Povesteam de curând cu Traian Brumă şi Corina Gheonea, membrii ai echipei Universităţii Alternative, despre atelierul “Open Badges for Learning – next frontier in connecting higher education with the labour market”, ce îl vor susţine în cadrul L&D Summit V, organizat de ITOL în parteneriat cu Universitatea Alternativă.
Ei mi-au povestit de unde a pornit sistemul de badge-uri, cum se implementează, care sunt paşii pentru a obţine un anumit badge şi care e puntea de legătură între ele şi marile companii.
Iată ce mi-au împărtăşit: “Atelierul Open Badges for Learning – next frontier in connecting higher education with the labour market face parte din cel mai recent proiect de dezvoltare a modelului educațional dedicat studenților din Universitatea Alternativă (UA) și prin el vrem să contribuim la dezvoltarea globală a educației în ceea ce privește micro-certificarea digitală a competențelor dobândite în procese de învățare.
Subiectul este unul de mare interes la nivel global în acest moment, existând investiții serioase din partea Mozilla Foundation și MacArthur Foundations pentru dezvoltarea unei infrastructuri solide și deschise global, iar organizații precum Clinton Global Initiatives au anunțat susținerea a un milion de studenți și un milion de angajați să ajungă să dobândească astfel de micro certificări digitale până în 2016. Deja 450 de instituții de la muzee, universități, asociații profesionale implementează astfel de sisteme, și toate astea ne transmit un mesaj important. Toată această inițiativă ne= ajută să dezvoltăm un sistem integrat internațional, să inițiem această mișcare și în dezvoltarea educației de aici din România prin susținerea învățării personalizate și în același timp recunoscute pe piața forței de muncă.”
Apoi ei mi-au explicat de ce Universitatea Alternativă crede în acest sistem, importanţa lui şi la ce nevoi răspunde: ,,Pentru studenții noștri sunt importante – dat fiind nevoia exprimată și de aceștia de a avea parte de o evaluare extrinsecă, validă, etapa de autoevaluare prin care trec în procesul de dobândire a autonomiei în învățare este una importantă pentru ei, dar pentru unii nu este suficientă de sine stătătoare, au nevoie de feedback și poziționare corectă a lor față de ceea ce știu să facă și ceea ce mai au de dezvoltat în parcursul lor profesional.
În același timp răspundem nevoilor din piață atunci când vine vorba de ce știu studenții să facă și cum se potrivesc ei cu cererea de forță de muncă existentă, sistemul de MicroCertificare Digitală va reprezenta un instrument ușor de folosit și identificat abilități riguros validate.
Companiile beneficiază astfel de transfer rapid de încredere – o dată cunoscută metoda de validare a competențelor, și experiența practică ce susține procesul de învățare și de obținere a abilității, vor putea cu ușurință să răspundă nevoilor din organizații pe care le au la nivel de capital uman.
Un alt beneficiu este dat de modelul în care noi construim sistemul – etapele de validare și competențele solicitate sunt extrase direct de la companii și asociații profesionale cu expertiză în domeniile vizate, astfel încât să putem pregăti studenții pentru nevoile actuale și de viitor din piață, fiind o punte de legătură normală între cele două.
Din interacțiunea noastră de până acum cu diferite companii partenere am observat o nevoie tot mai mare în ceea ce privește compentețele transversale care ajung să fie atât de puțin formate în mediile tradiționale de învățare – noi ne bucurăm că prin acest sistem punem multă atenție pe ceea ce înseamnă abilitățile transversale, atât la nivel de individ și dezvoltarea personală a acestuia, cât și la nivel de interacțiune cu ceilalți și comunitatea din jurul său prin competențe ce țin de colaborare și coordonare cu alții.
Ceea ce ne dorim prin dezvoltarea sistemului și creșterea la nivel de număr de utilizatori a acestuia este să răspundem nevoilor ce vin din cele două părți – cerere și ofertă de muncă, și care până acum au căutat răspunsul în sistemele de învățământ tradiționale.
Nevoia de diplomă a ajuns să reprezinte un scop în sine, uitând că este doar un instrument, un mijloc care ar fi trebuit să producă un transfer de încredere angajatorului ce solicită acea nevoie în organizație, o expunere transparentă și corect evaluată, conformă cu actualitatea.”
Discuţia a continuat, iar Traian şi Corina mi-au povestit cum a început aventura implementării sistemului de badge-uri în Universitatea Alternativă:,,Să lucrăm la acest sistem probabil a început cu mult înainte să ne imaginăm infrastructura ce va ajunge să fie creată și făcută atât de ușor accesibilă, asta pentru că fiecare experiență de învățare pe care o cream ajungea să fie validată cu studenții, profesioniștii din domeniu și expunerea practică a abilităților. Nu funcționăm doar în concepte teoretice și acest lucru a împins validarea învățării în practică și în realitatea pe care o trăim. După ce am studiat, mai mult internațional, subiectul am ales să punem pe picioare un sistem în filosofia proprie Universității Alternative, concret vorbind, pentru noi, oamenii pe care ne propunem să-i ajutăm în formarea lor sunt tineri ce se uită la ei ca profesioniști, atenți la creșterea lor personală și în colaborare cu ceilalți, cu grijă față de a-și găsi elementul și locul în lume, cu un stil de viață armonios și o atenție deosebită în a lăsa ceva valoros în comunitățile în care trăiesc. E un mix, o rețetă în care tu pui ingredientele așa cum vrei și cum îți place prin competențele pe care alegi să ți le dezvolți și să ți le certifici.
