Marți am relansat in comunități programul 3 cărți pe lună, în sediul Fundației Friends for Friends. Anul acesta, am gândit programul ca o carte, cu capitole și file de poveste, așa că nu am găsit nume mai potrivit pentru întâlnirea inițiatică, decât Prefață. Și cum se obișnuiește, în prefața “cărții” am povestit despre cele mai importante elemente:

  • personajele: echipa care are griijă ca toate întâlniirile dintre cititorii feroce să aibă loc și cititorii, care prin pasiunea lor pentru lectură contribuie la dezvoltarea programului.
  • acțiunea: așa cum am vizualizat încă de la început, acest program nu este o altă modalitate de a încuraja lectura, ci un mod de a provoca oamenii din comunități să citească pentru ca mai apoi să fie generate între ei discuții, dezbateri, schimburi de idei și păreri. Este totodată o provocare de a scrie articole pe blogurile personale despre ce au învățat din cărți sau ulterior, din experienţele provocate de lectură, cum le-au modificat acestea modul de a privi lucrurile sau stilul de viață, pareri pro sau contra ideilor din cărți. Vrem ca oamenii să își provoace curiozitatea și să întrebe, să discute, să dezbată.
  • spațiul cel mai inspirat pentru desfășurarea acțiunii ar putea și vrem să fie Learning House. Nu ar fi corect să atribuim anumitor părți din acest loc titlul de bibliotecă în varianta clasică, pentru că vom găsi cărți peste tot, pe rafturi colorate și în biblioteci cu design special, în colțuri de cameră sau pe măsuțe joase. Iar pentru că în Learning House oamenii  vor citi cărți, vor reflecta și vor visa, se vor căuta și se vor găsi mereu unii pe alții pentru a-și împărtăși idei și experiențe de aici și de viață, nu vom putea atribui spațiului nici titlul de sală de lectură.

“Learning House este o bibliotecă de idei, oameni și cărți.”

Ideile sunt cărți nescrise, fragmente de cărți ce așteaptă într-un fel sau altul să fie citite, rostite, fără a fi scrise dinainte, iar oamenii sunt cărți vii, care își spun singure povestea. Ei au cunoașterea în amintiri, gânduri și suflete, îți pot spune povești și taine ce nu pot fi cuprinse altfel în cărți. Cât despre cărți, ele vă așteaptă nerăbdătoare în Learning House să le descoperiți și să generați conversații interesante pornind de la ele.

 

Join the discussion One Comment

  • Cris says:

    Foarte frumos articolul! Imi face pofta sa vin in Learning House, sa iau o carte si sa ma pun pe citit. Sau sa ma gandesc la ultima carte citita si la ce am luat din ea.
    Pentru prima varianta – mai e putin! 🙂

Leave a Reply