Într-o dimineaţă de miercuri de decembrie, mă întâlnesc cu Luiza pentru a şasea întâlnire de autonomie. Zgribulite, intrăm în Camera din Faţă, o cafenea de lângă Piaţa Romană. Comandăm câte un ceai cald şi ne scoatem amândouă agendele speciale pentru procesul de consiliere pentru autonomie în învăţare. Luiza începe să-mi povestească câte ore petrecuse învăţând în săptămâna ce trecuse. Deşi era mulţumită de progresele pe care le făcea, ceva o îngrijora – “Nu petrec timp pentru a reflecta la ceea ce învăţ. Nu mă opresc din cea ce fac pentru a trage lecţiile.” După o întâlnire în care au discutat despre ce înseamnă învăţare reflexivă pentru ea, Luiza a hotărât ca în fiecare seară, la ora 22:00, să îşi aloce 15 minute pentru a scrie lecţiile din acea zi. O lună mai târziu, când s-a uitat peste lecţiile trase, a înţeles cât de valoros a fost acest obicei pentru obiectivul ei de învăţare.
Anul 2014 începe pentru noi cu un Learning Day despre curajul de a-ţi pune obiective care să te provoace şi crearea obiceiurilor care să le susţină.
Online-phd-programs.org au realizat un studiu în care au analizat comportamentele oamenilor care reuşesc ceea ce îşi propun. Au reieşit 5 obiceiuri pe care le împărtăşesc toţi:
- sunt perseverenţi, chiar dacă greşesc sau nu le iese din prima;
- îşi setează obiective şi ştiu încotro se îndreaptă;
- citesc mult – lucru care îi ajută să îşi îmbunătăţească abilităţile verbale, să îşi organizeze gândurile, să rezolve probleme, să îşi menţină atenţia concentrată mai mult timp, să aibă abilităţi de memorare mai bună, să aibă abilităţi de a scrie;
- sunt disciplinaţi – alocă constant energie pentru lucrurile pe care şi le propun;
- se gândesc la modul în care gândesc – metacognitia, îşi dezvoltă gândirea critică, au capacitatea de a compara, de a analiza şi de a-şi formula propriile opinii.
Learning Day-ul din 1 februarie este despre a descoperi şi a crea obiceiurile care ne susţin obiectivele de învăţare. În prima parte a zilei, de la 11:00 la 13:00, vom asculta 5 poveşti ale unor persoane ce şi-au schimbat modul de a-şi trăi viaţa. Fiecare dintre ei ne va împărtăşi un moment de cotitură în care au ales să facă o schimbare plecând de la a-şi analiza comportamentele, de la a înţelege cum le afectează asta viaţa de zi cu zi, care a fost momentul în care au decis să facă o schimbare, provocările de pe drum şi rezultatele din final. Întrebarea la care ne vom răspunde va fi: “Eu am nevoie de noi obiceiuri care să îmi susţină procesul de învăţare?”
În a doua parte a zilei, între 14:00 şi 17:30, vom avea trei ateliere în paralel. Unul dintre ateliere ne va răspunde la întrebarea – “Cum instalăm obiceiuri noi?”. Vom vorbi despre cărţi care ne informează cum să facem asta, despre metode şi tehnici ce ne susţin în acest proces şi despre dificultăţile schimbării unui obicei. Cel de-al doilea atelier ne va oferi cadrul de a împărtăşi obiceiurile pe care le avem şi modul în care ele ne îmbunătăţesc viaţa. Vom avea un cadru de discuţie despre obiceiurile noastre zilnice, despre nevoile pe care ele le satisfac şi despre beneficiile unui astfel de obicei. Ne vom răspunde la întrebarea: “Ce obiceiuri pot prelua de la ceilalţi şi le pot aplica în procesul meu de schimbare?”. Cel de-al treilea atelier ne va introduce o perspectivă nouă – cea a neuromarketing-ului și a modului în care rețelele noastre neuronale ne împiedică sau ne ajută în a ne forma obiceiuri noi.
Până la finalul zilei ne propunem să “dream big, but start small!”
Your audacious life goals are fabulous. We’re proud of you for having them. But it’s possible that those goals are designed to distract you from the thing that’s really frightening you—the shift in daily habits that would mean a re–invention of how you see yourself.
— Seth Godin