“Mai țineţi minte pixul cu 4 culori din copilărie? Dacă vă întrebaţi vreodată cum funcționează, în el locuiesc 4 prieteni colorați și amuzanți care așteaptă să-i chemi!” Asta am aflat noi într-o zi de duminică, când ne-am strâns o mână de oameni pentru a gândi cum putem susţine o campanie internaţională de promovare pe Facebook a pixului BIC 4 colours în România.

Primul gând al nostru a fost: “Tre’ să iasă bine şi…altfel.” Zis şi făcut: ne-am apucat de brainstorming, inspiraţi fiind de cele 4 personaje din pix – 4 tipi îmbrăcaţi în spandex, care numai obişnuiţi nu erau. Se pare că brainstorming-ul a ieşit bine, de vreme ce BIC România a vrut în continuare să colaboreze cu noi şi să “închirieze” o echipă de 5 studenţi ai Universităţii Alternative.

Rent a Team este un program prin care echipe mixte de studenţi oferă servicii “project based” în zona competenţelor lor. Parte a modelului nostru alternativ de învăţare, Rent a Team reprezintă o experienţă autentică în viaţa reală. Pe lângă beneficiile financiare, partea frumoasă a acestui proces este că are o importantă dimensiune de învăţare. Iar o asemenea campanie neobişnuită nu putea decât să se lase cu lecţii valoroase.

Deşi a trecut doar o lună de când lucrăm la acest proiect, deja am prins câteva lucruri. Unul ar fi că atunci când ai un target principal de tineri între 15 şi 25 de ani, campaniile amuzante prind destul de bine, mai ales dacă sunt în reţele sociale. Am învăţat să facem sponsored stories şi Facebook ads astfel încât să fie eficiente – cât mai multe like-uri şi click-uri, cu cât mai puţini bani. Ne-a ajutat mult ghidul celor de la Hubspot – “How to create epic facebook ads”, din care o lecţie extrasă a fost despre testare: “It’s tough to nail down a successful strategy unless you do some testing.” De exemplu, dacă ai un buget fix, e bine să nu îl investeşti pe tot într-un ad sau sponsored story, ci să testezi înainte, cu puţin bani, ce funcţionează cel mai bine, apoi să schimbi unele variabile inutile şi tot aşa.

Am învăţat să gândim mesajele de promovare astfel încât să nu fie spam – să facem apel la amintiri comune pentru majoritatea oamenilor şi să le trezim interesul fără a-i îndemna direct să dea like. Am realizat că succesiunea promovare offline – like în online funcţionează mai greu; mai degrabă ar funcţiona să ceri întâi un like în online, pentru ca să urmeze ulterior o recompensă sau un beneficiu în offline. Am învăţat că pentru un panou de dimensiuni mari, expus într-un loc cu trafic, este necesară caserarea – lipirea unui material tipărit pe o suprafaţă dură. Avem deja câteva insight-uri despre ce anume determină interacţiunea pe Facebook. De exemplu, am observat cum aşa-zisa competiţie între cele 4 personaje te atrage şi pe tine în joc şi nu te face decât să urmăreşti pagina ca să vezi ce se mai întâmplă cu caracterul tău preferat şi să comentezi ca să îl susţii.

Dar campania BIC 4 Colours ne-a mai învăţat ceva. Că la urma urmei, este important să te simţi bine, orice ai face. Când am văzut clipul de 30 de secunde de mai jos, nu ne-am putut gândi decât la cât de mult trebuie să se distreze cele 4 personaje la filmări şi mai ales, cât de mult trebuie să se amuze agenţia care a realizat campania. În plus, să îţi asumi o campanie altfel sau “highly irreverent” – aşa cum scrie în comunicatul de presă internaţional – este o dovadă de curaj, curaj care a adus 27 000 de like-uri la pagina de Facebook într-o singură lună.

GreenSă tot avem parte de asemenea proiecte din care să învăţăm! Iar până îl finalizăm pe acesta, ne vom delecta în continuare cu Green, personajul nostru favorit – cel mai puţin folosit, motiv pentru care este mai leneş şi mai plinuţ. Pe ceilalţi 3 prieteni ai lui vă lăsăm să îi descoperiţi singuri. 🙂

Leave a Reply