E ora 6 jumătate și alerg pe scări ca să ajung la timp. În seara asta avem un atelier la UA despre alegeri. Intru în sediu, îmi las geaca la cuier, și mă grăbesc în sală. Scaunele sunt așezate în cerc și, deși credeam că o să întârzii, îmi dau seama că sunt a doua persoană ajunsă. Florentina Pacea, facilitatorul nostru de azi, mă întâmpină cu zâmbetul pe buze. Are pregătit flipchart-ul, markere, și foi colorate în caz că avem nevoie. Trebuie să începem la 7 fără un sfert, însă e seară, e frig, oamenii vin de la birou, de la facultate, sau din zone mai îndepărtate ale Bucureștiului. Nu e ceva neobișnuit să începem mai târziu, și înțelegem toți cât de important e să ne acceptăm cu bune și cu rele unii pe alții. Încet, încet ne strângem și la ora 7 suntem pregătiți să începem.

De ce sunteți aici?

„Am ales să fiu aici” este unul dintre răspunsuri la întrebarea Florentinei. Zâmbesc, căci este unul dintre cele mai simple și mai adevărate răspunsuri despre UA pe care l-am auzit vreodată. Toți cei care suntem aici am ales singuri asta, fără vreo presiune socială, ci dintr-o motivația pur personală.

Vin și alte răspunsuri la întrebare pe măsură ce oamenii se dezmorțesc: vreau să știu cum să îmi manipulez și influențez alegerile, să descopăr relația dintre sentimentul de vinovăție și alegeri, vreau să știu cum îmi dau seama că alegerea este a mea și nu a mediului înconjurător, să conștientizez motivele reale ale unei alegeri.

Curiozități pe cât de simple, pe atât de profunde. Și, deși, au venit de la doar câțiva oameni, ele se află în noi toți, oamenii din secolul 21, ce trăim într-o societate civilizată și avem parte de atâtea beneficii.  

Viețile noastre în prezent sunt pline de alegeri. De când ne trezim dimineața și până mergem înapoi la culcare, noi facem alegeri constant. Preferăm un lucru în detrimentul unui altul, sau optăm pentru o activitate pe care să o facem în locul alteia. Dar ce ne îndeamnă să zicem eu vreau asta și nu cealaltă?

Pentru a ne da singuri seama, Florentina ne propune să facem un exercițiu de vizualizare. Ne așezăm toți cu picioarele pe pământ, cu spatele drept, și ochii închiși. „Gândiți-vă la o alegere pe care ați făcut-o în trecut.” ne spune ea. „Cufundați-vă cât puteți de mult în momentul acela și în emoțiile pe care le trăiați. Uitați-vă la circumstanțe și la ce motive ați avut când ați ales într-un fel sau altul.” Nu știu cum a fost pentru ceilalți, dar pentru mine a fost un pic dificil la început să pun degetul pe ceva. Îmi fugeau toate gândurile în toate direcțiile. Vedeam rostul exercițiului, dezvoltarea persoanală și cunoașterea de sine necesită ceva efort, dar mintea mea avea chef de joacă. Până la urmă am reușit să identific ceva, iar când am deschis ochii, aveam scrise pe flipchart trei întrebăti la care să ne răspundem:

 1. Ce gânduri aveai?
 2. Ce emoție ai trăit?
 3. Ce era important pentru tine în acel moment?

Câteva persoane împărtășesc grupului din ce au trăit în momentul pe care l-au vizualizat. Nu ușor, căci lucrurile personale sunt, de obicei, și sensibile, însă cu mult curaj. Emoțiile și gândurile povestite vin din toate categoriile pe care un om le poate trăi într-o viață. La fel și motivele fiecăruia pentru care a ales ceva ori altceva. Dar acum, contează să ne uităm la motivele noastre, la lucrurile, stările, rezultatele cu care ne-am ales în urma alegerilor făcute. Ele sunt ușa care ne duce mai aproape de noi înșine.

