La începutul lui octombrie, o gașcă de curajoși s-a avântat într-o experiență plină de aventuri pentru a deveni antreprenori. Incubatorul de Afaceri al Universității Alternative pune la dispoziția studenților toate cunoștințele și resursele necesare pentru a învăța, pas cu pas, cum se construiește sănătos și sustenabil un business. De la cercetare de piață pentru a testa o idee până la prototipare, design de produs și vânzări, studenții au un parcurs de învățare complet care răspunde la toate nevoile, probleme și întrebările cu care se poate confrunta un antreprenor.
‘Valoarea experiențelor din incubator este dată de raportarea la realitate identificată încă din primele săptămâni (prin provocări, cursuri, ateliere) și este amplificată de profilul oamenilor care alcătuiesc comunitatea. Pentru mine, participarea la anumite cursuri sau ateliere precum cel de Product Design sau Critical Thinking m-a ajutat să descopăr și să aprofundez anumite concepte sau să dau formă unor concepte deja cunoscute.’ – Nicu.
Acum studenții sunt în plină perioadă de provocări pentru a ieși din zona de confort și a experimenta ce înseamnă cu adevărat să fii antreprenor. Experiențele sunt gândite special pentru a construi și dezvolta gândirea antreprenorială: să ai inițiativă în loc să aștepți să primești de la alții lucruri de făcut, să îți asumi responsabilitatea și să dezvolți o gândire critică și o capacitate de a privi macro o situație pentru a lua cele mai bune decizii, luând în considerare toate elementele și variabilele.
‘Toate experiențele mi se par foarte relevante și mă duc cu poftă la toate cursurile. Sunt și la Management Financiar și la Product Design și spre surprinderea mea, mi se par super interesante și utile. Credeam că nu o să înțeleg nimic pentru că nu am avut contact vreodată cu astfel de subiecte.’ – Luiza.
Primele două luni au fost mult și despre ce competențe are fiecare nevoie să dezvolte, atât hard skills specifice, cât și soft skills: colaborare, autonomie, comunicare cu oamenii astfel încât să le identifici nevoile etc. În plus, a fost perioada în care comunitatea s-a cunoscut și a început să interacționeze și să învețe unul de la celălalt și împreună, prin activități practice.
‘Până acum mi se pare super mișto experiența. Cel mai mult îmi place comunitatea și cum începem să interacționăm unii cu ceilalți. Până acum mi-a placut tot.’ – Andreas
‘Până acum îmi place, îmi pare foarte interactiv și pus pe acțiune și te provoacă foarte mult. Asta îmi place foarte mult, că e pe acțiune.’ – Alexandra Antonia
Urmează un retreat în Făgăraș în care studenții vor avea un Learning Journey la organizațiile din zonă, de la care vor învăța concret ce înseamnă să ai impact și cum să faci asta, urmat de o provocare primită de la organizația Home in Făgăraș, pe care tinerii antreprenori o vor rezolva împreună, aplicând practic ce au învățat.
Dacă prima parte a incubatorului este despre experimentare, ce urmează este despre a construi concret propriul business. Studenții vor lucra aplicat pe ideile lor, vor învăța să vândă ce au construit, să contureze un brand pentru produsul lor și să găsească finanțare. Vor avea acces la mentori care să îi ghideze și la pitch-uri prin care pot primi finanțarea de care au nevoie să se dezvolte.
Incubatorul de Afaceri al Universității Alternative pregătește tineri antreprenori raportat la realitate și la nevoile pieței, adaptându-se continuu pentru a îi ajuta să își dezvolte competențele de care au nevoie. Experiențele sunt gândite astfel încât studenții să învețe atât conținutul tehnic de care au nevoie, informațiile și abilitățile profesionale, cât și gândirea antreprenorială, reziliența, încrederea, perseverența și toate celelalte elemente de care are nevoie un antreprenor pentru a reuși, într-un program complet de învățare practică.