Gândește-te la ce ai făcut ieri. Care sunt trei lucruri care au mers bine și trei lucruri pe care vrei să le îmbunătățești?

Sigur te-ai mai gândit la cum ți s-a desfășurat ziua până acum, chiar dacă nu sub forma asta. Poate ți-au venit în minte gânduri de mulțumire și de laudă în urma unei acțiuni sau o critică destul de puternică atunci când nu ți-a reușit ceva ce ți-ai propus. Dar cât de des te-ai folosit de tendința asta pentru a înțelege mai bine unde ești acum și cum te susține în ceea ce faci pentru a ajunge unde îți dorești?

Orice învățare este o transformare

Iar noi suntem organisme care învață continuu, în orice clipă, din orice, adaptându-ne constant la stimulii veniți din exterior și interior. Și, în 95% din cazuri, această învățare a noastră are loc inconștient. Ceea ce ne poate transforma într-un om care nu este oglinda a ceea ce ne dorim noi să fim. Tocmai aici intervine reflecția personală – observarea conștientă a trecutului și prezentului pentru a ne calibra acțiunile și pentru a ne îndeplini obiectivele viitoare.

Suntem suma experiențelor noastre

Unde sunt acum? Cine sunt acum? Care sunt acțiunile care m-au adus aici? Ce părere am despre asta?

Niște exemple de întrebări pe care le poți folosi pentru a desluși ce ai experimentat, simțit, ori de ce ai reacționat într-un anume fel într-o situație. Îți amintești când ai căzut prima dată de pe bicicletă? Sigur te-ai întrebat de ce ai căzut și ce poți face ca să nu mai repeți întâmplarea.

În procesul conștient de reflecție, tu te asculți pe tine. Îți dai tu ție spațiu să îți auzi gândurile despre tine. Sunt pozitive ele? Negative? Te ajută sau te împiedică și tu nici nu îți dai seama? Astea sunt doar câteva întrebări pe care ți le poți pune atunci când reflectezi la tine și viața ta și vrei să mergi mai în profunzime. Îți poți focaliza atenția pe prezent și pe a rezolva o problemă sau pe a medita la sensul vieții. Ori te poți uita la viitor și la cum arată el acum și cum vrei să îl faci să arate. Iată câteva întrebări simple care pot crea o hartă care să te ajute în drumul tău:

Care este locul în care vreau să ajung? Cum vreau să ajung acolo? Cine voi deveni pe acest drum?

Reflecția zilnică te ajută să te ghidezi către viitorul pe care ți-l dorești pentru tine. Căci în fiecare zi facem pași mici sau mari către el, iar pentru a ști mai mereu că suntem pe drumul cel bun, este nevoie de un observator constant și vigilent.

Pâinea noastră cea de toate zilele

Reflecția este hrana zilnică a creierul nostru în continuă transformare. Este o metoda de a ne face să înțelegem în profunzime responsabilitatea pe care o avem în creșterea și învățarea noastră. Sunt multe modalități prin care să o practici: discuții, desen, scris ori cântat, și nu numai. Important este să o practici, căci e ca un mușchi pe care îl dezvolți prin exersare. Cine știe, poate îl transformi chiar în stilul tău propriu de învățare. Observă și pune-ți întrebări despre ce ți se întâmplă, ai răbdare cu tine și oferă-ți atenție.

Te las cu o provocare! În următoarele 7 zile, ia-ți 15 minute înainte de a merge la culcare și scrie într-un caiet ce ai experimentat de-a lungul zilei, cum te-ai simțit, cum ai reacționat, dar și ce ai face diferit data viitoare și de ce.

 

 

Leave a Reply