Weekendul acesta are loc RIUF București (18-19 martie, la Sala Palatului). Pentru că opțiunea de a studia în afară este una foarte prezentă pentru tinerii români, ne-am gândit să vedem cum e să faci asta, din perspectiva unui student în Franța.
Anda Anica a fost studentă la Universitatea Alternativă în 2014-2015. În 2015 a plecat la masterat în Franța, unde a studiat în Nancy (Université de Lorraine) și în Grenoble (Université Grenoble Alpes).
Cum te-ai hotărât să studiezi în străinătate?
După terminarea liceului, majoritatea colegilor şi prietenilor mei au plecat să studieze în străinătate. Eu mi-am propus să îi dau o încercare ASE-ului pentru un an iar dacă nu îmi place, să plec din anul doi. Până la urmă nu am mai plecat în timpul licenţei, nu fiindcă m-a convins facultatea din România, ci pentru că am început să fac voluntariat şi să învăţ lucruri pe care nicio altă facultate nu ar fi reuşit să mă înveţe. La finalul licenţei, după doi ani de voluntariat, am simţit că o experienţă de studii în străinătate ar închide perfect bucla studenţiei mele. Am considerat că ar fi momentul ideal să plec, fiindcă deja învăţasem lucruri practice prin voluntariat şi îmi era ceva mai clară direcţia în care voiam să merg pentru masterat. Până la urmă, voiam să văd eu însămi „what’s all the fuss about”. În plus, îmi doream mult să învăţ franceza iar asta a cântărit mult în alegerea mea de a pleca în Franţa.
Cum ai ales universitatea și facultatea?
Atunci când am început căutarea, am avut clar în minte două lucruri pe care mi le doream: să studiez Dezvoltare Internaţională şi să învăţ franceză. Fiindcă îmi doream experienţa franţuzească autentică, m-am concentrat doar pe Franţa şi nu am luat în considerare Belgia. Aşadar, am început să caut pe Google toate programele de masterat în Franţa în domeniul pe care mi-l doream. Site-ul care m-a ajutat cel mai mult şi de unde am aflat de programul pe care îl urmez acum este http://www.mastersportal.eu. Decizia în sine nu a fost prea grea, fiindcă am găsit un singur program de masterat care a corespuns tuturor cerinţelor mele, aşa că am aplicat.
Cum a fost procesul de admitere?
Pe de-o parte, procesul de admitere a fost destul de stresant fiindcă timp de două luni m-am concentrat doar pe pregătirea dosarului. Vrei să te asiguri că faci rost din timp de toate documentele de care ai nevoie, că îţi treci examenul de limbă (dacă este cazul) şi cel mai important, că le vei trimite o scrisoare de motivaţie care reflectă cât mai bine dorinţa ta de a urma acel program. Pe de altă parte, pot spune că procesul de admitere a fost mai uşor decât mă aşteptam să fie. Înainte să iau decizia de a pleca, îmi imaginam că procesul de admitere la o facultate în afară este pe cât se poate de complex şi de complicat, iar că eu nu aş fi în stare să trec prin asta. Uitându-mă acum în urmă, îmi dau seama că nu a fost nici pe departe aşa, iar dacă eşti cu adevărat motivat să faci un lucru, nici nu realizezi cât de uşor ajungi să treci peste dificultăţi.
Cum a fost studenția acolo (profesorii, colegii, cursurile, orașul)?
Principala diferenţă pe care am observat-o între profesorii din Franţa şi cei din România este că profesorii francezi sunt mai deschişi şi mai apropiaţi de studenţi decât cei de acasă. De asemenea, unul din lucrurile care m-au bucurat cel mai mult a fost să văd cât de bine organizat este sistemul, nefiind nevoie să aştept ore în şir la uşa secretariatului, plimbându-mă de la un birou la altul atunci când am nevoie de ceva. Cursurile nu au fost întocmai aşa cum mă aşteptam, fiindcă nici în Franţa nu am reuşit să găsesc acel echilibru perfect între teorie şi practică pe care mi-l doream. Impresia cu care am rămas este că în Franţa se pune destul de mult accent pe teorie, iar partea practică este lăsată în seama stagiilor care sunt obligatorii în cadrul studiilor.
În ceea ce priveşte colegii, cred că principalul avantaj atunci când studiezi în afară este că ai ocazia să cunoşti oameni din jurul lumii. Am făcut parte dintr-un colectiv multicultural, în care 50% dintre colegi erau francezi iar 50% erau de diferite naţionalităţi. Cred că aspectul ăsta mi-a plăcut cel mai mult, fiindcă m-a ajutat să dobândesc o înţelegere mult mai bună a diverselor culturi şi să îmi fac prieteni din toate colţurile lumii.
- Anda în Nancy
- CEU Promotion
- La Mont Saint Michel
Cu banii cum e? Cum te-ai descurcat și cât de scumpă e viața? Ai și lucrat în această perioadă?
