Acum 4 ani teriminam Facultatea de Inginerie Electrică îmi căutam drumul în viaţă. N-aveam de gând să lucrez ca inginer pentru că între timp descoperisem ce vreau să fac cu viaţa mea. Fusesem foarte implicat în organizaţia studenţilor in facultatea mea – OSE şi la nivel naţional în ANOSR în diverse proiecte prin care încercam să provocăm schimbări în universităţile româneşti.
În urma experienţei am rămas cu o convingere care îmi defineşte în continuare viaţa: transformarea educaţiei este cel mai important proiect al generaţiei mele şi al următorilor 20-30 de ani. O concluzie secundară a fost atunci că universităţile româneşti nu sunt foarte tare interesate de transformările profunde pe care le promovam noi.
Cu aceste convingeri în minte, împreună cu Vlad, Cristina, Violeta şi Marina am fondat CROS cu visul de a construi, într-un viitor îndepărtat şi neclar, o universitate alternativă. Astăzi CROS are 10 angajaţi full time, două “facultăţi alternative” unde învaţă 116 studenţi, 21 de organizaţii de tineret implicate şi peste 10 companii partenere. În curând vom anunţa prima companie care s-a angajat să ne susţină în următorii doi ani în lansarea primei universităţi alternative din România.
Avem un drum lung în faţă şi povestea noastră încă are a se dovedi una de succes. Experienţa noastră de până acum ne-a făcut însă să îndrăznim să visăm mai departe de universitatea alternativă. Visăm ca în Romania – în următorii 20 de ani – se va întâmpla o revoluţie în educaţie. Ne dorim să trecem de la standardizare la personalizare, de la control şi obedienţă la facilitare şi autonomie, de la izolare în sala de clasa la integrarea învăţării cu viata reala, de la predare la joc, voluntariat sau orice alt tip de învăţare activă, de la plictiseală la fascinaţie pentru învăţare sau de la a transmite informaţii la a forma caractere şi a cultiva înţelepciune.
Povestea CROS de până acum ne îndreptăţeşte să credem că se poate. Între timp am descoperit şi alţii ca noi – care îşi dedică energia educaţiei – şi le-am cunoscut poveştile de succes. În timp, ne-au devenit prieteni şi tovarăşi de drum Romanian-American Foundation, Şcoala pe bune, Fundaţia Noi Orizonturi, Şcoala de Valori, ARDOR, Teach for Romania, Educativa, Fundaţia Dinu Patriciu, Youth Academy, Oricum, Junior Achievement. Ei se adaugă zecilor de organizaţii studenţeşti şi de tineret care demonstrează capacitatea tinerilor de a se auto-organiza şi de a-şi crea singuri unele dintre cele mai fertile medii de învăţare pe care le cunoaştem.
Suntem mulţi pentru o listă pe un blog şi poveştile noastre individuale spun că se poate însă pentru revoluţia în educaţie suntem încă puţini. Motivaţia CROS pentru a ne implica în Restart în Educaţie vine de aici: vrem să fim mai mulţi care “dansează cu elefantul”. Vrem să încurajam elevii, studenţii, tinerii profesionişti să se alăture grupului entuziast care crede că educaţia poate fi transformată, că există zeci de idei sclipitoare pentru educaţie care aşteaptă să fie descoperite şi că poţi avea o viaţă frumoasă şi plină de sens contribuind la revoluţia în educaţie în România. Dacă “Restart în Educaţie” ne va împlini cele mai ambiţioase aşteptări, atunci el va cataliza apariţia unui nou val de antreprenori sociali în educaţie din rândul actualilor elevi, studenți şi tineri profesionişti.
Dacă vi se pare interesant proiectul ne puteţi ajuta cu o încurajare sau cu un feedback, promovându-l mai departe sau recomandându-ne un tânăr cu mult potenţial pentru Imaginarium 2012.
Mulţumim 🙂