Am rugat o parte dintre studenţii Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, cum i-a schimbat experienţa de aici. În seria de interviuri cu ei, vei putea descoperi ce făceau înainte de UA, ce au experimentat aici, ce vor să facă acum în viaţă şi ce le-ar recomanda şi altor tineri. A treia din serie este Silvia Floarea, studentă UA din 2012 şi fondatoarea programului de învăţare pentru liceeni Learnity

1. Ce făceai atunci când ai luat decizia de a te înscrie la Universitatea Alternativă (UA)?
Eram în ultimul an la facultatea de Psihologie şi eram preşedintele unei organizaţii studenţeşti – Cognosis – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

2. Cum te-a influenţat filozofia de învăţare UA?
Când am intrat în UA nu eram conştientă nici de filozofia mişto care stă în spatele ei şi nici de impactul pe care ea îl poate avea asupra felului în care eu privesc lumea şi îmi organizez viaţa. De fapt… nici măcar nu m-a interesat asta când m-am înscris. Eu îmi doream doar să îmi dezvolt abilităţi practice, să devin un lider mai bun.

Aveam să descopăr odată cu consilierea pentru autonomie în învăţare că sunt responsabilă de învăţarea mea şi că e cazul să o iau în serios. Mi-am dat seama atunci că pentru mine a învăţa însemna să ştiu despre ce e vorba într-un curs sau să cunosc diverse teorii. Oricum, totul era legat de şcoală şi de evaluarea standardizată. Era cea mai neinspirată perspectivă asupra învăţării. Pe parcurs am început să-mi lărgesc viziunea despre orice. Începusem să înţeleg ce benefice sunt experienţele de învăţare pe care UA mi le punea la dispoziţie. Tot contextul devenea cel mai tare loc de dezvoltare şi vedeam rezultatele în lucrurile pe care le făceam . Am învăţat să accept şi să integrez greşelile ca pe un mod de a evolua şi de a descoperi lumea. Eram mult mai deschisă şi flexibilă să găsesc alternative pentru lucruri care păreau iniţial că nu au rezolvare. Am înţeles că e bine să te provoci şi să ieşi din zona de confort dacă vrei să faci ceva măreţ.

După toate aceste revelaţii despre cum funcţionează UA, nevoia mea iniţială de a deveni un lider mai bun părea banală şi insignifiantă. Sistemul de învăţământ UA mi-a redat plăcerea de a învăţa şi mi-a răspuns la întrebarea “cum pot să schimb ceva la sistemul de educaţie din România?”. Am ştiut atunci că mi-am găsit în sfârşit un loc în educaţie – să deschid prima şcoală democratică pentru elevii din România care avea la bază o bună parte din principiile educaţiei pe care UA o promova.
Filozofia UA mi-a demonstrat că aşa trebuie să arate educaţia şi că trebuie să pornim mai multe proiecte de acest gen.

3. Cum te-a schimbat UA? Ce ai aflat despre tine în acest timp?
UA m-a făcut mai conştientă de mine şi de ce e în jurul meu. Sunt mândră că mi-am creat o filozofie sănătoasă de viaţă bazată pe dezvoltare continuă, deschidere, toleranţă şi multă încredere că pot schimba lucrurile în bine. Despre mine am descoperit cum învăţ cel mai bine şi ce îmi place să fac cu adevărat.

4. Ce specializare ai ales? De ce?
În primul an am ales Syncer School – comunitatea de leadership şi dezvoltare de organizaţii deoarece era în acord cu rolul meu de preşedinte de atunci. Acum, în cel de-al doilea an, sunt în comunitatea de Educaţie deoarece urmează să încep un program educaţional pentru liceeni, care sper să evolueze într-un liceu democratic

5. Ce ţi-ai propus să faci mai departe?
Vreau să deschid această şcoală democratică despre care povesteam mai sus. Abia aştept să văd câte astfel de iniţiative pot să dezvolt într-o viaţă. Mi-am propus să contribui la deschidere a 10 şcoli în România sau în lume. Sper să-mi iasă. 🙂

6. Ce ai recomanda acum unui student sau proaspăt absolvent?
Cred că viaţa cu sens începe să fie trăită cu adevărat atunci când îţi faci o viziune despre tine şi despre lume. Apoi tot ce urmează este să îţi canalizezi toată energia şi resursele pentru a ajunge cine vrei să fii şi să contribui la crearea unui loc mai bun în care să trăieşti. Pe scurt, i-aş încuraja să fie dornici să se cunoască şi să-şi găsească misiunea personală. E cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru tine şi pentru ceilalţi.

Silvia

Leave a Reply