Deşi în general Franţa este o ţară scumpă, este în acelaşi timp o ţară care oferă foarte multe beneficii studenţilor. În primul rând, în funcţie de facultate, taxele de şcolarizare sunt mult mai accesibile decât în alte ţări din Vest. Apoi, căminele de studenţi oferă preţuri foarte bune, iar dacă iei masa la cantina facultăţii poţi să plăteşti în jur de 3,5 euro/masă. În plus, statul îţi rambursează o parte din banii plătiţi pentru cazare. Intrările la muzee sunt gratuite pentru studenţi, iar transportul este accesibil la preţ redus. Având în vedere toate aceste beneficii, am reuşit să mă descurc fără să fie nevoie să lucrez în paralel.
Pentru tine, care sunt cele mai mari beneficii ale studiilor acolo?
Pentru mine, cel mai mare beneficiu a fost experienţa de a trăi singură într-o altă ţară. Faptul că eşti pus în situaţia de a o lua de la zero într-o ţară pe care nu o cunoşti vine la pachet cu multe provocări, iar fiecare provocare este bogată în lecţii valoroase. Eşti pus în situaţii în care nu ai mai fost până atunci, ceea ce îţi dă ocazia să descoperi noi versiuni ale tale şi calităţi pe care nu ştiai că le ai. Eşti într-un continuu proces de autocunoaștere şi autodepașire, în fiecare zi învățând lucruri noi despre tine şi despre lumea din jurul tău. Al doilea beneficiu este că ai ocazia să cunoşti oameni extraordinari din toate colţurile lumii, de la fiecare dintre ei învăţând lucruri noi. Pentru mine asta a fost un lucru extraordinar, fiindcă m-a ajutat să îmi formez propriile păreri despre alte culturi şi să las în urmă stereotipurile sau ideile preconcepute pe care le auzeam de la ceilalţi. Te ajută să îţi lărgeşti orizonturile şi să câştigi o mai bună înţelegere a lumii în care trăim. Nu în ultimul rând, unul din marile beneficii ale studiilor în afară este că ai oportunitatea de a călători şi de a vizita locuri noi.
O întâmplare memorabilă sau amuzantă…
Cred că una din cele mai memorabile experienţe a avut loc în iunie anul trecut când am participat la conferinţa MUNICE (Model United Nations Nice) în Nisa. La finalul conferinţei, am fost cu toţi colegii la o petrecere iar spre dimineaţă am fost pe plajă unde am prins împreună răsăritul. Fiindcă era dimineaţă şi ni se făcuse deja foame, ne-am urcat în maşina unui prieten şi am mers spre Cannes unde am mâncat burgeri la 5 euro pe plajă, în faţa restaurantelor de lux unde cel mai ieftin preparat costa probabil 30 de euro. Ne-am bucurat de soarele de iunie pentru câteva ore iar apoi ne-am întors acasă.
O persoană pe care ai cunoscut-o acolo și care te-a impresionat (și cu ce)…
Una dintre persoanele care m-a impresionat cel mai mult anul acesta a fost Myriam, profesoara mea de Ecologie Politică. Fiind pasionată de Africa de Sud la fel ca şi mine, Myriam şi-a început cariera de geograf în Cape Town în 1993, înainte de căderea Apartheid-ului. Fiindcă Myriam avea aceeaşi vârstă ca şi mine la acea vreme, m-a impresionat profund curajul ei şi ambiţia de a merge singură într-o ţară dezbinată de rasism, alegând să vadă binele din oameni şi să îşi urmeze visul indiferent de circumstanţe.
Ce planuri de viitor ai?
Momentan sunt în Germania pentru un stagiu de 3 luni ca parte din programul de masterat din Franţa. La finalul stagiului mă voi întoarce în Bucureşti pentru a-mi scrie lucrarea de disertaţie. Încă nu ştiu sigur ce voi face după, însă cel mai probabil voi rămâne în Bucureşti pentru o perioadă fiindcă îmi doresc să explorez oportunităţile pe care le-aş avea acolo şi să găsesc modalităţi de a contribui la o schimbare pozitivă.
Ce sfaturi le-ai da tinerilor care vor să aplice la o facultate în afara României?
Primul sfat ar fi să nu se lase descurajaţi de eventualele provocări sau lucruri care nu vor merge aşa cum au plănuit de la bun început. Toate lucrurile astea fac parte din întreaga experienţă de a studia în afară, iar fiecare provocare este de fapt o oportunitate de a învăţa lucruri noi şi de a te autodepași. Al doilea sfat este să plece, dar să se şi întoarcă. Tentaţia de a rămâne în străinătate este foarte mare, indiferent cât de hotărâţi suntem la început să ne întoarcem în România. Cred că e important să avem mereu în minte faptul că viitorul României este în mâinile tinerilor, aşa că nu ne permitem să pierdem nici măcar unul.
Descoperă mai multe despre universitățile din țară și din afară la RIUF, pe 18-19 martie la București, pe 21 martie la Cluj-Napoca și pe 23 martie la Brașov.
De 12 ani RIUF – The Romanian International University Fair, cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Sud Est, este locul în care peste 200.000 de elevi, studenți, profesori și părinți au ajuns față în față cu reprezentanții a peste 150 de universități din întreaga lume.