dan 5Pe Dan Berteanu nu-l cunoscusem niciodată, dar după participarea lui la Invitatul Săptămânii am impresia că îl știu de când avea 24 de ani. Asta nu s-a datorat faptului că ne-a povestit viața lui începând cu perioada studenției sau fiindcă eu mă apropii de aceeași vârstă. S-a întâmplat pentru că, prin stilul lui sincer, direct, glumeț și plin de viață m-a făcut să mă simt parte din poveștile lui.

Dan este partener United Business Dynamics, trainer și consultant cu experiență, un nume de referință pe piața de training și consultanță din România și un inovator în învățare. Știam că avea să fie o seară cu multe învățăminte și îl priveam curioasă pe omul care stătea pe canapea.

Întrebat cum a ajuns unde este astăzi, Dan s-a uitat la noi, a zâmbit și ne-a dat un răspuns ferm: “m-a purtat viața și am muncit pe brânci”. La 24 de ani s-a căsătorit cu fata pe care o iubea încă din liceu și începea să capete experiență în domeniul vânzărilor. După ani în care devenise un obicei să intre in biroul unor directori pe care îi vedea pentru prima dată, îi convingea și pleca cu comanda, a înțeles ce îți trebuie pentru a fi un bun vânzător. Este vorba despre disciplină, interes față de cel din fața ta și cunoaștere. “Doar activitatea aduce rezultat, disciplina de a te duce pe teren și de a-ți cunoaște clientul, de-ai înțelege dorințele”, ne-a mărturisit.

Dan nu a știut că vrea să facă vânzări, nu și-a setat obiective pe termen lung și nu s-a axat pe faptul că trebuie să își găsească pasiunea pentru a munci cu plăcere. Ne-a spus că pentru el această idee presupune să cauți satisfacția în viitor în timp ce lași prezentul să treacă pe lângă tine, fiind prea  preocupat să îți cauți pasiunea. Crede că important este să respectăm munca, să o tratăm cu seriozitate și trecând prin diferite experiențe s-ar putea să descoperim ceea ce ni se potrivește cel mai bine.

Câștigase deja experiență în vânzări, când a realizat că nu îi mai plăcea ceea ce făcea, că găsea justificări să nu mai muncească la același nivel ca înainte și a decis că e timpul pentru o schimbare. Astfel, în 2000 a spus da oportunității de a se alătura echipei Achieve Global ca trainer. Din 2005 a devenit manager general și a construit o puternică cultură organizațională plecând de la propriile lui credințe, prima fiind aceea că “oamenii cred ce faci, nu ce zici”. A pus accentul pe interacțiune și contact cu fiecare angajat, pe încredere, valori și dezvoltarea oamenilor.

În prezent lucrează la construirea primei alianțe de Learning & Development care oferă produse complementare, reunind specialiști pe diverse segmente – un “mall al învățării”, așa cum îl definește el. M-a încântat naturalețea cu care ne povestea planurile lui, bucuria pe care o avea în glas când ne vorbea de training și învățare. Dar mai mult decât atât mi-a plăcut sinceritatea cu care ne-a vorbit despre el și în afara sferei profesionale. Am aflat că trece prin frământările unui tată de băiat care va da anul viitor admiterea la liceu, că aleargă constant și participă la maratoane, că este pasionat de bridge încă din perioada studenției când juca “la club la Locomotiva şi la Catone, în barul de jos de la Arhitectură.”

dan berteanu 2La sfârșitul serii am început să îi punem întrebări care ne frământă pe noi la început de drum. Dan ne-a ascultat pe fiecare în parte, ne-a răspuns tuturor direct și sincer, inserând din când în când câte o anecdotă. A devenit apoi serios și ne-a spus că simte că generația noastră se grăbește prea tare, vrea să ardă etapele – “vă doriți poziții, fără să realizați responsabilitatea care vine odată cu ele”. Sfatul pe care ni l-a dat a fost să nu ne uităm la cât de mulți bani putem câștiga, ci la cât de mult putem învăța. Să începem cu responsabilități mici și să stăm într-un loc atât timp cât simțim că avem ce învăța.

A fost ultimul gând care mi-a rămas în minte după o seară plină de povești, învățăminte și voie bună. Seara în care l-am cunoscut pe Dan.

Poţi vedea mai multe fotografii de la eveniment aici.

Leave a Reply