Că tot se apropie RIUF București (14-15 martie, la Sala Palatului) și mergem și noi acolo, ne-am gândit să povestim cu un student UA care e la master în afară. Ca să vedem ce perspective poți avea ca student în altă țară, în caz că te bate gândul.
Alex Anghel e un tip care te întreabă ce mai faci pentru că chiar își dorește să știe. E atât de curios, încât toți ne așteptăm să se uite în laptopurile noastre când vine în Learning House. E pragmatic și realist, dar știe să se joace și glumește mult. A fost manager al comunității Leadership Development din VIP România, unde încă i se spune „il capo di tutti i capi” datorită sistemului-joc Mafia pe care l-a implementat.
Și-a petrecut studenția și la ASE, însă se descrie mai degrabă ca „mândru student UA și Syncer”. Din toamnă este masterand în Viena, la Wirtschaftsuniversität Wien (Vienna University of Economics and Business). Masterul se numeşte MSc in Strategy, Innovation and Management Control şi ţine 2 ani, din 2014 în 2016.
Cum te-ai hotărât să studiezi în străinătate?
Foarte bună întrebare. Coincidenţă. Eram într-o perioadă în care simţeam că am nevoie de un pic de pauză de la tot ceea ce ştiam şi de nişte perspective noi, de o experienţă nouă. În acelaşi timp, am lucrat cu un tip care era manager în VIP când am intrat eu în organizație. El tocmai intrase la master la WU şi mi-a zis exact ceea ce voiam să aud.
Cum ai găsit și ales universitatea și masterul?
De la tipul de care zic mai sus. Am schimbat masterul (faţă de el) pentru că mi s-a părut că ăsta mi se potriveşte ceva mai bine.
Cât de complicat a fost procesul de admitere?
Ha, procesul de admitere a fost extrem de interesant, din mai multe perspective. În primul rând, motivaţia mea nu era constantă. Fluctua aproape săptămânal. Am trecut prin toate etapele de admitere, fiind absolut sigur că nu voi ajunge sau chiar că nu vreau să ajung în următoarea. Prima parte e cea mai tâmpită – să fii sigur că ai toate examenele şi să îţi pregăteşti dosarul. Mi-am dat GMAT-ul, dar asta a fost simplu. Greu a fost să extrag documentele de la ASE. De asemenea, am lăsat documentele la sfârşit (ultimele 2 săptămâni). Mare, mare greşeală. După vreo 3 drumuri la secretare şi după ce am găsit singurul traducător în 3 oraşe care să-mi facă documentele în engleză, am aplicat în ultima zi (8 martie). De notat e că majoritatea masterelor au termenul de înscriere mult mai târziu, dar la WU perioada de înscrieri începe în decembrie şi se termină în martie.
Cum este studenția la WU (profesorii, colegii, cursurile)?
Of, ce întrebare complicată. Sunt tare multe de zis. Colegii sunt în general oameni foarte faini. Recunosc că m-am trezit într-o clasă cu oameni în general mai bine pregătiţi, mai motivaţi, mai interesaţi şi mai capabili decât mine şi asta m-a speriat. Profesorii se aşteptau să ştim materiile excelent şi doar să discutăm concepte noi. Totul se bazează pe cercetare academică foarte bine structurată şi asta mi-a dat o perspectivă complet nouă despre ce înseamnă date şi statistică. Am avut mult de recuperat în primul semestru (nici nu am dat pe la ASE, poate aş mai fi ştiut câte ceva de acolo). Ca experienţă educaţională, este foarte bine pus la punct şi sunt extrem de mulţumit. Iar partea de socializare este extraordinară. Comunitatea de studenţi este atât de faină şi strânsă! Am avut un coleg care a plecat la doar 3 luni după începutul programului şi i s-a dat o mare petrecere. Sentimentul de apartenenţă şi legătura deja extrem de strânsă cu ideea din spatele masterului a (relativ) întregii clase este incredibilă.
Cu banii cum e? Cum te descurci și cât de scumpă e viața la Viena?
