Ne-am adunat joi seara, un buchet de fete, să discutăm despre feedback și feedforward. Discuția a fost pornită de Mădălina Uceanu, invitata specială (la propriu). Ne-a punctat câteva lucruri foarte importante de care trebuie să ținem cont, ne-a povestit despre experiențe practice și ne-a “forțat” să ne dăm feedback pozitiv una-alteia printr-un joc amuzant.

A fost o experiență dificilă, mai ales pentru că nu ne știam foarte bine între noi, însă cu atât mai mult interesantă. Și să citești apoi 8 impresii pozitive despre tine, vă spun eu, vă revigorează toată săptămâna.

***

Am continuat apoi, prin open discussions, să ne răspundem una alteia la întrebări. Concluziile sunt astea:

Ce este?

Feedback-ul este un cadou pe care îl facem celorlalți și nouă. Este o comunicare despre efectul pe care comportamentul cuiva (persoană, echipă..) îl are asupra altcuiva (persoană, echipă..).

Feedforward-ul este tot o comunicare. El se concentrează pe viitor, nu pe trecut și presupune oferirea de soluții de îmbunătățire împreună cu promisiunea de a ajuta de-a lungul procesului. Un bun feedback are și o componentă de feedforward.

De ce îl dăm?

  • pentru a corecta și îmbunătăți comportamente “rele”
  • pentru a întări comportamente “bune” și a motiva
  • pentru a ne apropia de ceilalți și a crea o atmosferă deschisă
  • pentru a asigura armonie și reciprocitate

Care sunt caracteristicile unui bun feedback?

  • orientat spre acțiuni și impact, nu spre persoană
  • sincer și obiectiv
  • specific și clar (pentru ca și noi și celălalt să știm pentru ce anume exact dăm feedback și de ce)
  • respectuos și suportiv
  • descriptiv(să descrie exact acțiunile și comportamentele)
  • punctual (adică dat la timp)

Ce tipuri de feedback există?

  • la cald (imediat după acțiune; prima impresie) vs. la rece (după o perioadă)
  • anonim vs. semnat
  • față în față vs. în scris
  • spontan vs. formalizat
  • 1-to-1, 1-to-many, many-to-1, many-to-many (sau 360)

O sugestie de pași pentru a da un feedback constructiv:

  1. Keep emotions under control
  2. Find a private place
  3. Make it timely
  4. Focus on the actions not on the person
  5. Be direct
  6. Describe specific behaviors
  7. Stop talking & seek confirmation
  8. Reaffirm your faith in that person
  9. Define positive steps & provide solutions
  10. Document the feedback for future references

***

Am aflat și câteva lucruri foarte interesante despre cum se dă feedback în organizațiile studențești prezente:

CROS, având suficient de multă experiență cât să înțeleagă importanța feedback-ului, sunt un model de cultură organizațională deschisă către feedback-ul pozitiv și constructiv. Ei își dau feedback constant, ori de câte ori cineva simte că este necesar. Ce ne-a plăcut la ei este că, așa cum este elegant, înainte de a-l da cer permisiunea.

ASPSE au un sistem foarte interesant prin care, în Refresh, își dau Feedback 360 față-în-față. Durează ceva timp, dar merită. Și ca să nu aștepte până atunci își dau feedback cât de des, la sfârșitul ședințe și după proiecte.

La OSE am descoperit “Thank You Box” unde fiecare poate lasă un bilețel de mulțumire. De asemenea, ei încurajează feedback-ul și pe mail și față-în-față.

DAfi e în plin proces de construcție a unei culturi orientate spre feedback constant. Fiecare membru are în sediu un plic cu numele lui unde poate primi feedback de la ceilalți (anonim sau nu). În Jurnalul de activitate al fiecăruia există o rubrică specială pentru Atenționări/Vitamine unde pot completa colegii săi. De asemenea, apelăm la feedback-ul 360,care este anonim și în scris, la sfârșitul fiecărui semestru.

În LMT membrii se susțin reciproc, mai ales în cadrul echipelor de proiect însă, spun ei, încă nu au învățat să îsi dea și feedback “negativ”.

În ASCIG fiecare membru are un caiet al lui în care ceilalți îi pot lăsa feedback. A devenit aproape obicei ca primul lucru pe care îl faci când intri în sediu să fie verificarea dacă ți-a mai scris cineva. Și pentru că sunt transparenți: mesajele se semnează. Au descoperit, de asemenea, că Feedback-ul 360, în cazul unei organizații cu mulți membri, durează mult și devine mecanic.

Și în ECOTUR feedback-ul e promovat intens, ba chiar au descoperit după o sesiune de feedback 360 că gradul de apartenență a crescut.

Cu toții am găsit soluții să ne folosim de feedback pentru că știm cu toții cât este de sănătos. Vi-l recomandăm cu drag!

Articol partial preluat de pe blogul Corinei Anghel.

Join the discussion One Comment

  • Ani says:

    felicitari pentru articol. Am aflat lucruri noi si foarte interesante. Cred ma mai are nevoie decat de cateva exemple. Multumesc.

Leave a Reply