Toamna ne-a prins în casă nouă. O casă boierească, veche de peste un secol, situată în inima Bucureștiului, pe Intrarea Eminescu, nr 5. Aici a trăit Ionel Teodoreanu și soția sa, Lily, mai apoi a fost folosită drept grădiniță, iar după revoluție a fost luată de cei cu care împărțim acum spațiul – Amicii Statelor Unite.


Noi o numim Learning House și  vrem să creăm aici primul centru dedicat învățării alternative din București. Pentru că sistemul sălilor din Frumoasei și al cafenelor închiriate nu era tocmai ce ne doream, pentru că aveam nevoie de un spațiu în care să se întâmple toate experiențele de învățare, am creat în Learning House un spațiu de întâlnire și de învățare socială, dar și individuală. Va fi un spațiu destinat evenimentelor CROS, dar si ale ONGS-urilor cu care lucrăm. Ne dorim un spațiu prietenos, cald, în care oamenii să vină din plăcere, iar experiențele de învățare să se întâmple în mod natural. Întrucât Learning House face parte din modelul de antreprenoriat social CROS, ne dorim ca aceasta, prin EduCafe, MediaLab și închirierea sălilor de training, să devină sustenabilă financiar.Cum este casa acum și cum rezonează cu ideea de Learning House?

  • Are foarte mult potențial și îmbină armonios vechiul și noul. Spațiile largi și camerele liniștite, podul cu potențial de mansardă, gradina ce se va transforma la primăvară într-un  mic parc cu terasă sunt locuri perfecte pentru întalnirile și experiențele de învățare ale celor mai activi tineri din organizațiile studențești. Este o casă  luminoasă și primitoare, încăpătoare pentru oamenii, proiectele și ideile membrilor și prietenilor comunităților de practici CROS.
  • Necesită un volum considerabil de muncă pentru a-i reoferi un aer proaspăt și curat. Ne-am propus ca până la sfărșitul lunii noiembrie, să avem 2 niveluri finalizate și gata să fie folosite. Astfel că, de dimineață până seara, de vreo lună încoace,  nu a fost zi în care să ajungi aici și să nu dai peste oameni care muncesc în grădină, dau varul jos de pe pereți sau cară mobila sau, din contră, stau așezați în fata laptopului sau organizează întâlniri, scriu articole, împărtășesc idei, gândesc strategii sau desenează planuri, iau interviuri sau povestesc despre ei, despre oameni și despre viață. Le mulțumim tuturor prietenilor CROS care au venit să dea o mână de ajutor până acum și celor care ne-au promis că ne vor ajuta în continuare.
  • E vie și nerăbdătoare să primească din ce în ce mai mulți oameni, să se încarce cu și mai multă energie creatoare. Iar oamenii din comunități sunt și mai nerăbdători să ajungă aici și să se bucure de ea – pentru ca este un spațiu adaptat nevoilor și dorințelor membrilor comunității și în același timp, reprezintă modelul de învățare și spiritul CROS. Fiecare colț al casei va stimula creativitatea și memoria, va surprinde și va inspira pe cei care îi trec pragul, va fi flexibil în ceea ce privește organizarea camerelor și în același timp, prin intermediul tehnologiei, va crea zi de zi, noi tipuri de interacțiuni.

Ne dorim ca cei care vin aici să găsească toate resursele de care au nevoie: cărți, tehnologie, oameni, liniște, idei, inspirație, ceai cald, bună dispoziție, conversații valoroase și să se bucure de un spațiu de învățare așa cum își doresc. Pentru că Learning House este un spațiu gândit și realizat colaborativ. La începutul lunii am avut întâlniri cu prietenii și partenerii CROS. Am visat împreună la cum vrem să arate și să se simtă locul aceasta. Iar acum, împreună cu designeri și arhitecți, vom transforma aceste vise în realitate.

Ce urmează?

Pentru a crea spațiul de învățare pe care ni-l imaginăm cu toții, avem în continuare nevoie de ajutorul comunității care l-a gândit și care îl va folosi de acum înainte, ajutor in toate formele sale: material – donații, materiale de construcții, accesorii, decorațiuni, mobilă, fizic – mâini dibace și picioare spintene, dar și sfaturi de specialist, idei, încurajări, îmbrățișări și zâmbete.

Pentru aceasta, am adunat laolaltă listele cu tot ce avem nevoie și am creat cu mult drag un site care ne va sprijini în acest proces pe parcursul următoarelor luni: http://construieste.cros.ro. Vă invităm să îl explorați și să fiți alături de noi în continuare!

Leave a Reply