Desigur, Viena e scumpă în comparaţie cu Bucureştiul, dar destul de ieftină comparativ cu alte capitale europene. Spre norocul meu, tata e un om extrem de inteligent şi de muncitor (spre deosebire de mine) şi nu am problemă cu banii acum. În principiu, depinde cât de descurcăreţ eşti din punct de vedere financiar şi dacă nu te deranjează să ai colegi de apartament, ar trebui să-ţi ajungă 900-1000 de euro lunar, din care 400 merg pe cazare.
Pentru tine, care sunt cele mai mari beneficii ale studiilor acolo?
Clar, e vorba de energia şi motivaţia pe care ţi-o oferă descoperirea unui loc nou. Îmi dezvolt limba, reţeaua internaţională, capacitatea de a mă descurca şi adapta. E un sentiment foarte eliberator să te muţi pur şi simplu într-un loc în care nu ştii pe nimeni şi nimic. Şi e o provocare nouă şi intensă.
O întâmplare memorabilă sau amuzantă…
Nu ştiu dacă e vreun moment pe care nu îl consider memorabil, mai ales acum la început cât încă sunt fermecat de noutate. Că ne strângem ţările fost-comuniste şi bem şi ne distrăm pe seama cuvintelor comune dintre limbi sau a obiceiurilor comune. Sau că stau la masă cu vesticii şi râd de cât de diferite sunt culturile noastre.
O persoană pe care ai cunoscut-o acolo și care te-a impresionat (și cu ce)…
O, Doamne! Am un coleg. E absolut incredibil. Nu credeam că există o astfel de persoană. E absolut Superman. Omul are 24 de ani şi este aşa: cel mai bun student din clasă, tutore şi asistent universitar la facultate, manager şi asistent bucătar la un restaurant, membru activ în organizaţia studenţească a masterului, joacă rugby profesionist în liga austriacă şi a fost bucătar la jocurile olimpice din 2010. Şi în acelaşi timp e foarte relaxat şi mereu preia conducerea în proiecte şi are timp de toate şi face treaba excelent.
Şi apoi mai sunt profesorii mei. Consultanţi de succes (proful de strategie e CEO şi fondator Contrast Management Consulting, cea mai mare firmă de consultanţă din Austria), cu experienţe incredibile şi fără „bullshit”. Vor să aibă o discuţie productivă şi inteligentă din care să extragă şi ei la fel de multă valoare cât extragem şi noi.
Ce vrei să faci după ce termini studiile?
Doamne-ajută să-mi găsesc de lucru și să mă apuc de treabă! 100% nu rămân în Austria. Toată lumea presupune că rămân aici, se întreabă de ce m-aş întoarce sau toți se gândesc că ofertele de job pică din cer. Momentan, ţelul e să mă întorc în ţară şi să utilizez inteligent informaţiile şi experienţa căpătată aici. Pam-Pam!
Ce sfaturi i-ai da unui tânăr care vrea să aplice la o facultate în afară?
Sfaturi de la „il capo” la alexandru.angh@gmail.com. Nu vreau să dau sfaturi retardate gen „aplică din timp”, „nu lăsa chestii pe ultima sută de metri” sau „profită de fiecare moment”. Alege-ţi un loc fain şi ceva fain de învăţat şi mergi pe val. Fiecare trebuie să facă ce vrea şi ce simte. Sfaturi poate am să dau mai degrabă peste vreo 10 ani, acum sunt în faza de descoperire. Ah, şi încearcă să nu te îndrăgosteşti până peste cap cu jumătate de an înainte să pleci.
Descoperă mai multe despre universitățile din țară și din afară la RIUF, pe 14-15 martie la București, pe 18 martie la Galați și pe martie la Chișinău.
RIUF (Romanian International University Fair) este contextul în care anual peste 17.000 de elevi și studenți români intră în contact cu reprezentanții universităților din întreaga lume. Un număr semnificativ ajung să fie studenți la universități internaționale și un exemplu pentru tinerii români. Anul acesta, la RIUF București vor fi prezente peste 70 de universități din 15 țări și cele mai importante universități din România. Această gamă largă de expozanți va oferi participanților ocazia să își găsească programul perfect pentru ei, fie că se gândesc la o universitate internațională sau din țară, la un program de licență sau de master.