Care e alegerea pe care o facem zi de zi, de fapt?

Să ne respectăm valorile. Câteodată conștient, de cele mai multe ori inconștient. Căci alegerile pe care le facem sunt în acord cu cel puțin una din valorile noastre. Dar știi momentele în care nu te simți în zona de confort când iei o decizie ori iei o acțiune? În momentele alea, tu nu îți respecți o valoare personală. Nu înseamnă că e bine sau rău, poate tu vrei să schimbi ceva la viața ta, ceea ce înseamnă că îți vei „negocia” acțiunile care te vor duce acolo cu valoarea care pare că te ține în loc. Ceea ce de cele mai multe ori cere un pic de efort. Iar când suntem mulțumiți de noi înșine înseamnă că ceea ce facem este complet aliniat cu toate elementele piramidei de mai jos.

Hai să vedem cum sunt ele interconectate, pentru a avea mai mult control asupra lor și a vieții noastre.

 1. Piramida lui Dilts.

  Izvorul este locul de unde ne luăm resursele, în care suntem noi cu noi. De aici ne luăm resursele și starea de bine, și de aici vin sinele și vocea noastră cea mai autentică.

 2. Valorile se dezvoltă până la vârsta de 4 ani prin copierea lor de la părinți, iar o parte din ele vor rămâne cu noi de-a lungul întregii vieți. Luăm modul în care ei le manifestă, prioritate având cel care are un impact emoțional mai mare asupra noastră. Apoi, valorile acestea devin motivația pentru orice acțiune pe care o facem, fără să îi știm scopul întotdeauna. Devenind conștienți de valorile pe care le avem, putem construi pe ele acțiuni care să ne ducă unde vrem, dacă sunt sănătoase, sau le putem schimba, dacă ne sunt dăunătoare. Important este ca la sfârșitul zilei să simțim că ducem o viață împlinită și că nu ne luptăm cu noi înșine.
 3. Credințele și convingerile sunt modul în care învăț să îmi manifest valorilor, iar pe măsură ce experimentăm conștient situații diverse, ni le putem schimba ori întării și mai mult.
 4. Aptitudinile pe care noi le avem și strategii pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt un alt mod foarte relevant prin care putem observa valorile noastre și efectele pe care le au pe termen lung.
 5. Comportamentul e modul în care ne trăim strategia care ne susține convingerile și valorile. Și de cele mai multe copiem acest comportament de la părinți alături de valorile aferente. De aceea, când ne uităm la noi și la ceilalți și vedem un comportament anume, e important să știm că acela nu este omul, ci un mod în care omul acela funcționează pentru a trăi în acord cu valorile sale.
 6. Mediul se referă aici la orice loc în care ne aflăm în orice clipă a vieții noastre. Și indiferent de unde se află el, este un loc în care noi ne vom trăi valorile, într-un fel sau altul, indiferent de rigorile care ni se impun.

Comportamentul nostru este forma tangibilă a valorilor noastre. Dacă vrei să îl modifici, este foarte important să știi că noi ca oameni ne definim de sus în jos, dar schimbările adevărate apar doar când acționăm de jos în sus. Asta înseamnă să determini ce valoare a ta susține și întreține acel comportament pe care nu îl mai vrei, iar schimbarea lui propriu-zisă să  începi să o faci prin acțiune concretă și modificare conștientă a lui acolo unde știi că apare.

Cu ce ai rămas?

Este ultima întrebare din seara aceasta a Florentinei. „Cu senzația că am deschis uși și ferestre noi unor alte perspective.” , „Cu un pic de teorie și o metodă practică foarte aplicabilă cu care să încep să fac schimbările pe care le vreau.” Cursul s-a încheiat cu un pas mai aproape de noi înșine. 

Pe tine cu ce te ajută informațiile astea să faci schimbările pe care ți le dorești? Împărtășește-le cu noi, căci sigur ești o persoană de la care putem învăța multe.

 

 

Leave a Reply