Pentru că autocunoașterea este un pas esențial în dezvoltarea noastră personală, un grup de câteva persoane s-a decis să trateze mai cu seriozitate această temă, ghidul lor fiind Alis Anagnostakis. Acest lucru se intitulează sub forma unei serii de workshop-uri ce pleacă de la întrebarea „Tu cine ești?”.
În prima întâlnire am încercat să găsim motivația noastră, nevoia care se află în spatele acestei decizii. Așadar, răspunsurile noastre au găsit diverse motivații. Ne-am dat seama că nu ne cunoaștem atât de bine pe cât credem, că vrem să dăm răspunsuri relevante atunci când ne punem această întrebare, că suntem bombardați de foarte multe lucruri și nu ne mai luăm timp să ne gândim dacă ne reprezintă sau nu , că întâmpinăm dificultăți în conversația cu noi înșine, iar toate aceste lucruri trebuie să își găsească rezolvare pentru un cât mai bun echilibru interior. De aceste răspunsuri depind foarte multe decizii pe care le luăm și de aceea vrem să le acordăm importanța cuvenită. Modalitatea de abordare pe care am ales-o se bazează pe foarte mult sharing de experiențe și discuții libere, urmând ca apoi, fiecare dintre noi să tragă singur concluziile care i se potrivesc pentru că avem propria personalitate, propriile nevoi, propriul eu interior.
Primele discuții ne-au făcut să tragem o primă concluzie : nu vom putea niciodată să găsim un răspuns static la această întrebare. Suntem un flux, o curgere de idei și trăiri, un râu învolburat ce curge necontenit și are tot felul de afluenți. Așadar, vom ataca problemă din mai multe perspective : științifice/ teoretice, psihologice și chiar spirituale. Ne luăm libertatea că pe parcurs să explorăm cât mai multe laturi și perspective care pot să răspundă la întrebările și nevoile noastre.
Următorul pas a fost să încercăm să ne dăm seama ce paşi in direcţia autocunoaşterii am făcut până acum: unii dintre noi am citit tot felul de cărţi, articole, teorii, unii am făcut mindmap-uri, am făcut coaching, am profitat de tot felul de oportunităţi şi ne-am expus la cât mai multe lucruri necunoscute, ne-am pus întrebări, totul pentru a ne apropia de răspunsurile pe care le căutăm.
Acum, ca să vă dăruiesc si vouă o bucătică mai consistenta din întâlnirea noastră, pe wishlist-ul nostru se găsesc următoarele:
- „Lasă grijile, începe să trăieşti!” – Dale Carnegie
- „Nu-ţi bate capul cu mărunţişurile… şi, în fond, toate sunt mărunţişuri” – Richard Carlson
- „What the bleep do we know?!” – film documentar
Ne –am propus şi nişte mici teme, dacă vreţi să încercaţi şi voi
- Pentru că ne-am propus să construim pe punctele noastre tari şi să nu plecăm de la defectele pe care le avem, facem un test ca să le şi descoperim: http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/Default.aspx, (VIA Survey of Character Strengths se numeşte testul)
- Exerciţiu de imaginaţie : te-ai trezit de dimineaţă şi ai aflat că esti CEO al celei mai tari companii din lume şi ai resurse şi putere nelimitată. Nu ştii absolut nimic despre această companie: Cine e? Ce face?
1. Care este primul lucru pe care il faci când te trezeşti in postura asta? (Ce vrei sa afli? Cu cine vorbeşti?)
2. Ce valori ţi-ai dori sa aibă compania? În ce domeniu să fie? Ce fel de companie ai vrea să fie?
3. Ce misiune ai vrea să aibă compania ?
Aş vrea să închei transmiţându-vă un mesaj, un semi-citat, pe care Alis l-a împărtăşit cu noi şi care mie mi-a plăcut foarte mult: „Nu există un lucru care să rezoneze cu ceva din noi, nici pozitiv, nici negativ, dacă lucrul respectiv nu se află deja în noi.“