În fiecare zi visăm cum va arăta Learning House în viitorul cel mai apropiat. Cunoaștem deja fiecare colțișor al casei, cum este acum și ce s-ar putea întampla acolo de azi înainte. Vedem cum spațiul se transformă sub ochii noștri în fiecare zi.Dar cum era aici înainte să ajungem noi? Cum era la mijlocul secolului trecut sau mai mult chiar, cum era viața în aceste camere la sfârșitul secolului XIX? Ce utilități avea spațiul interior și grădina, cum se trăia și cum se crea aici?Odată cu grădina, am început să săpăm și prin istoria casei și a locului.
         Prietenii de la Odaia Creativă ne ajută să aflăm mai multe printre arhive bucureștene și albume ale vechilor cartiere. Din ce am aflat până acum, casa aparține stilului ecletic și a fost construită după anul 1880, odată cu dezvoltarea susținută a zonei. Strada pe care ne aflăm se numea Fundătura Romană, nume luat de la fosta stradă Romană (azi Mihai Eminescu). Ionel Teodoreanu și soția sa, Lily, au locuit aici împreună cu fiii lor din 1938, de când s-au mutat în Bucuresti, până la începutul anilor 50, moment în care au fost evacuați de regimul comunist. În 1946 i-au adăpostit în casă pe prietenii lor, vânați de noul regim, Mihai Fărcășanu, lider al tineretului liberal și soția sa, Pia Pillat, fiica lui Dinu Pillat, până în toamna aceluiași an, când cei doi au reușit să fugă în exil.

        Dovezi ale vieților ce s-au desfășurat aici stau diferite obiecte găsite prin casă, cum este de exemplu robinetul nemțesc găsit în timpul petrecerii de săptămâna trecută. Pornind de la el am început să ne imaginăm cum era mobilată întreaga cameră acum jumatate de secol.

          O alta descoperire remarcabilă este această ușă, despre care nu știm nimic până acum și pe care am descoperit-o destul de târziu, mai ales că a fost zidită și nu apare și în interior. Oare cum era ea folosită? Avea și scară exterioară? Pe aici se aduceau vara ceaiurile în grădină?

Pe măsură ce înaintăm lucrările de reamenajare a casei, continuăm să căutăm povești în cărți, camere și în aminitirile vecinilor din cartier. Vă invităm să vă întrebați bunicii cum era viața în zona Pieței Romane și a Parcului Ioanid în timpul secolului trecut? Cum erau casele, cartierul, atmosfera? Ce tipuri de activități se întâmplau pe aici? Să veniți apoi să ne povestiți și nouă, să evocăm atmosfera vechilor București în Learning House, un loc ce păstrează spiritul ambelor lumi.

Join the discussion One Comment

  • Gabi says:

    V-am zis ca mie mi-ar placea sa merg la biblioteca sa gasesc poze cu ei si cu casa din vremea respectiva?

    De exemplu, mi se pare fascinant ca Lily a trait 40 de ani fara el.

Leave a Reply