În Edu Cafe lumina este stinsă. Câteva zeci de ochi urmăresc atent ecranul unui laptop așteptând să înceapă un clip video. Câteva bubuituri în difuzor se aud puternic din cauza vântului care perturbă înregistrarea. Imaginile surprind o panoramă din vârful muntelui Cho Oyu. Totul e alb, rece și înghețat. Simt cum mi se taie răsuflarea când începe să vorbească cel ce filmează. Parcă aș fi eu cel care a urcat 8201 m. Apare în cadru și Alex Găvan care își continuă explicațiile referitoare la prima sa ascensiune a unui optmiar fără oxigen suplimentar.
Se termină înregistrarea video și lumina se reaprinde în încăpere. În spatele laptopului se află Alex Găvan. Zâmbește cu nostalgie și își continuă entuziasmat povestea expedițiilor sale.
Alex este cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar și totodată primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum 1, Makalau și Shishapangma.
„Când eram mic, pe unde mergeam dădeam cu ochii de câte un vârf de munte.” Așa i s-a format o pasiune pentru natură care, odată cu trecerea timpului, s-a transformat în pasiunea de a urca munții.
Pasiunea vine ca un răspuns la o întrebare nepusă. Și îți dai seama că aceea este pasiunea ta în momentul în care conștientizezi că până și cea mai mare piedică este înlăturată din calea ta. Descoperă-ți pasiunea și îndrăznește să ai curajul să o duci până la capăt, pentru că a face ceea ce îți place este unul dintre modurile în care ajungi să fii fericit și împlinit.
În cartea „Outliers: The story of success”, Malcolm Gladwell spune că pentru a ajunge expert într-un domeniu este necesar să investești 10 000 de ore. Ei bine, pentru Alex regula aceasta nu a fost valabilă, pentru că ceea ce face el acum s-a născut din pasiune. „Cred că toți, la naștere, avem un potențial. Și e păcat ca tu să te naști cu un potențial mare și să ajungi la final să constați că toată viața te-ai complăcut în rutina unui job obișnuit, că ai urmat un drum obișnuit, în loc să pornești într-o călătorie cu pasiunea ta. Acolo e zona unde poți să crești, să te dezvolți, să ajungi din ce în ce mai bun.”
Într-adevăr, să faci ceea ce îți place cu adevărat este un lux, pentru că e mult mai greu decât să mergi la un job obișnuit. E un lux pentru că foarte puțini oameni sunt dispuși să facă acest lucru: este nevoie de curajul de a-ți asuma anumite riscuri, de a ieși din zona de confort.
Viața noastră este mai importantă decât orice job pe care îl putem avea. „A mă întoarce dintr-o expediție fără să ajung în vârf nu este un plan B, ci face parte din strategia mea de a trăi.” Și chiar dacă ți se pare că la un moment dat a te întoarce din drum (chiar și când vine vorba de pasiunea ta) ar fi o dovadă de renunțare, gândește-te că este mai important să ajungi acolo unde îți dorești în momentul în care te simți cu adevărat pregătit.
Până la finalul întâlnirii am ajuns să privesc expedițiile lui Alex ca pe călătoriile mele, sau mai bine spus, ca pe propria mea mare călătorie.
Am pornit la drum în momentul în care am început să fiu conștientă de mine și de lucrurile pe care vreau să le fac, pentru că, în fond, ceea ce facem și modul în care acționăm nu este decât o exprimare a ceea ce suntem noi, înăuntrul nostru.
Am pornit la drum fără să am o destinație în minte și mult timp am încercat să descopăr ce o să găsesc la finalul călătoriei. Și mi-am dat seama că mă gândeam în mod obsesiv la acest lucru, ratând de cele mai multe ori lucrurile care se petreceau în jurul meu.
De ceva timp am început să cred că modul în care ajungi la acea destinație este mult mai important decât destinația în sine. Uneori am impresia că nici nu există o destinație anume, pentru că evoluăm continuu, învățăm lucruri noi mereu, iar motivația și visul nostru se pot modifica de multe ori.
Cred în schimb că, dacă trăiești în prezent și știi să te asculți, vei simți că poți fi mulțumit de tine însuți, că poți fi fericit pentru ceea ce ești și cu ceea ce faci. Iar asta înseamnă că ești pe un drum bun și că vei avea în continuare parte de o adevărată călătorie. „The summit is a state of mind!”, așa că hai să trăim mai mult în prezent!