Pe 25 octombrie, câţiva NMSişti curioşi s-au adunat la al doilea Sharing Day al cărui temă centrală a fost campanii de promovare. O alegere cât se poate de deşteaptă, că tot ne aflăm în plin proces de recrutare în cadrul organizaţiilor şi vrem să atragem studenţi de calitate într-un mod creativ.

Întâlnirea a fost structurată în două paneluri, pe principiul give-receive. Am dat startul fresh şi imprevizibil cu o campanie de promovare personală – un soi de elevator speech, doar că de data asta mai plin de expresivitate, mai vizual. La debriefing am făcut o tură de cameră cu ce am reţinut din prezentări, fie că erau lucruri cu care am rezonat sau care, din contră, erau rupte din context. Aşa am aflat că Bubu colecţionează oi şi că lui Andrei Lasc îi place să spună despre el că este “punctul pe i”. Faină abordare a avut fiecare din cei prezenţi, în orice caz.

Pe urmă ne-am împrietenit cu Youtube-ul pentru vreo 30 de minute, timp în care am vizionat campanii de promovare/awareness dintre cele mai diverse:

  • Midttrafik – mersul cu autobuzul n-a fost niciodată mai plăcut
  • Bergenbier – trăieşte-ţi pasiunea!
  • Shiny Suds – awareness cu privire la chimicalele din produsele de menaj
  • Young Director Award – Born to create Drama (1, 2 și 3) – de departe preferatele mele
  • Cerveza Norte, marca de bere argentiniană ce a câștigat aurul la Clio Awards pentru campania sa de publicitate integrată
  • TedX – despre cum poţi transmite un mesaj într-o formă alternativă (Long live taxi drivers!)
  • El grand combo de Puerto Rico şi felul în care muzica poate schimba oamenii
  • Dollar Shave Club – calitatea unei lame de ras de 1$

În al doilea panel am trecut de la receiving la giving şi am pus pe masă campaniile pe care le-am realizat în cadrul organizaţiilor din care facem parte. Am trecut astfel în revistă ASERul, Club LMT şi Appnorul.

Andrei, Raluca şi cu mine am împărtăşit în detaliu experienţa campaniei de promovare de anul acesta Căutam oameni cu zvâc – de la procesul creativ, la partea vizuală (afişe și flyere) pentru ca în final să introducem zvâcul în toate activităţile online / offline:  tricouri, poze cu Zvâc-ul din carton / tag pe Facebook, apariţia în Ghidul Studentului Economist, semne de carte, cover photos, clipuri de teasing. Ca şi canale de comunicare ne-am axat într-o foarte mare măsură pe Facebook, urmat de Youtube, Twitter şi site-ul ASER. Rezultatele? 470 aplicaţii şi o creştere cu 700 fani pe pagina de Facebook. Am discutat apoi despre Campania “10 pentru sesiune” şi de succesul de care aceasta s-a bucurat în mediul online.

Bubu ne-a povestit despre ceea ce face în cadrul LMT, despre campania de rebranding a clubului şi despre Conceptar – un proiect ce provoacă la creativitate ludică. Ultimul, dar nu cel din urmă a fost Marius, care ne-a prezentat landing page-ul  celor de la Appnor şi campania neconvenţională a acestora “cămara cu zacuscă”. Tot el ne-a arătat şi site-ul celor de la Server Bacon – nişte atipici care se pare că administrează servere.

La sfârşitul întâlnirii am plecat cu o serie de insights ‒ faptul că e important să ai continuitate în campaniile de comunicare, că vizualul plusează enorm pentru că reuşeşte să capteze atenţia din prima şi că uneori ideile năstruşnice vin când nici nu te-aştepţi: într-o sesiune lungă de brainstorming sau… în bucătărie (v. asocierea zacuscă – servere). Am urmărit şi dezbătut campanii de succes, însă am plecat de acolo cu o întrebare care să-mi antreneze mintea  până la următoarea întâlnire de Sharing: „Ce faci atunci când o campanie eşuează? Cum repari greşeala? “. Cu siguranţă voi afla mai multe despre acest subiect în cadrul cursului 2.0 la care m-am înscris –  Strategii online, susţinut de Tudor Totolici.

Fotografii aici.

Leave a Reply