Toată această filosofie a fost validată și mult timp a fost pusă sub lupa diferiților profesioniști cu care interacționăm în jurul Universității Alternative și nu numai, încercând să captăm cât mai multe perspective din business, educație, asociații profesionale, specialiști din diferite companii, finisarea fiind una continuă.
Cu sprijinul lor am ajuns la un prototip de 7 micro-certificate digitale pe care le pilotăm încă din această primăvară, urmând să rafinăm și să dezvoltăm mai departe pe nevoile identificate.
Ca orice idee nouă, poate fi ușor de îmbrățișat sau de răpus, noi știm însă că va cere timp și mult efort în a angrena numărul mare de persoane și structuri cheie pentru ca el să funcționeze și să devină un instrument de luat în considerare și apoi de integrat în sisteme. Nu mai e despre joaca în sisteme închise în care doar ai tăi știu că ai acea insignă de cercetaș, doar comunitatea de jucători de WoW sau prietenii tăi de pe Foursquare știu că acel ”badge” spune ceva despre tine.
Toată inspirația din jocuri și din diferite sisteme de gamification ce au luat amploare tot mai mult au dat multă informație despre comportamentul oamenilor și ușurința cu care aceste sisteme pot funcționa. Ceea ce facem e să scoatem din spatele unei bucăți de hârtie stilizate, dată undeva la 3-5 ani, adevăratele abilități validate rând pe rând. Conglomeratul de competențe fiind la alegerea fiecărui student, noi doar având posibilitatea să le oferim consiliere și recomandare în dezvoltarea unui traseu profesional.”
Spre final cei doi m-au pus în temă cu modalitatea în care acest sistem de micro-certificare face legătura între studenţi şi marile companii, dar şi cum funcţionează el:,,Sistemul este unul ce angrenează destul de multe forțe – din partea studenților, a oamenilor din jurul lor, a echipei din UA și a specialiștilor pe temă, dar zicem noi că merită și va fi tot mai atent eficientizat și ținut mult la nivel de calitatea validării.
Ceea ce ai de la început este o hartă a competențelor pentru care deja avem construit un sistem de validare și conținut relevant actualizat din piață. Pentru a garanta relevanța pe piață a certificatului digital acesta trebuie aliniat cu un standard, majoritatea la care ne-am orientat noi până acum sunt unele internaționale, pentru a asigura transferabilitatea (21st Century Skills, Berkley HR, CIPD)
O dată ce ai ales micro-certificatul pe care îți propui să-l dobândești vezi care sunt etapele prin care trebuie să treci. Acestea sunt personalizate pe fiecare micro-certificat în parte, dar majoritatea ajung să fie în jurul unui chestionar online, unui portofoliu în care completezi informații cu privire la experiența relevantă pentru acea abilitate, resurse angrenate, o autoevaluare, o serie de dovezi ce arată practic ce ai făcut și numele celor care ne pot da mai multe recomandări.
Apoi trecem într-o etapă de validare, interviuri, întâlniri de feedback 360, conversații cu persoanele cu care ai lucrat. Intri într-un centru de evaluare practic de aproximativ o zi și iei parte la diferite experiențe simulatorii sau de real life fiind asistat de evaluatori.
Ultima etapă este cea în care te prezinți cu tot portofoliul cumulat în fața comisiei de specialiști și le expui mai multe despre experiența ta – aici e despre o conversație solidă în care răspunzi și primești răspunsuri care te ajută să-ți validezi abilitatea și ce anume ai de îmbunătățit sau e punct forte. Comisia este una din profesioniști din zone diverse, astfel încât ceea ce primești să atingă o arie largă a temei tale de interes.
Aceștia ajung la o concluzie finală și primești răspunsul – validarea sau nu a abilității. Confirmarea competenței este imediat trecută în portofoliul tău virtual (backpack) și poți să-l atașezi în CV, blog personal și orice alt portal de job-uri.
Fiecare poate învăța în orice fel – de la cursuri online, la cărți, cursuri structurate sau proiecte practice, tot ceea ce contează la final este să poată pună în practică și să producă valoare în mediul în care se dedică.
Companiile vor putea implementa acest proiect atât pentru validarea competențelor dobândite sau în curs de dobândire a actualilor angajați, cât și pentru identificarea de potențiali angajați. Infrastructura este una deschisă și poate fi implementată de orice ”issuer” – persoana/instituția care își propune să creeze micro-certificate digitale. Pentru companii cea mai în măsură în luarea în considerare a unui astfel de sistem este componenta de Resurse Umane – Resourcing and Talent Planning mai specific, trecând de la recrutare la managementul performanței și Learning & Development.
Noi ne propunem să ne menținem deschiși și într-o continuă colaborare cu mediul business pentru ca acest sistem să poată funcționa – asta înseamnă că vrem să creștem la nivel de awareness și la nivel de a ajuta organizații să înțeleagă instrumentul, vom ține tot felul de ateliere și vom comunica mai multe despre implementarea sistemului și ceea ce vom învăța în acest parcurs.”
Acum că ne-am cam lămurit cum stă treaba cu badge-urile, Traian şi Corina vă aşteaptă la atelierul susţinut de ei în cadrul L&D Summit V, de pe 27 martie, de la Hotel Novotel. Pentru înscrieri: http://www.itol.ro/http://www.itol.ro/