La ultima Întâlnirea a Cărților am discutat despre recenzii, iar noi am avut o grămadă de întrebări. Cum facem o recenzie? Ce trebuie să cuprindă? Care e structura unei recenzii bune? Există anumiți pași ce trebuie urmăriți? Ce trebuie să transmitem?Ca să putem răspunde la toate întrebările, ne-au fost alături Dragoș Butuzea și Alexandra Banu.
Dragoș are o mare pasiune pentru cărți și de aceea a creat blogul http://chestiilivresti.blogspot.com/, blog pe care vorbește despre cărți și alte teme de legătură atât din țară cât și internaționale. Cum a început Dragoș blogul? Era vremea blogurilor, tocmai erau descoperite, toata lumea le citea și devenise ceva ”cool” în lumea culturală. A început și el prin a citi bloguri despre cărți și a descoperit oameni care citeau aceleași cărți ca el și pentru că nu a mai vrut doar să comenteze pe alte bloguri, și-a deschis propriul blog.
Ce fac oamenii care scriu recenzii? Majoritatea prezintă lucrurile pe care vrea să le spună autorul. Ce prezintă Dragoș în recenziile sale? El scrie despre ce i-a lăsat lui cartea respectivă, despre stilul și inteligența scriitorului sau povestește scene impresionante. Astfel, se comunică cititorilor una-două idei care îl pot determina să citească o anumită carte.Un scop important al recenziei, pe care Dragoș îl folosește și pe blogul său, este ca cititorul să rămână cu ceva după ce citește articolul respectiv și, totodată, să învețe ceva. La acest aspect Alexandra a adăugat că recenziile sunt personale și este bine să punem în fiecare recenzie câte puțin din noi.
Alexandra ne-a spus că pentru ea recenzia este ca o validare a ceea ce a citit deja, iar când scriem noi o recenzie este important să fie bine scrisă și să avem timp la dispoziție, să nu ne grăbim.Am continuat apoi discuția aplicat pe o recenzie a Alexandrei la cartea lui Taleb – Lebăda Neagră, iar Dragoș ne-a spus ce i-a plăcut, după cum urmează (elemente pe care le putem folosi și noi în recenzii):
  • articolul începe cu o legătură în plan emoțional și personal,
  • a doua parte prezintă ideea generală a cărții, fiind introdus și un citat (citatul este important, poate fi cel mai bun argument al unei cărți),
  • urmează un exemplu care ne aduce din conceptual în prezent,
  • se prezintă apoi idei importante din carte (sau semnificative pentru noi),
  • apare apoi concluzia recenzorului,
  • și recenzia se încheie cu un final în ton emoțional, scris într-o notă personală.

Alexandra a întărit apoi ideea ca recenzia este un proces foarte personal. Cu toate că producem ceva pentru mase, perspectiva este personală. Fiecare dintre noi când citește o carte are anumite experiențe, iar recenzia are legatură cu noi, ca indivizi. Este un omagiu adus cărții.

În final, Dragoș ne-a spus că este bine să ne gândim la următoarele lucruri: Ce vrem să comunicăm? Ce vrem să scriem în recenzie? Ce vrem să ajungă la alții? Ce am citi noi despre carte respectivă? Este important să ne gândim la toate aceste aspecte, la ce avem de făcut, să fim originali și să ne străduim. Nu trebuie să uităm că recenzia este un exercițiu de gândire, imaginație, un efort și un dar pentru ceilalți. Important este ce dăruim. Iar Alexandra ne amintește că recenzia trebuie să fie despre noi, și să fim mai mult subiectivi decât obiectivi.

Tot aseară, Dragoș ne-a prezentat o metaforă despre cărți care nouă ne-a plăcut tare mult: autorul dă naștere unei cărți, îi dă apoi naștere în lume, urmând ca aceasta să se descurce singură, iar succesul și progresul ei depind de felul în care se împacă cu sine și cu ceilalți. În final, este ca un copil care îți poartă numele mai departe.

P.S.
Dacă o carte nu merită să îi facem recenzia, mai bine nu o facem, pentru că va ieși prost.

Care este utima recenzie citită de voi și pentru ce v-a plăcut?


Leave a Reply