Design Thinking este o metodologie folosită pentru a rezolva diverse provocări. Este utilizată atunci când problema nu este foarte bine definită, sau când ai foarte multe date despre provocarea ta, însă nu știi care sunt relevante și care nu. Algoritmul pe care se bazează este acela de a obţine insight-uri despre beneficiarii tăi, apoi de a prototipa şi a testa cât mai repede soluţii în mediul acestora.
Metodologia Design Thinking poate fi aplicată de către oameni cu experiență diferită pentru a rezolva probleme de la crearea unui nou produs sau serviciu, la îmbunătățirea unui business deja existent. Este centrată pe inovarea prin ochii utilizatorului final, ceea ce rezultă în înțelegerea mai profundă a nevoilor acestuia.
Această metodă s-a dezvoltat în principal în mediul de business de către companii precum IDEO, sau FrogDesign, dar de curând organizaţii precum IDEO.org sau Acumen Fund au început să o folosească pentru a rezolva probleme din zona socială şi de mediu.
Cum folosim noi Design Thinking pentru inovarea socială?
În iulie 2013 am demarat un proiect în parteneriat cu SUB25, Modulab și finanțat prin Fondul de Inovare Civică al Fundației pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, pe care l-am numit Dinno Lab – laboratorul de soluții creative la problemele comunităţii. Scopul acestui proiect este de a ajuta cauze şi ONG-uri din România să-şi crească impactul misiunii lor. Cum? Prin crearea de soluţii tehnologice care să le ajute să ajungă la cât mai mulți beneficiari, soluţii care prin comercializare pot deveni în același timp şi potențiale surse de venit.
Urmând paşii pe care îi regăsim și în Design Thinking, am decis să organizăm 4 ateliere, la finalul cărora să generăm și să construim 4 astfel de soluții tehnologice. În iulie au intrat în proiect 10 organizații, iar azi partenerii de la Modulab construiesc 4 prototipuri ce vor fi prezentate pe data de 14 decembrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană, în cadrul conferinței Designing the future of Social Innovation, unde vom vorbi despre Design Thinking, inovare socială şi tehnologie. Dacă vrei să participi la această conferință, poți afla mai multe detalii aici.
Etapele și atelierele pe care le-am urmat sunt:
1. Discovery – am explorat problemele pe care cele 10 organizații încearcă să le rezolve
2. Interpretation – după ce au făcut research și au stat de vorbă cu beneficiarii lor, împreună cu organizațiile am analizat datele adunate pentru a formula oportunități
3. Ideation – pornind de la insight-uri generate din viața utilizatorilor, împreună cu o echipă de creativi (formată din designeri, arhitecţi, oameni de tehnologie sau din publicitate) am generat împreună soluții tehnologice.
4. Pre-Prototyping – împreună cu aceaşi echipă de creativi am adus într-o formă fizică maxim 3 soluţii/organizaţie
Am selectat 4 soluții din zona persoanelor cu dizabilități, a energiei regenerabile, a educației pentru copii și a locatarilor din Bucureşti, urmând ca până în decembrie să construim prototipurile și să le testăm în mediile beneficiarilor.
Evenimentul din 14 decembrie, îmbracă atât formă unei conferințe, a unui târg, dar și a unui atelier (mai multe detalii aici), iar pentru inscriere acceseaza link-ul acesta. Tot în cadrul acestui eveniment vom prezenta şi metodologia Design Thinking şi ce am învățat din aplicarea ei în proiectul Dinno Lab.
Dacă vrei să afli mai multe despre proiect, poți să ne urmărești pe Facebook și să vii pe 14 decembrie la prima conferința despre inovare socială, tehnologie şi Design Thinking din România.
Această publicaţie este parte a proiectului “Dinno Lab – laboratorul de soluții creative la problemele comunității”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Join the discussion One Comment