Sunt idei care vin și pleacă. Sunt idei care apar doar atunci când vor ele. Cât de creativi suntem? Și cum ne putem controla creativitatea?
Acestea sunt doar câteva dintre ideile, întrebările de la care am pornit atunci când am pornit discuția despre ce înseamnă creativitatea pentru noi.
Când am început să conturăm mind map-ul acestui subiect am vrut să punem în centru o imagine care să reprezinte creativitatea. A fost o pauză. Oare ce simbol? Da, am găsit! Nu-i așa că ideile le reprezentăm sau le găsim reprezentate sub forma unui bec aprins? Atunci, un bec să fie!
De aici, fiecare și-a adus contribuția despre ce dileme, despre ce înseamnă creativitatea de la individ la individ.

  • Libertate? Un sentiment care ne face să avem încredere în noi, să nu ne fie teamă și să ne lăsăm mintea să gândească liber, iar creierul să fie creativ! să ne lăsăm mintea liberă ca să ne eliberăm creierul să fie creativ! Cum ar fi să creezi un context real în care să îți folosești toate simțurile și să găsești soluții sau pași pentru atingerea țelurilor? Tehnica vizualizării ne facilitează acest parcurs.

Am mai descoperit că pentru unii din noi creativitatea este strâns legată de partea emoțională. S-ar putea să existe momente în care implicarea emoțională să fie mai importantă decât orice altă metodă de stimulare a creativității.

  • Provocare? Atunci când mintea noastră se detașează, iese din zona de confort sau din automatismul fiecărei zile produce rezultate minuntate, oferindu-ne idei și soluții.
  • Când vrei tu sau când vreau eu? Momentele de creativitate nu pot fi comandate. Sau cel puțin, încă nu am descoperit metodele de a face asta. De aceea, este important să știm stilul de lucru al celor din jurul nostru și să nu îi forțăm să fie creativi când vrem noi pentru că s-ar putea ca momentele lor de creativitate să fie atunci când sunt singuri, când sunt într-un mediu confortabil.
  • Desen? De multe ori suntem limitați de mediul înconjurător blocându-ne în a obține soluții doar pe căile cele mai comode, evitându-le pe cele mai utile. De aici, o metodă care a reieșit ar fi să încercăm să transformăm, să redăm ideile în imagini. Așa s-ar putea să descoperim alte perspective și poate soluții la dilemele noastre. Tehnica Walt Disney ne duce cu gândul la desene, așa-i? Un articol despre această tehnică găsiți aici sau un filmuleț.

Curioși să știți care sunt acele 3 Cărți care ne-au venit în minte discutând despre această temă?

Emergenetics – Geil Browning, Pe Spatele Șervețelului – Dan Roam, The Creativity Book: A Year`s Worth of inspiration and guidance, Eric Maisel.

Vă invităm să fiți creativi! Iar dacă aveți metode de stimulare a creativităţii descoperite de voi sau aflate de la alții, împărtășiți-le cu noi!

Leave a Reply