Learning Day (Ziua Învățării) este acea zi dedicată inspiraţiei şi reconectării întregii comunităţi a Universității Alternative. În fiecare lună, petrecem o zi de sâmbătă împreună, în care ne inspirăm în sesiuni de training sau prezentări, lansăm programe de învăţare noi şi ne angajăm în conversații de învățare cu persoanele resursă din jurul nostru – mentori, traineri, coachi, etc.

Pe 5 Octombrie a avut loc primul Learning Day. În cadrul evenimentului am lansat Programul de Consiliere pentru Autonomie în Învățare. La nici două zile după acest moment, 94 de studenți alternativi au intrat într-o relație de consiliere alături de 56 de autonomari, adică peste 2.000 de ore investite în procese individuale.

ld10

***

Dimineața a început în forță cu discursul de deschidere al Silviei: ne-a amintit că deși nu ne-am mai reîntâlnit într-un cadru oficial încă din Camp, comunitatea a crescut atât în mediul offline cât și online. Peste 200 de emailuri, peste 10 provocări The Game, nenumărate întâlniri informale. Printr-un scurt exercițiu de ridicat de mână, a devenit evident că nu există oameni care să nu cunoască cel puțin alte 5 persoane în comunitatea Universității Alternative. Deși la început, am construit împreună o fundație stabilă pentru o comunitate în formare.

***

Autonomia în învățare descrie acel om capabil să își caute și să își găsească propria definiție și drum către o viață fericită. Procesul de consiliere pentru autonomie în învățare ajută la atingerea acestui ideal. Cum se definesc obiectivele de învățare, cum se pot construi și folosi diferitele strategii de învățare, cum se poate evalua eficient progresul în învățare, cum se poate face asta într-un mod coerent și auto – disciplinat – toate aceste teme au reprezentat subiect de conversație în cele patru panel-uri din cadrul Learning Day. Cei peste 120 de participanți și-au putut găsi din lecțiile de viață ale invitaților răspunsuri la întrebări legate de temele de mai jos:

I. “Atitudine şi motivaţie în învăţare”, cu Maria Dinu(Talent Manager, Coca-Cola HBC), Alexandru Chifu(consilier pentru autonomie în învățare) și Raluca Iritz(AVP Marketing, Genpact)

Atitudinea deschisă către învățare este un “must” atunci când decizi să îți iei învățarea în propriile mâini. Două resurse pe care le recomandăm pentru a întelege despre și cultiva atitiudinea pentru învățare sunt: Drive, de Daniel Pink și Flow, de Mihail Csikszentmihaly.

panelII. Autocunoaştere şi setare de obiective”, cu Veronica Brejan (Senior Manager Talent, Capability and Culture, Vodafone Romania), Raluca Grigore (consilier pentru autonomie în învățare) și Iuliana Stan(Managing Partner, Human Synergistics Romania)

Autocunoaștere este capacitatea de a-ți descoperi punctele forte și cele slabe, care sunt ariile cu cel mai mare potențial de creștere, care sunt activitățile care îți plac și care îți aduc satisfacție, ce anume te motivează. Instrumente care ar putea să te ajute în drumul tău către o mai bună cunoaștere de sine pot fi: Life Syle Inventory sau testul Myers-Brigs. O carte despre autocunoaștere pe care o poți citi este: Way of the peacefull Warrior, Dan Millman.

III. “Strategii şi instrumente de învăţare”, cu Diana Rosetka (General Manager at United Business Developement ), Marius Pop(consilier pentru autonomie în învățare), Magda Balica (Cercetător Științific la ISE)

O strategie de învățare constă într-un cumul de metode și tehnici pe care le poți folosi pentru atingerea obiectivelor specifice de învățare. Criteriile prin care îți alegi propriile strategii sunt eficiența și eficacitatea. De a a scrie despre ce înveți, a învăța învățându-i pe ceilalți, a alege să faci lucruri practic cu scopul de a învăța – ține de tine să aflii ce ți se potrivește și să-ți creezi contextele potrivite pentru învățare.

panel2_ld10

IV. “Evaluare şi Autodisciplină”Roxana Mocanu (Director ITOL Central Eastern Europe), Laurențiu Horubeț (TalentManagement Consultant, Vodafone România), Alina Păun (consilier pentru autonomie în învățare)

Auto-evaluarea presupune să fii capabil să îți evaluezi propriile obiective de învățare, strategii, resurse dar și rezultatele la care ai ajuns după o experiență de învățare. Poți încerca să-ți planifici din timp învățarea pentru ca mai apoi să evaluezi rezultatele, poți cere feedback constant de la cei din jur, îți poți construi un portofoliu care să țină evidența învățării tale.

A te schimba pe tine poate fi un proces dureros, pentru că înainte de a începe schimbarea – e nevoie să cauți și să accepți la tine acele atitudini și comportamente ce au nevoie de schimbare. Pentru a putea să înveți ce vrei, când vrei, cum vrei, unde și cu cine vrei, ai nevoie să devii autonom în învățare. A învăța să înveți este un proces continuu de (re)găsire a elementului tău, de a valorifica la maxim talentele și abilitățile tale. În acest sens, primul Learning Day a reprezentat o scânteie cu rolul de a deschide conversația învățării și a autonomiei în învățare, iar întreg procesul de consiliere pentru autonomie în învățare este un antrenament asistat pentru ceea ce sperăm noi să devină o atitudine a fiecărui Schimbă Lume, pentru toată viața.

Leave a Reply