Un business începe cu o idee. Idee pe care o născoceşti singur sau întrebând în jur, o transformi din ce există deja, o cauţi ca soluţie la nevoile tale sau ale altora, o “furi” şi o adaptezi, o inventezi de la zero, o creezi din pasiune sau… cine ştie cum şi când ţi se aprinde acel bec. De multe ori ai însă nevoie de timp sau de discuţii cu alţi oameni ca să te prinzi de idei şi dacă ţi se potrivesc.

Cu asta în minte am creat Idea Fest – un eveniment de o zi dedicat generării, filtrării şi dezbaterii ideilor, ca etapă din cadrul incubatorului de afaceri B3.

Sâmbătă, 26 octombrie, o mare parte dintre studenţii UA care cochetează într-o formă sau alta cu antreprenoriatul s-au adunat la Idea Fest să caute, să dezbată şi să împărtăşească idei de afaceri.

ideafest

Am deschis ziua cu o sesiune de discursuri despre idei şi trenduri în antreprenoriat. Alex Ghiţă, fondator şi preşedinte Educativa, ne-a sfătuit, dacă suntem la început, să ne concentrăm pe afaceri pentru indivizi sau pentru tineri, mai degrabă decât pentru companii, pentru că e mai uşor şi nu riscăm atât de mult dacă o dăm în bară cu un client.

Bogdan Georgescu, fondatorul Bookster, a început cu antreprenoriatul de pe la 12 ani, pe când făcea suc de morcovi, îl căra cu bicicleta şi îl vindea în cartier în sticle de pepsi, ca să dea bine.

Experienţa l-a învăţat lecţii importante, cum ar fi:

  1. La început nu ai bani, mai ales dacă eşti tânăr. Porneşti de jos şi e nevoie să munceşti mult, să faci rost de bani de investit, să ieşi din zona de confort, să te provoci, să treci peste rușine.
  2. Concentrează-te pe nevoie, nu pe produs! E important să găseşti o nevoie reală şi să ţii cont de ea şi nu să te îndrăgosteşti de o idee de produs de care să ţii cu dinţii.
  3. Când ai de selectat o idee, e bine să te uiţi şi la factorii externi (de exemplu, să alegi un domeniu în care să nu fie un lider incontestabil de piaţă), dar este mai puternic factorul personal (să vrei, să te potriveşti, să te pricepi, să fii dispus să faci un efort mare în direcţia respectivă).

Vlad Atanasiu – din echipa UA – a completat cu imaginea de ansamblu: generaţia care vine nu are locuri de muncă, va trebui să şi le creeze singură. În România vom avea nevoie de 400.000 de IMM-uri pentru a ajunge la media europeana de IMM-uri / mia de locuitori. Iar domenii şi oportunităţi pentru afaceri sunt peste tot în jurul nostru, dacă ne uităm atent.

După ce s-a deschis discuţia cu diverse perspective despre idei şi trenduri, a urmat Imaginarium – cadru jucăuş în care, pe echipe, am generat şi explorat cât mai multe idei de business.

Pentru că studenţii UA sunt în stadii diferite pe scara de la “nu am încă o idee de business, dar ştiu că asta vreau să fac”, până la “mi-am ales ideea de ceva timp şi am început deja să lucrez la ea”, am încercat să le oferim cât mai multe oglinzi şi perspective prin care să îşi privească ideile.

În atelierul “Your brand new life”, Horaţiu Țicău i-a provocat să-şi găsească misiunea şi să pornească de acolo atunci când îşi aleg ideea de afacere pe care vor s-o facă să se întâmple. În altă cameră, am organizat sesiuni de 15 minute de discuţii cu diverse tipologii de clienţi – de la părinţi, la studenţi, la antreprenori şi reprezentanţi de IMM-uri sau companii mari. Mulţumim clienţilor noştri: Tony Romani (TransManager) şi studenţilor de la URA, Gianina Ghincea (Human Synergistics), Alexandra Stroe (Bookster), Roxana Colisniuc (ING Bank).

La Choose&Define, am creat şi adus diverse instrumente şi resurse prin care să poţi compara ideile sau să îţi poţi construi un pitch de 2 minute, iar cei care au dorit să-şi testeze ideea şi motivaţia de a o face să se întâmple, au mers la Idea Killer – spaţiu în care Tibi Borza, Alex Gavriliu şi Horaţiu i-au “ciuruit” cu întrebări provocatoare.

Ziua s-a încheiat cu o discuţie despre cum se ţine un pitch alături de Roxana. Am învăţat că important este să menţionezi: cine eşti, ce nevoie rezolvă ideea ta, de ce e importantă pentru tine, care e soluţia concretă pe care o propui, ce rezultate te aştepţi să aibă şi de ce e deosebită.

995563_10151971502793769_1464471957_n

Asta pentru că marţi, 29 octombrie, la Pitch Fest, 32 de studenţi UA şi-au prezentat ideile în faţa a şase persoane din boardul ING Bank. În ture de 2 minute de prezentare plus 5 minute pentru întrebări şi feedback, viitorii antreprenori au încercat emoţiile şi experienţa unui pitch în faţa unor potenţiali investitori şi chiar clienţi. Se pare că a fost un exerciţiu interesant şi util în care au primit sugestii, întrebări care să-i ajute să îşi clarifice ideea, dar şi conexiuni şi feedback.

În cadrul incubatorului, urmează etapa de Business Plan în care, alături de studenţii-antreprenori, ne vom uita mai atent la nevoile clienţilor şi vom încerca să definim şi să clarificăm cât mai bine ideile de afaceri şi mecanismele din spatele lor.

Pentru că, până la urmă:

[quote]It’s not about ideas. It’s about making ideas happen. (Scott Belsky, Behance co-founder)[/quote]

Incubatorul B3 este creat în parteneriat cu:

ING_logo

Leave a Reply