Suntem obişnuiţi să vedem oamenii din profiluri online (CV, profil de facebook, blog etc.), dar în seara de 23 noiembrie am avut şansa din nou să vedem omul din spatele profilului. Acest om este o mamă a trei băieţi, coach şi antreprenor. Vorbesc despre Mihaela Feodorof (Feo), cea care în slujba ei de la YourWay află povestea celorlalţi. În seara în care am avut-o ca invitată, am inversat rolurile.
Feo ne-a vorbit despre oamenii-intersecţie: cei care te ajută să te dezvolţi doar prin întâlnirea cu ei. Pentru ea, primii au fost eroii din cărţile lui Mircea Eliade, iar dorinţa de a cunoaşte povestea oamenilor şi a eroilor a adus-o pe drumul pe care e acum. În traseul ei, Mihaela a lucrat 7 ani într-o companie mare, din care mai târziu a „evadat” din simplul fapt că s-a plictisit. La început, călătoria a fost plină de oameni, iar asta a făcut acea experienţă să conteze pentru ea. Apoi au apărut tabelele şi lucra cu din ce în ce mai puţini oameni.
În toată această călătorie, copiii, soțul și ea însăși sunt persoanele care au ajutat-o să vadă ce poate fi, nu ce e. A devenit director, dar nu a putut să dea de lucru colegilor cu care lucrase împreună până atunci, aşa că a cerut ajutor şefului – care i-a angajat un coach. De acolo, drumul până la cariera ei în coaching… e istorie.
Antreprenoriat – pasiune sau interes?
Printre subiectele de discuţie deschise a apărut antreprenoriatul. Feo consideră că, înainte de a fi antreprenor, eşti „interprenor” (îţi dai seama de ce vrei să faci asta?). Iar ce defineşte un antreprenor este dorinţa de a încerca, curiozitatea și faptul că nu îl lasă inima să nu dea viaţă ideilor sale. Tocmai de aceea, spune ea, ei au nevoie de libertate şi nu pot sta într-o afacere stabilă prea mult, vor să încerce ceva nou întotdeauna.
De asemenea, ne-a prezentat nişte stimuli (factori motivaţionali) la care ar putea răspunde un antreprenor: inimă (pasiune), constrângeri (frică, teamă) – care câteodată dau rezultate foarte bune – şi banii. Dar nu vă panicați, dragii mei: Mihaela ne-a spus că, unde este pasiune, vor apărea şi bani. Deci, nu vom muri de foame pentru că ne urmăm pasiunea. 🙂
Despre coaching și conflictul generațiilor
„Cum? Pentru cine? De ce? Când? De ce lumea mă vede cum eu nu mă văd?” sunt câteva întrebări de bază ale unui coach, împărtășite de Feo. Tot ea ne-a oferit nişte sfaturi pentru relaţiile noastre. Regula de bază este să ascultăm, pe bune. Pentru a avea o relație cât mai reuşită, ai nevoie de empatie, acceptare și sprijin. Astfel, reuşeşti să te conectezi cu acea persoană, să fii la acelaşi nivel cu el/ea şi să îl/o înţelegi.
Cât despre conflictul de generaţii – acesta va exista permanent. Totuşi, părinţii pot fi învăţaţi, dacă sunt dispuşi. Când devenim părinţi ne „defectăm” – toate valorile sau principiile create până la a avea un copil se schimbă total, pentru că îi dorim tot binele (chiar dacă poate nu se vede întotdeauna). Am primit și un sfat pentru noi, „copiii” în relația cu părinții: construiţi la propriu, faceţi lucruri ca să dovediţi că faceţi o treabă! Asta arată părinţilor că sunteţi în regulă şi că vă puteţi descurca şi singuri, că sunteți independenţi.
Cum v-am spus la început, am și inversat rolurile şi i-am adresat Mihaelei câteva întrebări:
O supărare a ei? „Mă supără neglijenţa.” O deranjează faptul că oamenii nu dau destulă atenţie anumitor lucruri importante – ignoranţa o supără şi o întristează.
Ce o face fericită? „Faptul că am fost de folos.” Un mic zâmbet în fiecare, o familie fericită, un copil mai deschis. Se mulţumeşte cu puţin.
Ce te provoacă? „Cel mai dorit/greu job din lume: rolul de părinte.” Aduceți-vă aminte „defectarea” aceea – şi Feo trece prin ea. Îi e greu câteodată să stea deoparte şi să îi lase să se dezvolte singuri când ştie că ar putea să îi ajute.
Bineînțeles, nici noi nu am scăpat fără să primim două întrebări, cu care vă las și pe voi: „Ce faci tu pentru tine?” și „Ce cauți de fapt?” (are vreo culoare, formă, vreun miros?).