Bookster este o bibliotecă modernă dedicată oamenilor din companii, iar povestea ei a început în 2013, când Bogdan Georgescu s-a gândit să aducă pe birourile angajaților cele mai bune cărți. Ideea acestui start-up a pornit din dorința lui Bogdan de „a face bine” și de a aduce un plus de valoare în educația oamenilor și tinerilor din România.

Cu toate că vorbim de o bibliotecă dedicată angajaților, studenții UA beneficiază gratuit de abonamentele care le permit accesarea resurselor Bookster, motiv pentru care în fiecare miercuri, săptămână de săptămână cel mai așteptat mail pe care îl primesc studenții este: „Au venit cărțile de la Bookster! Le găsiți la locul lor, în cutia roșie.”

Și pentru că studenții UA sunt cititori fideli și dornici de a aduce o schimbare în lumea în care trăim, Bogdan a venit într-o seară de miercuri ca Invitat al Săptămânii pentru a sta de vorbă cu noi.

„Voi știți cum fac oile?” ne întreabă Bogdan la începutul discuției. Amuzați și absorbiți de energia și dinamica pe care el ne-o transmitea, am răspuns râzând cu un „bee” ca un cor de copii. „Bun, bravo! Dar berbecii? Berbecii – știți cum fac?”

Tăcere.

„Vedeți voi, în viață e important să faci ce îți place. Să fii autentic!” Atunci au început să aibă sens întrebările aparent puerile pe care ni le adresase mai devreme și cumva din copiii care au strigat in cor „bee” am devenit brusc oameni (puțin mai) mari care începeau deja să facă legături.

Cum oile merg de cele mai multe ori în turmă, așa și noi, ca oameni, suntem tentați să urmăm un anumit trend, indiferent că vorbim despre cum ne îmbrăcăm, ce muzică ascultăm, ce cărți citim sau chiar ce facultate sau carieră ne alegem. Uneori tindem să luăm anumite decizii bazate pe stereotipuri insuflate de cei din jur. De cele mai multe ori nu ne gândim că visul de a termina o anumită facultate, sau de a avea un anumit job poate că nu este 100% al nostru și asta este de înțeles, pentru că noi, ca oameni, suntem, de fapt, o sumă a influențelor factorilor externi.

„Și cum îmi dau seama că fac un lucru pentru că vreau eu să îl fac, nu pentru că sunt influențat de ceilalți?” a fost întrebarea care ne-a venit instinctiv în minte și pentru care Bogdan avea deja un semi-răspuns pentru ea: „Doar punându-ți întrebarea aceasta este un semn bun”.

Cheia fericirii, ne spune Bogdan, este de a ști să distingi ceea ce îți dorești tu pentru tine de ceea ce își doresc alții pentru tine. „E bine să fii berbec în felul tău și să te detașezi de turmă, pentru că așa reușești să identifici mai bine cum vrei tu să fii […] Dacă îți definești valorile personale și îți trăiești viața conform acelor principii, atunci vei fi mai fericit.”

Tot ceea ce facem este influențat de deciziile și alternativele pe care le luăm, iar pentru acest lucru este nevoie să știm să ne creăm un sistem de alegere. „Să învățăm cât mai multe lucruri, da, e fain, dar trebuie să ai o direcție în care să înveți cât mai multe lucruri.”

Ascultând povestea sa, îmi dau seama că Bogdan chiar are dreptate – nu ai nevoie decât de o direcție în care trebuie să mergi – deoarece cu cât îți definești mai strict ceea ce vrei să faci cu atât ai șanse mai mari să nu îți atingi obiectivul. Tocmai de aceea e important să fii flexibil cu tine astfel încât să ai o plajă mai mare de lucruri pe care poți să le experimentezi, dar în același timp să poți avea în minte același rezultat final pe care vrei să îl obții.

În fond, nu trebuie să așteptăm să apară acea oportunitate de a face doar ceea ce iubim pentru a fi fericiți. Nu știm niciodată când sau dacă vom putea face cu adevărat acest lucru, tocmai de aceea e bine să lăsăm mai mult loc de experimentat.

Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că este mai bine și mai sănătos să îți alegi un stil de viață decât o carieră foarte structurat gândită.

Cheia către a fi fericit este să iubești ceea ce faci – indiferent de ce este! Să pui suflet în ceea ce lucrezi și să faci lucrurile astfel încât să faci bine ceea ce faci, pentru că succesul îți dă încredere și speranță, iar aceste două „ingrediente” te vor ajuta ca încet-încet să îți placă într-adevăr ce faci.

Până la urmă, viața nu este o înșiruire de obiective atinse, ci este un proces pe care ar fi bine să îl parcurgem într-un mod cât mai conștient și prezent.

Bogdan - IS oct 2015 - 2

Leave a Reply