Pentru prima oară în anul 2017 și a 3-a în anul universitar, pe 25 februarie ne-am adunat studenți, profesori și profesioniști din diverse domenii pentru a ne uita împreună la cum arată designul vieții noastre și cum poate fi îmbunătățit sau chiar redesenat.
Ultima sâmbătă din luna februarie se anunța ploioasă, dar cu multă energie și curiozități în sediul de pe bulevardul Dacia. După o scurtă introducere în tema zilei, colega noastră, Roxana, ne-a lansat o provocare: ,,În prima parte a zilei ne vom uita la designul vieții noastre din punct de vedere profesional. Având cu noi cinci profesioniști din următoarele zone: antreprenoriat (Cristian Orășanu, GM at Innovations Incubator), corporație (Maria Galan, Communication Manager eMAG), ONG (Ștefan Pălărie, Președinte Școala de Valori), freelance (Ana Marica, Nomad Digital @Digital Romads) și administrație publică (Mirabela Amarandei, fost purtător de cuvânt al Ministrului Educației) fiecare din voi își poate alege trei ateliere la care să participe prin rotație. Urmat de momentul de reflecție, scopul întregului exercițiu a fost de a ne uita spre domenii noi care ne-au trezit interesul sau spre care vrem să ne îndreptăm în viitorul apropiat și să înțelegem mai bine cum acestea ar putea influența stilul nostru de viață.
“Aha”-urile au fost pe măsură. Ca dovadă, pauza de masă a fost mai degrabă un moment de socializare, în care am schimbat perspective și am văzut cum a fost și pentru ceilalți întâlnirea cu cei cinci profesioniști. Mai mult, chiar au fost ridicate la fileu posibile viitoare colaborări.
În partea a doua a zilei, studenților li s-a testat puțin puterea de decizie prin alegerea unui altelier din cele patru care se desfășurau în paralel. Prin tematici precum sport, nutriție, cultură și călătorii, aceste ateliere ne-au provocat să ne uităm cu alți ochi la ce fel de stil de viată vrem să avem, dar si la felul în care putem integra principii și obiceiuri sănătoase în ceea ce facem zi de zi. Pentru domeniul călătoriilor, Narcisa Suruianu de la Travel Girls ne-a inspirat cu pofta ei de a explora lumea și ne-a povestit cum acest ,,viciu’’ îi schimbă felul în care arată viața ei, cum se raportează la lume și ce orizonturi noi i se deschid.
Actrița Antoaneta Cojocaru ne-a ajutat să înțelegem mai profund ce impact are cultura asupra noastră, cum este sursă de energie pentru spirit, dar și cum poate fi integrată concret in viața noastră: de la mersul la teatru, operă, citit tot ce ne place. Arta e prezentă în fiecare și se răsfrânge până la felul cum ne construim valorile ca oameni.
Cu Gabriel Solomon, Președintele Asociației People For Sport România și unul din oamenii din spatele platformei Galantom.ro, am povestit despre sport, despre motivație mentală și despre înlăturarea barierelor legate de felul cum ar trebui să arate o persoană care poate face sport. Cu toții putem începe cu pași mici, dar consecvenți.
Nu în ultimul rând, alături de Larisa Petrini – Health Coach și ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution în România -, ne-am uitat la care sunt acele obiceiuri sănătoase pe care le putem instala când vine vorba de nutriție. Ce factori ne influențează sănătatea? Ce anume mâncăm și când? Și care sunt cele mai sănătoase combinații de alimente pe care le putem face, astfel încât să ne hrănim echilibrat? Ca de obicei, Larisa a venit cu o tolba întreagă de resurse, ca răspuns la aceste întrebări.
Pentru că o conversație despre stil de viată nu se putea și fără o conversație despre sustenabilitate, în ultima parte a zilei ne-am strâns cu toții pentru un panel despre ce inseamnă să luăm decizii pe termen lung pentru noi, în jurul a trei arii cheie: sănătate, fericire și management financiar.
Fiecare din cele 3 perspective a fost sustinută de un profesionist: doamna doctor Daciana Toma; designerul cognitiv și fondatoarea Asociației de Neuroeducație – Lina Toma și Alex Aramă, Head of Business Development la UniCredit Leasing. Aceștia ne-au împărtășit cum alegerile lor din prezent le-a influențat viitorul și cum fiecare dintre ei își găsește echilibrul între sănătatea fizică, mentală și relația cu banii. Studenții au fost foarte curioși să afle cât mai multe bune practici. Soluțiile pentru o viață trăită în mod sustenabil s-au conturat în mintea fiecărui participant la conversație, ca răspuns la întrebări precum: Pe ce dau banii? Cum aș putea începe să economisesc pe termen lung? De ce să îmi fac un control medical anual? Care sunt obiceiurile sănătoase pe care pot să le dezvolt în mod consecvent? Cum mă raportez la emoțiile mele? Care e impactul gândirii pozitive pe termen lung?
După așa un panel bogat în perspective, al doilea moment de reflecție al zilei a închis perfect bucla și ne-a ajutat să ne uităm mai atent la alegerile pe care le vom face începând cu acesta zi și la impactul lor imediat, dar și pe termen lung.
În contextul în care viețile noastre sunt din ce în ce mai aglomerate cu tot felul de oportunități și posibilități de petrecere a timpului, o temă precum Lifestyle Design ne provoacă să ne uităm la mai multe arii din viață noastră și să ne punem întrebarea “Care este genul de viață pe care vreau să îl trăiesc?”. Iar dincolo de această întrebare, să descoperim ce anume avem nevoie să învățam, astfel încât să ne construim stilul de viață pe care ni-l dorim. Aceasta este provocarea pe care v-o lansăm și vouă: să vedeți ce descoperiți, atunci când vă uitați mai conștient la propriul stil de viață. Și să decideți ce schimbări aveți nevoie să faceți, astfel încât să fiți mai fericiți.
Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little. Thanks for sharing.