(Google Training Day, SEO & AdWords)

Eu îl știu de mult timp, știu cum să-i cer ajutor când caut informații, știu să-i dictez mailuri, știu să scriu în documentele lui, știu că își schimbă hainele când e sărbătoare și-i vizitez casa de fiecare dată când deschid browser-ul. Probabil și voi îl cunoașteți destul de bine, poate vă e prieten bun sau poate nu v-ați înțeles perfect întotdeauna. Problema e că… ei bine, recunosc, credeam că-l știu. Și m-a scos joi la o întâlnire… Mi-a tot vorbit într-o limbă ciudată până când am început să înțeleg ce îmi cere: ”Nu vă prefaceți că mă cunoașteți până nu aflați tot vă pot oferi. Nu sunt doar o bară de search!

 AdWords

Sunt link-urile sponsorizate care apar atunci când cauți ceva prin motorul de căutare Google. Sunt maxim 11 pe pagină și, da, fac reclamă la diverse site-uri. Dar ce e important este că sunt sortate după relevanța lor.

Mit: Cine e pe primul loc în AdWords plătește mai mult decât ceilalți.

De fapt, AdWords e ca o licitație. Dar nu banii îți aduc prima poziție la Search. Cel mai important factor este ”Quality Score”-ul. Google testează continuu comportamentul utilizatorilor și urmărește să fie cât mai relevant pentru ei. Așa s-a dezvoltat ecuația AdWords:

Rank = Maximum CPC * Quality Score

Maximum CPC este limita maximă de preț pe care ești dispus să o plătești. Concret. Totuși partea a doua a ecuației pare destul de abstractă. Quality Score este un concept, însă este calculabil. Cum îl calculează Google? Vă spun factorii care determină un Quality Score mare și cred că o să vă dați seama singuri:

  • Clickthrough Rate (CTR): cât % din cei care au văzut reclama au dat click
  • Relevanța (din nou cuvântul magic): față de cuvântul cheie căutat
  • Landing Page: calitatea site-ului în sine (se încarcă repede, în max. 3 sec., seriozitate)
  • Conținutul reclamei (titlul, textul, promite ceva ce se găsește pe site)

Am scris deja de câteva ori cuvântul relevanță. Am descoperit că e o valoare pentru Google. Dar cum îți dai seama dacă tu ești relevant când creezi o campanie AdWords? Depinde de cuvintele cheie pe care le alegi și le asociezi cu reclama ta. Găsește cuvintele pe care le caută în mod obișnuit oamenii la care vrei să ajungi. E un fel de: ”ajută oamenii care te caută deja să te găsească”.

Aplicații utile: Keyword Tool, Insights, Global Market Finder, Traffic Estimator

Analytics

Destul despre reclame, să trecem la alt serviciu Google. Analytics înseamnă că poți să afli ce se întâmplă pe site-ul tău: câți oameni te vizitează, de unde, cât timp au petrecut explorând paginile, cum au interacționat cu diverse zone alte site-ului.

Dar să vă spun ce nu știți despre Analytics:

  • Goals: îți setezi un scop pentru site (ex.: vrei ca vizitatorii să petreacă un anumit timp mediu pe site, vrei să își facă un cont sau să se înscrie la newsletter, etc.), iar acest scop te ajută să monitorizezi eficient traficul, te concentrezi pe reacția vizitatorilor;
  • Poți folosi Website Optimizer, testezi diverse layout-uri; se pot crea scheme de culori diferite pentru tipuri de vizitatori diferiți;
  • Afli ce și-ar dori oamenii să găsească pe site-ul tău, consultând istoricul de Site Search (trebuie să ai o bară de search în cadrul site-ului);

Alte lucruri utile: http://analytics.blogspot.ro/

Alte aplicații Google care merită atenția ta:

Leave a Reply