Am rugat o parte dintre „nerezonabilii” Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, despre ei și despre experiența UA. Larisa Panait este studentă alternativă din 2015 și în comunitatea de Educație lucrează la ideea ei de a schimba sistemul educațional din România.

Larisa în 10 cuvinte…
Atașată, încăpățânată, de încredere, creativă, curioasă, curaj, sport, educație, oameni, training.

Ce te face nerezonabilă?
Faptul că sunt eu așa cum sunt. Faptul că vreau să fac o schimbare în sistemul educațional românesc. Faptul ca am 18 ani și până acum pot să spun că sunt mândră de mine și fericită cu mine, cu tot ce am realizat.

Ce făceai atunci când ai luat decizia de a te înscrie la Universitatea Alternativă (UA)?
Mă pregăteam pentru Bacalaureat și căutam programe în care mă puteam dezvolta mai mult decât într-un sistem educațional formal.

Cum și de ce ai ales UA?
Consider că am riscat. Pentru că auzisem că se pot face lucruri practice dar nu aveam siguranța că se vor și întâmpla. Dar s-au întâmplat :).

Top 3 lucruri cu care te-a ajutat experiența de student alternativ?
În timpul unui Rent a Team, când trebuia să organizez spectacole de teatru în școli, am învățat despre responsabilitate de la profesorii care m-au lăsat baltă.
Am învățat despre onestitate și autenticitate de la toți oamenii din comunitate cu care am interacționat. Tot ei mi-au arătat că dacă vreau să fac un lucru sigur găsesc resurse.
Cursurile și atelierele la care am participat m-au ajutat să îmi dezvolt gândirea divergentă.

Ce specializare ai ales? De ce?
Am ales Educație. Nici nu am stat pe gânduri. Trecând prin liceul din sistemul clasic de învățământ, mi-am dat seama că e imposibil să te cunoști pe tine, să vezi ce îți place, la ce ești bun, cu ce oameni vrei să interacționezi. Asta dacă nu ai alte oportunități în care te poți implica. Eu am avut noroc și am făcut voluntariat încă din clasa a IX-a. Dar sunt mulți care nu au acces la astfel de activități extrașcolare. Comunitatea de educație este mediul perfect în care pot învăța ce înseamnă de fapt „educație” și ce înseamnă educația „altfel”, alternativă, nerezonabilă. Aici sunt mulți oameni, studenți și profesioniști, care mă pot ajuta.

Ce ţi-ai propus să faci în următorul an?
Voi continua cu educația. Dar am o idee de proiect cu care aș vrea să intru în Incubatorul de Afaceri al UA. Vreau să aduc activitățile practice în licee. De exemplu, la orele de română să se abrdeze și subiecte precum vorbirea în public, negocierea, persuasiunea.

Care este visul tău nerezonabil?
Vreau să transform educația din România. Pentru că la momentul actual este un mediu formal care nu este centrat pe elev. Nu îi permite să fie el, să descopere cine este sau la ce este bun. Nu îi permite să pună în practică ceea ce știe. Vreau să ajung să schimb curricula, dar este foarte greu pentru ca asta înseamnă să fii acolo sus. În speranța că voi ajunge acolo sus am ales facultatea de Stiințe Politice. Mă gândesc să introduc partea de colaborare și respect.

Ce ai recomanda acum unui student sau proaspăt absolvent din România?
Să facă ce îi place, să exploreze și să fie curajos.

 

Până pe 12 iunie poți aplica pentru a deveni parte din următoarea generație de nerezonabili de la Universitatea Alternativă. Rămâi la curent cu evenimentele noastre aici sau află mai multe despre procesul de selecție aici.

Leave a Reply