – Mindful Collaborator și Volunteer Legacy.
Ce am învățat pe drum?
- Că am dezvoltat un sistem complex și care ia timp, dar aduce multă valoare de învățare și reflecție la nivelul celor evaluați.
E un joc în viața reală.
(Ana Dima, candidat Element Seeker)
Este foarte util pentru a avea un feedback realist, a înțelege cum este perceput de piață.
(Mădălina Uceanu, evaluator Junior Talent Resourcer)
Am aflat ce e colaborarea cu adevărat și unde mă situez pe harta colaborării.
(Maximilian Dobrescu, Mindful Collaborator)
- La unele badge-uri am setat criterii prea înalte.
Criteriile pentru Project Manager erau de zeu, nu de “rookie”.
(Cristina Cristea, evaluator Rookie Project Manager)
- Cu cât “iei” mai greu un badge, cu atât ești mai motivat să dai ce ai mai bun pentru a-ți construi portofoliul pentru el.
Cei care nu au primit badge-ul au plecat mai motivați decât cei care l-au primit.
(Ana Șpaiuc, Agile Self-Directed Learner)
- Am primit multă valoare și entuziasm din partea evaluatorilor externi, care își doresc o implicare mai mare pe viitor.
Chiar mi s-a părut o super experiență de învățare și pentru mine.
(Corina Anghel – evaluator Agile Self-Directed Learner)
- Am validat rolul pe care acest sistem în joacă în dezvoltarea studenților:
M-a ajutat pentru că mi-am dat seama ce lipsește ca să pot să iau badge-ul și unde mai am de lucrat. Și m-a ajutat ca să îmi confirme și că am făcut bine ce am făcut până acum.
(Ana Dima, candidat Element Seeker)
Feedback-ul a fost foarte relevant din perspectiva în care ne-a provocat să privim mai departe, dincolo de ONG-uri.
(Ana Maria Mircioagă, Rookie Project Manager)
A fost un foarte bun exercițiu de reflecție. Trecând prin etapele necesare obținerii badge-ului, am câștigat încredere în mine și siguranța că am competența pentru care îmi doream un microcertificat digital.
(Raluca Grigore, Agile Self-Directed Learner)
Completarea formularului/portofoliului m-a ajutat să mă autoevaluez mai bine în ceea ce privește activitatea mea ca designer, proiectele în care am fost și sunt implicată, job-ul actual, ce imi propun pe viitor.
(Elena Bicher, candidat Aware Graphic Designer)
A fost ca un moment de relecție pe care nu mi l-am luat până acum. A fost ca o oglindă pentru mine, și aici mă refer la cum se vede din exterior pasiunea mea și cum transmit asta mai departe. A fost ca un proces de evaluare: Start – Stop – Continue.
(Anca Neacșu, Junior Talent Resourcer)
M-a ajutat să înțeleg cum se face o evaluare a unei competențe, să înțeleg că o experiență pentru a fi validată trebuie să aibă rezultate măsurabile. Am înțeles mai bine care etapă din dezvoltarea mea încă îmi lipsește și cum s-o dezvolt. Acest proces te ajută foarte mult și în a-ți da seama ce înseamnă Personal Branding și cum să ți-l crești sustenabil.
(Liza Gutium, Volunteer Legacy)
Acum am înschis trusa cu instrumente, pentru vacanță, dar revenim din toamnă, când vom dezvolta badge-uri noi și vom rafina sistemul de evaluare cu și mai mulți studenți, profesioniști și alți pasionați de învățare.