Modulab_PaulPopescu_IoanaCalen_InvitatulSaptamanii

Ioana Calen şi Paul Popescu, fondatorii Modulab sunt două „personaje” interesante împreună. Ioana este cea care vorbeşte mai mult şi se ocupă de comunicarea şi PR-ul Modulab, pe când Paul este partea creativă, cel ce scoate din mânecă soluţiile tehnice.

Când vorbesc despre proiectul lor de suflet, amândoi parcă radiază. Modulab este o platformă inter-disciplinară care promovează cercetarea și dezvoltarea noilor metode și tehnologii de exprimare umană în cadrul artei și a industriilor creative. Sau, mai pe scurt, ei creează diverse soluţii tehnice interactive și spectaculoase vizual. După cum spune Ioana, „majoritatea proiectelor noastre vin spre zona de experiment şi inovaţie, nu în sensul de inovaţie industrială, ci creativă, pornind de la tehnologie.”

Ioana a studiat Filosfia, dar după facultate s-a angajat ca jurnalist, scriind articole în domeniul tehnologiei. Aşa l-a cunoscut pe Paul, un tip pasionat de tehnologie şi însetat de cunoaştere şi  de noutate. El tocmai crease Holopixul, primul aparat de proiecţie pe mediul volatil din lume, pornind de la ideea unei sculpturi efemere în abur. Mai exact, în masa de abur se desena o formă 3D cu nişte lasere care încălzeau punctele respective, evaporând apa de acolo.

Fiind amândoi pasionaţi de tehnologie și inovaţie, au decis să-şi unească drumurile. Au început la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), unde chemau lumea la diverse ateliere, dar şi-au dat seama că România încă nu era pregătită să descopere atâtea lucruri. În perioada aceea, au luat decizia ca toate invenţiile lor să fie patentate sub licenţă Creative Commons. Adică oricine poate replica respectiva invenţie sau o poate dezvolta cu propriile resurse băneşti. Acesta este un mod nou de patentare, care ajută inovaţia în masă.

După o serie de ateliere şi de proiecte mici, şi-au dat seama că publicul lor nu este prea numeros, aşa că s-au uitat din alt unghi la această problemă. Primul pas a fost găsirea unui loc care să permită mai multor oameni să înţeleagă domeniul care îi pasionează. Aşa a luat fiinţă Grădina Viitorului – situată pe strada Viitorului, nr. 153. Aceasta a luat forma unui atelier în care se pot găsi o sumedenie de unelte şi care poate fi accesat de orice persoană doreşte să lucreze la diferite proiecte în zona de tehnologie şi inovaţie.

Astfel, visul lui Paul s-a materializat. Încă de mic, îşi dorea un loc al lui unde să poată desface şi asambla lucruri. Pasiunea pentru tehnologie a existat dintotdeauna. Paul a crescut în garajul bunicului, în care se puteau găsi unelte de diferite forme şi mărimi. Îi plăcea la nebunie să desfacă lucruri cu mâinile sale. După ceva vreme, a început să le asambleze înapoi, iar după încă ceva timp acestea au început să şi funcţioneze. Încerca diferite proiecte, iar la un moment chiar a ajuns să creeze un sistem de comunicaţii între casa lui şi cele ale prietenilor săi. Astăzi, a ajuns la nivelul la care produce şi creează atât de multe lucruri complexe încât, dacă îi întreabă cineva pe Ioana și Paul ce sunt, îşi „modulează” răspunsul în funcţie de conjunctură.

Pentru cei doi, pasiunea stă la temelia tuturor lucrurilor pe care le fac. Consideră că sunt foarte norocoşi că trăiesc în vremurile acestea şi ca îşi pot permite un astfel de job. „Avantajul şi dezavantajul nostru în acelaşi timp este că suntem «ahead of market».Trebuie să convingem că putem face lucruri la care unii nu s-au gândit niciodată”.  Ioana crede că economia mondială se va schimba mult datorită tehnologiei, pentru că suntem la sfârşit de capitalism, început de post-capitalism. „Tehnologia e un mediu care dă multă putere, având o arie de aplicabilitate foarte mare.”

Pentru viitor au planuri mari. Lucrează pentru o expoziţie ce va fi gata în următoarele luni, livrează o serie de training-uri şi workshop-uri în ţară, dar şi în ţări alăturate. Paul visează la formarea comunităţii de „makeri” din România, aşa că anul acesta vrea să facă prima întâlnire a „makerilor” români. Ştie multă lume care lucrează solitar şi vrea să îi aducă laolaltă, să le dea un boost de încredere. Şi chiar se gândeşte să creeze o breaslă nouă: „Breasla makerilor”.

Invitaţia lor rămâne deschisă. Dacă vreți un spaţiu altfel în care să lucrați sau unde să învățați diferite lucruri interesante despre tehnologie, Paul și Ioana vă așteaptă la Grădina Viitorului.

Leave a Reply