În primul meu an în Universitatea Alternativă eram prea prinsă în a face lucrurile să se întâmple în organizație și nu am considerat că ar fi momentul potrivit pentru a intra în programul de mentorat. Însă al doilea an în Universitatea Alternativă era despre mine și dezvoltarea mea. Explorasem prin asociație câteva arii din HR și știam cât de cât ce mi-ar plăcea să fac și ce nu. Dar mai aveam de descoperit! Și ceea ce îmi propusesem să descopăr în următorul an era aria de Learning & Development. Știam că e momentul potrivit pentru a intra într-o relație de mentorat pentru că voiam să trec la următorul nivel.

Îl știam pe Mihai încă din Campul din 2012. Îi cerusem părerea referitor la niște idei pe care voiam să le aplic în asociație. Îmi părea a fi un om fain, care își cunoaște domeniul și care e plin de viață și energie. Însă nu mă gândisem vreo secundă să-l aleg ca mentor până să-l aud povestind despre Learning & Development în cadrul unui atelier din Learning Day. Atunci am realizat că ar fi mentorul potrivit pentru mine: are experiență în domeniul pe care eu doream să-l descopăr, este o persoana care să mă poată scoate din zona de confort, este o persoană cu un stil de lucru și un mod de a fi destul de diferit de al meu.

După prima întâlnire plecasem acasă cu un zâmbet uriaș, un munte de entuziasm, o grămadă de resurse utile și o temă care mă pusese pe gânduri: trebuia să scriu întrebările la care vreau să găsesc răspuns în urma relației de mentorat și cum mi-aș dori să se desfășoare această relație. La următoarea întâlnire am venit cu mai multe întrebări decât credeam că voi avea și cu strategia de a găsi răspunsul la acele întrebări din discuțiile cu Mihai, fără ca el să-mi răspundă concret la vreuna dintre ele. Iar de la întâlnire la întâlnire apăreau din ce în ce mai multe întrebări, iar din discuții eu începeam să-mi găsesc răspunsurile.

Pe lângă strategia mea de a-mi găsi singură răspunsurile la întrebări, Mihai mi-a creat oportunitatea de a experimenta practic ceea ce discutam. Astfel am avut ocazia să discut și să cunosc echipa lui, să contribui într-o anumită măsură la elaborarea unor materiale utile în planurile de dezvoltare din cadrul Apa Nova București.

Între timp, începusem să și lucrez în această arie, însă într-o companie total diferită de Apa Nova București. Astfel că experiența jobului și discuțiile cu Mihai îmi ofereau o perspectivă completă a ceea ce însemna adaptarea planurilor de dezvoltare la cultura organizațională. La job începusem să creez un program de mentorat, iar relația cu Mihai îmi oferea posibilitatea să identific în practică ceea ce citeam și să pot crea o experiență completă pentru cei care aveau să fie implicați în program.

Dincolo de cunoștințele de Learning & Development dobândite sau fundamentate în acest program, simt că am câștigat mai multă încredere în mine, un om de suflet, o persoană a cărei părere contează pentru mine, energie și entuziasm cât cuprinde și mândrie de a avea un astfel de mentor. Și cred că cel mai bine descrie ce a însemnat pentru mine relația de mentorat cu Mihai este faptul că reușeam să mă trezesc miercurea dimineață, cât să fiu la ora 8 la birou la el, deși noi ne vedeam la 8.30.

Programul de mentorat m-a ajutat să-mi găsesc direcția pentru o bună perioadă de timp, să explorez domeniul care mă tenta, să acumulez mai multe cunoștințe în domeniul dorit, să îmi doresc să învăț din ce în ce mai mult și să fiu din ce în ce mai bună în acel domeniu. Toate acestea pentru că am avut motivaţia şi mentorul potrivit pentru a face din procesul de mentorat o adevărată experienţă de creştere a mea ca profesionist!

Raluca Grigore este studentă alternativă din anul 2011.
Mihai Zânt, mentorul ei, este Training and Recruitment Manager, Apa Nova

Join the discussion One Comment

Leave a Reply