Primul Learning Day din an este pentru noi deschiderea oficiala a activităților de învățare și co-creare pe care le facem în cadrul comunității. Așadar, am construit o experiență în care să aducem tot ce înseamna Universitatea Alternativă: studenți, membri, alumni, echipă, profi pentru a descoperi o picatura din arta de a învăța pe care apoi o întoarcem pe toate părțile în anul ce urmeaza.
Am vrut să încurajam comunitatea să aplice în realitate tot ce învață și creează aici, iar pentru asta am colaborat cu colegiul Șincai din București. Ne-am dorit să ducem câteva dintre metodele noastre alternative și în cadrul sistemului public de învățămant pentru a ajuta la rezolvarea problemelor pe care elevii și cadrele didactice le întâmpină în fiecare zi. Împreună cu aceștia, am dezvoltat un brief pentru fiecare comunitate din Universitatea Alternativă: educație, marketing, management și antreprenoriat. Studenții din fiecare comunitate, alături de profesorii lor care lucrează în domeniile respective, au generat soluții pentru Colegiul Șincai.
Ca să luăm pulsul experienței, am rugat doi alumni să ne povestească experiențele lor din ziua aceea și iată ce ne-au împărtășit:
Matei Popilian
„După doi ani de studenție în Universitatea Alternativă, am decis să rămân aproape de comunitate ca alumnus. Eram mânat pe de-o parte de dorința de a da înapoi comunității ceea ce am primit în tot acest timp, iar pe de alta să îmi activez “antenele” pentru a recepționa semnale de posibile colaborări cu oameni ambițiosi, “schimbă-lume”.
Pasionat de educație și învățare, Learning Day era cel mai bun mod de a-mi petrece o zi sâmbătă, liniștită, cu soare. Cu casa plină, ne-am imersat în realitatea liceului Gh. Șincai, alături de profesori și elevi, cu toții dornici de schimbare . Pentru mine asta e învățare pe bune – să te duci la firul ierbii, și să sari direct în problemă. Nu să dezbați ipoteze și să creionezi planuri care nu vor fi niciodată puse în aplicare. Mai mult, perioada liceului mi-a rămas tot timpul aproape de suflet, așa că m-am întors acolo cu mare plăcere.
Nu demult îmi doream să deschid o afacere socială având ca scop orientarea în carieră pentru liceeni. Trebuie să recunosc că, deși obosit de atâtea proiecte în care mă băgasem, îmi luasem o pauză de la “activismul” social. Dar experiența asta mi-a activat din nou “antenele” de agent al schimbării în educație. Cu un apetit de implicare crescut, am plecat acasă luându-mi angajamentul să duc proiectul mai departe împreună cu alți colegi cu perspective din antreprenoriat, media și management. Educația m-a chemat, iar eu i-am răspuns afirmativ. Sunt recunoscător pentru contextul la care am luat parte!”
Gabriela Constantinescu
„Primul Learning Day e data aceea din calendar pe care o asociez cu un nou început al învățării mele. E și un moment de stop cadru și reflecție, dar și de acțiune și noi direcții. Am mai trăit astfel de începuturi, fie prin acele luni ale lui septembrie când an de an, cumpăram rechizite și căutam coperte de caiet care să mă inspire, fie prin lunile octombrie în anii de facultate, când mă duceam din inerția lui “Hai, fie..”. Din clipa în care începutul de an școlar sau universitar a fost înlocuit cu Learning Day-ul, am ajuns și-ntr-o nouă etapă a învățării mele, una în care mă-ntâlneam cu învățarea mea cu zvâc și drag, eram provocată să învăț conștient, să-mi construiesc singură traseul învățării și să-mi provoc, clipă de clipă, felul în care mă uit la mine și la drumul meu.
Learning Day-ul de anul ăsta a mai adăugat un strat peste cremele delicioase ale învățării de care vă povesteam mai devreme – întreaga comunitate UA a lucrat pe un brief concret, conectat cu o situație reală, a liceului Șincai din București. Pentru mine a fost foarte inspirațional să văd cum toate comunitățile de practici își pun ideile și resursele împreună, spre a sprijini cu soluții și direcții de dezvoltare. Mi s-a părut de impact să avem invitați venind direct din realitatea locului, să-i ascultăm și să conectăm punctele astfel încât să obținem tabloul complet și să lucrăm ținând cont de toți pionii de pe tabla de joc. Cred că cel mai mult m-a inspirat faptul că în felul ăsta, UA împărtășea din modelul ei alternativ cu lumea din afara bulei noastre și faptul că știam că ceea ce facem nu se încheie în acele câteva ore, ci urmează să fie implementat și testat. M-au inspirat din cale-afară și poveștile despre eșecuri, fiindcă m-au condus înspre a mă uita cu și mai multă profunzime la experiențele mele, la ce am spus “Nu” sau “Stop”, la ce am construit după un așa-zis eșec.
Simt cum și eu cresc o dată cu Learning Day-ul, de la primul dintotdeauna la care veneam să mă las inspirată, la cel de anul ăsta în care am simțit că cea mai puternică dorință era să co-creez și să contribui. Rămân dornică și curioasă de cum mă va găsi începutul următor, însă pân-atunci, să-nvățăm la nebunie, zic!”
Acum colaborarea a fost preluată de doi dintre studenții noștri: Cristina Barbu și Leonardo Amzolin, împreună cu Matei. Ei sunt în proces de organizare și de creare de activități potrivite nevoilor elevilor colegiului Șincai, începutul lor preconizându-se a fi la începutul semestrului următor.