Raluca ne împărtăşeşte ce a învăţat în urma orelor de consultanţă oferite de Kraft Foods.

De curând am avut ocazia de a beneficia de consultanță oferită de departamentul de resurse umane al Kraft pentru procesele de selecție ale ONGS-urilor din care facem parte. În sediul drăguț și vesel al celor de la Kraft ne-am întâlnit cu reprezentanți ai ASER-ului, BOS-ului, CS-URA, AIESEC-ului, ASPSE-ului și VIP-ului.

Am povestit despre procesele de selecție ale fiecăruia și astfel am aflat că ASER-ul, AIESEC-ul și VIP-ul au etape asemănătoare, începând cu un formular de înscriere, un interviu de grup, o perioadă de probă și un interviu individual. ASPSE-ul era singurul de la acea întâlnire cu etape diferite,personalizate pe nevoile și cultura sa. Astfel ASPSE-ul folosește ca etape formularul de însciere, interviul individual și assessment center-ul.

Fetele de la Kraft ne-au ajutat să ne dăm seama că ar trebui să facem pentru a repartiza noii membri cât mai bine. Am ajuns la concluzia că ar fi bine să avem profile specifice pe fiecare departament, din care să extragem trei competențe principale (de preferat, dar în niciun caz mai mult de cinci) pe care să le observăm pe parcursul etapelor de selecție. Tot ele ne-au provocat și la o discuție despre exercițiile pe care le folosește fiecare la interviurile de grup. Și astfel am ajuns să povestim și despre exercițiile din perioada de probă.

Pe parcursul discuției am aflat și care ar trebui să fie pașii pe care îi facem înaintea începerii unui proces de selecție și cum prima dată ar trebui să ne întrebăm care este scopul nostru și scopul recrutării și al selecției, iar apoi plecând de la scop ar trebui gândit procesul de selecție, ținându-se cont de ce s-ar potrivi asociației. Am aflat că nu ar trebui să aducem noi metode de selecție în asociațiile noastre atât timp cât nu este nevoie, și cu atât mai puțin pentru faptul că alte asociații folosesc alte metode.

Ca o concluzie a întâlnirii cu fetele din departamentul de resurse umane din Kraft, pot spune că
am realizat cât de mult seamănă un proces de selecție dintr-o companie cu ceea ce noi facem în asociațiile noastre.

Leave a Reply