Am rugat o parte dintre studenţii Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, cum i-a schimbat experienţa de aici. În seria de interviuri cu ei, vei putea descoperi ce făceau înainte de UA, ce au experimentat aici, ce vor să facă acum în viaţă şi ce le-ar recomanda şi altor tineri. Al cincilea din serie este Andrei Lasc, student UA din 2012. Se joacă cu pixeli, culori şi cuvinte, a lansat Cu Substrat şi-şi face butic de creaţie.
1. Ce făceai atunci când ai luat decizia de a te înscrie la Universitatea Alternativă (UA)?
Eram voluntar într-un ONG studenţesc, urma să coordonez departamentul de marketing acolo. Şi să nu uităm că mă plictiseam groaznic la facultate.
2. Cum te-a marcat sistemul de învăţământ de la noi?
O să fiu fairplay şi o să zic că m-a învăţat lucruri utile. De la cum să filtrez multă informaţie de umplutură şi să-mi iau ideile de acolo, la cum să devin mai tolerant cu profii care nu-mi plac şi să-i ridic în slăvi pe cei pe care chiar îi simţeam profesori. Nu m-a pregătit pentru viaţă din păcate. De asta se ocupă „şcoala vieţii”, cum zic băieţii răi.
3. Cum te-a schimbat UA? Ce ai aflat despre tine în acest timp?
Pentru mine UA e mai mult decât o schimbare, pentru că nu e o schimbare (makes total sense). Ştii cum e cu diamantele când sunt descoperite? Arată jalnic, n-ai zice că e ceva preţios în ele. Aşa e pentru mine experienţa UA. M-a şlefuit şi mi-a arătat câte lucruri tari ştiu să fac, lucruri care nu s-ar încadra în curricula universitară. Şi după ce mi-a fost oglindă şi mi-a arătat că sunt bun şi că pot mai mult, mi-a arătat că în jurul meu sunt alţii la fel ca mine, alături de care pot face lucruri foarte tari. Vorba aia, cin’ se-aseamănă se-adună.
4. Ce specializare ai ales? De ce?
În primul an New Media – design şi copywriting (plus ceva strategie), în al doilea an business, customer experience şi design thinking. La prima vedere n-au nicio legătură, însă ideea din spate e că mi-am deschis butic de creaţie şi de la gândit în pixeli şi vectori am trecut la gândit în cashflow şi P&L.
5. Ce ţi-ai propus să faci mai departe?
Să dezvolt afacerea într-o zonă în care România nu apare pe hartă. Asta mă sperie şi mă încântă simultan: am atât de mult spaţiu „de joacă” că uneori nu ştiu ce să fac cu el.
6. Ce ai recomanda acum unui student sau proaspăt absolvent?
Să se uite cu un ochi critic la el şi la visele lui alea cele mai ascunse şi cele mai sincere. Am mulţi colegi pe care îi văd că-s pe pilot automat şi nu îşi iau timp să se uite: “Băi, îmi place încotro mă duc? Vreau să fac asta tot restul vieţii? Vreau să descopăr şi altceva?”. În societatea de acum nu ne mai sperie oamenii care fac facultate, master şi apoi se angajează, ne sperie oamenii care au curaj să îşi ia ani sabatici sau care se decuplează de pe pilot automat şi o iau pe alt drum, pe drumul lor. Parcă ne e frică să facem cunoştinţă cu noi înşine, zău.
Scurt pe doi, îi recomand să aibă curaj să pună pauză câteva zile din mersul ăsta „normal” al vieţii şi să vadă dacă nu cumva urlă în el un vis, o dorinţă, o pasiune ignorată până acum. Degeaba cunoşti cei 4 P ai lui Kotler dacă nu te cunoşti P tine.