Înainte să luăm cu toţii câte o pauză bine meritată pe parcursul sărbătorilor, am avut a doua întâlnire din cadrul cursului 2.0, pe tema “Strategii online” bineînţeles.

Am avut de citit “Trout on strategy” , şi am început această întâlnire împărtăşind impresii. Printre ce ne-a atras nouă atenţia se numără concepte precum diferenţiator, unique selling proposition, dar şi reacţia consumatorului pus în faţa unui produs nou şi cum caută el asocieri cu reprezentări deja existente in creierul său.

Pornind de la unique selling proposition am facut pe loc o mică cercetare de „piaţă” pentru a întelege cât mai bine cum stă treaba cu diferenţiator, poziţionare şi alte concepte discutate. Aşa am aflat cum stă treaba cu ASER, BEST, DaAfaceri, Ecotur si VIP – cum vor ei să fie văzuţi şi cum îi vedem noi de fapt. Mesajul lor este decodificat corect de studenţi? Sau mai au de lucrat la comunicare?

Cât despre diferenţiator, am aflat ca pe o anumită piaţă un om poate reţine maxim 7 produse din aceeași categorie (The Product Ladder), iar dacă noi poziţionăm organizaţia din care facem parte alături de celelalte şi insistăm pe asemănări, ocupăm acele locuşoare din memoria umană. Astfel, când începem sa comunicăm despre deosebiri, acestea nu mai sunt reţinute. Care ar fi recomandarea? Să ştim foarte bine ce ne diferenţiază si sa vorbim despre asta. Mult.

Şi dacă tot am ajuns la cum să vorbim noi despre noi, o să vă spunem şi seminficaţia acelui „mult” din paragraful anterior. Tot Trout ne spune să vorbim mult despre lucrurile pe care le facem bine. Pentru că nimeni nu le află dacă noi nu ne „lăudăm” cu ele. Desigur nu este vorba despre lauda în sensul comun al cuvântului, ci mai degrabă despre a nu te sfii să spui că eşti bun in ceea ce faci, dacă aşa stau lucrurile.

Vom incheia povestirile despre această întâlnire cu o recomandare care nouă ne-a plăcut şi pe care vrem sa o împărtăşim. A spus-o şi Trout, a spus-o si Ogilvy, şi încă mulţi alţii, o spunem şi noi acum: este preferabil să ne descurcăm excelent într-un domeniu, decât să ne descurcăm bine in multe.

Data viitoare vom încerca sa interiorizăm etapele necesare unei strategii. Revenim cu poveşti despre cum ne-a ieşit.

Leave a Reply