Maria Gheorghiu a fondat şi conduce acum asociaţia OvidiuRo alaturi de Leslie Hawke şi are 18 ani experienţă în educaţie. Ieri seară am deschis seria “Invitatul săptămânii” invitând-o pe Maria să ne povestească despre munca ei pentru copiii din comunităţi foarte sărace.

maria_gheorghiu

În 2001 Maria a cunoscut-o pe Leslie Hawke şi de atunci formează o echipă. Au început în Bacău cu un program de reintegrare profesională a mamelor aflate în dificultate. În acest program au descoperit eficienţa stimulentelor financiare oferite pentru familiile care îşi trimit copiii la şcoală. Apoi au observat cât de dificil pentru un copil care a pierdut startul în perioada preşcolară să recupereze când ajunge la şcoală şi aşa programul “Fiecare copil în şcoală” s-a transformat, în 2010, în “Fiecare copil în grădiniţă“.

Acum, Maria se concentrează pe a duce programul “Fiecare copil în grădiniţă” la nivel naţional şi la nivelul de politică publică.

Povestea Mariei ne-a deschis o fereastră către lumea copiilor din familii foarte sărace şi a luptei pentru a le asigura şanse egale în societate. În acelaşi timp, a fost un exemplu de perseverenţă şi pragmatism în abordarea unei probleme sociale.

Maria Gheorghiu este ceea ce am putea numi un “arhitect social” pentru că – prin OvidiuRo – schimbă nu numai destinele unor copii săraci dar şi arhitectura societăţii româneşti. Sperăm ca vizita ei să îi inspire pe studenţii alternativi să se ia şi ei la rândul lor la trântă cu probleme importante ale lumii din jur.

Leave a Reply