“O persoană care nu are un obiectiv este folosită de cineva care are”, ne spune Iulian Olariu la trainingul de Leadership Situaţional Individual, în timp ce discutam despre importanţa de a avea obiective SMART în toate domeniile noastre de responsabilitate. În sală se face linişte, iar cei 10 participanţi par puţin înmărmuriţi de parcă ar fi descoperit un secret ascuns de sute de ani. După câteva secunde de tăcere, lumea se întoarce la setarea de obiective, şi mai dornici să fie stăpânii propriei lor dezvoltări.

Magia Leadershipului Situaţional Individual, training de 2 zile susţinut de Human Invest, te ajută să te analizezi, să vezi ce prejudecăţi ai, să afli ce te motivează, să conştientizezi care sunt sursele tale de putere şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru propria ta dezvoltare pentru a-ţi atinge cel mai înalt nivel de performanţă. Mai jos găsiţi câteva din conceptele despre care am discutat în training:

Prejudecăţile

Prejudecăţile sunt limitările pe care ţi le pui în viitor pe baza experienţelor trecute. Prejudecăţile ne blochează când vrem să învăţăm ceva pentru că ne gândim ca nu suntem buni la asta, ne opresc să încercăm ceva nou de teamă de a nu ne face de râs sau ne împiedică să cerem ajutorul atunci când avem nevoie, convinşi fiind că ceilalţi nu au timp de noi.

Modelul nevoilor de dezvoltare

Există 4 etape prin care trecem de fiecare dată când vrem să învăţăm ceva nou:

  • D1- Debutantul entuziast – atunci când angajamentul tău este foarte mare, dar competenţa este scăzută
  • D2 – Elevul deziluzionat – angajamentul scade foarte mult, iar competenţele sunt încă sub nivelul mediu
  • D3 – Performer capabil, dar nesigur – angajamentul şi nivelul de încredere este fluctuant, dar competenţele sunt peste medie
  • D4 – Profesionist independent – angajamentul este puternic şi competenţele sunt mari

O persoană poate fi în mai multe etape de dezvoltare, deoarece raportarea se face în funcţie de fiecare obiectiv de învăţare şi în funcţie de fiecare sarcină.

Sursele de putere

Fiecare dintre noi are şi poate accesa 5 surse de putere:

1. Puterea dată de funcţie – asociată cu un titlu sau autoritatea de a aloca bugete, angaja/concedia oameni.

2. Puterea dată de sarcină – rezultă din felul în care se realizează o sarcină anume.

3. Puterea personală – care rezultă din abilităţile interpersonale.

4. Puterea dată de relaţii – rezultă din asocierea facută pe baza unei prietenii.

5. Puterea dată de cunoaştere – rezultă în baza unei diplome, specializări, experienţe.

Obiectivele SMART

Obiectivele SMART (Specifice şi măsurabile, Motivante, Accesibile, Relevante şi încadrate în Timp) sunt cunoscute de mai toată lumea, dar de multe ori nu foarte bine înţelese. După ce ne-am reprezentat domeniile de responsabilitate şi am definit cam ce am vrea să se întâmple cu fiecare, le-am trecut prin filtrul SMART. Astfel, la finalul exerciţiului fiecare participant a câştigat claritate, ştiind foarte clar ce are de făcut pe fiecare arie din viaţa lor profesională, şi nu numai.
   

Planul de acţiune

După ce fiecare a ştiut ce are de făcut, în ce etapă de dezvoltare se află cu fiecare obiectiv şi cu fiecare sarcină şi ce sursă de putere poate accesa pentru a le îndeplini, a urmat planul de acţiune. Fiecare etapă de dezvoltare are propriile strategii care pot fi folosite, dar necesită şi stiluri diferite de leadership. Un alt element important este partenerul care îţi este alături şi te ghidează sau te încurajează în fiecare dintre aceste etape şi corelaţia dintre stilul de leadership pe care acesta îl aplică şi cel de care ai tu nevoie. Spre exemplu, cineva aflat în stadiul de dezvoltare D1 are nevoie de cineva care să-i arate ce are de făcut. Dacă primeşte un stil de leadership specific D4, adică este văzut ca un partener care ştie ce are de făcut şi în care lumea are încredere, el va fi frustrat şi nu se va putea descurca.

La finalul trainingului, pot să spun că sunt mult mai conştient de prejudecăţile pe care le am, am mai mai multă claritate în ce priveşte viaţa profesională şi am şi un plan de acţiune concret, dar plec şi cu un model pe care pot să-l aplic pe toate obiectivele şi sarcinile de zi cu zi. Recomand trainingul pentru toţi cei care au nevoie de claritate şi doresc să-şi câştige autonomia pe toate planurile. E magic!

Mulţumim Iulian şi Human Invest pentru acest training.

Leave a Reply