Sâmbătă Learning House a vuit. Multă lume a răspuns invitației care a deschis oficial un nou an de învățare în comunitățile CROS. Studenți (noi și vechi), invitați și prieteni mereu aproape de peisajul NMS-ist s-au întâlnit pentru primul Learning Day.

Tema care a guvernat evenimentul a fost “Comunicarea”. Da, toată. Un subiect atât de mare încât nu-l poți cuprinde cu totul nici într-o licenţă, master sau întreg parcurs profesional. Am plecat de la imaginea de ansamblu, am deschis conversația; și, așa cum ne așteptam (sau așa cum speram), am deschis teme noi, am pus întrebări, am generat conflicte de idei. Cât să le rezolvăm într-un an întreg de experiențe de învățare.

Prima parte a zilei a fost dedicată discuțiilor libere. Oameni cu experiență au răspuns la întrebări pentru studenții determinați să înfrunte și să experimenteze domeniul comunicării. Întrebări precum:

  1. Care sunt “temele de discuţie”?
  2. Care sunt ideile importante şi tendinţele?
  3. Care sunt oamenii relevanţi?
  4. Care sunt companiile/organizaţiile care contează?
  5. Ce face zi de zi un profesionist?
  6. Care sunt sursele de formare şi informare?

Una din lecțiile (re)învățate a fost că există mai multe răspunsuri pentru fiecare întrebare, mai multe abordări pentru fiecare problemă, mai multe rezolvări ale aceleiași situații. Că nu există o rețetă standard a succesului și că practica e “mama învățăturii”. Claudia Pop, Auraș Geambașu, Tudor Totolici și Viorel Copolovici ne-au ajutat să învățăm această lecție, fiecare contribuind cu o perspectivă proprie în discuțiile noastre.

În cea de-a doua parte a zilei ne-am distrat alături de Iustin de la ARDOR. Într-un format de debate profesional, NMS-iștii au dezbătut pe baza afirmației: “Rolul comunicării este de a educa şi informa şi nu de a genera profit”. Care credeți că a fost rezultatul dezbaterii? Educarea şi informarea fără generarea profitului nu poate supravieţui iar generarea profitului fără a educa şi informa nu este sănătoasă.

Zarurile au fost aruncate, dilemele grăite, teme noi deschise … avem la dispoziţie un an întreg de experiențe de învățare să încercăm să rezolvăm cât mai multe dintre acestea.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply