În fiecare zi în care decizi să te ridici din pat și să faci ceva, dar și în fiecare zi în care nu vrei să miști un singur deget tu impactezi un om în lumea asta: pe tine. Și în fiecare zi din viața ta de până acum și de acum încolo, tu te-ai schimbat și te vei schimba într-un anume fel prin ceea ce alegi să faci. Întrebarea mea pentru tine e: în ce fel? Și a fost rezultatul pe care ți-l doreai?  

Tu te schimbi pe tine

Poate e un pic cam drastic să ne uităm la fiecare zi din viața noastră pentru a o analiza, însă întrebarea mea vine cu un motiv. În engleză există o expresie care mie îmi place foarte mult: To have a sense of agency = to know that you have the ability to take action, be effective, influence your own life, and assume responsibility for your own behavior.

Știu că te descurci cu engleza probabil mai bine decât mine, însă de dragul conversației, permite-mi să o spun și în română, căci limba noastră maternă are un impact mai mare asupra noastră decât orice altă limbă.  ai un simț al puterii personale = să știi că ai capacitatea să iei acțiune, să fii eficace, să îți creezi viața cum vrei, și să îți asumi responsabilitatea față de rezultate. 

Un exemplu simplu, pentru a nu vorbi doar din teorii, e spălatul pe dinți. Cum te afectează această mică acțiune dacă o faci, și ce se întâmplă dacă nu o faci? Cel puțin o dată pe zi, după recomandările doctorului. Se schimbă ceva acolo, însă consecințele apar abia după niște mulți ani, într-un moment în care abia dacă mai vedem legăturile între ce nu am făcut cu ani în urmă și efectele pe care le îndur acum. Sau citirea a zece pagini dintr-o carte bună în fiecare zi. Te-ai întrebat vreodată cum te-ar influența ele și ce te-ar învăța? Cum fiecare cuvânt și fiecare paragraf și fiecare pagină pe care le digeri azi, te susțin să devii omul care îți dorești să devii. Și, atunci, ce nu devine posibil când nu le citești?

Dar să revin la motivul acela de care îți ziceam. Să ne imaginăm că ai acest sense of agency foarte bine definit și aplicat în viața ta persoanală și profesională. Tu știi că în orice clipă și în orice situație poți acționa așa cum vrei tu, că poți fi eficace în aceste acțiuni, că îți poți face viața să arate așa cum îți dorești tu, și mai ales, că îți poți asuma deplină responsabilitate față de comportamentul, cuvintele și gândurile tale, dar și al rezultatelor lor. Ai dovezi clare și tangibile atunci când te uiți cât poți tu de obiectiv la trecutul tău, dar mai ales la tine din prezent. Și asta îți dă încredere și un spațiu sigur din care să treci la nivelul următor.

Tu schimbi lumea

Cum știi că ești responsabil și eficace în acțiunile tale, ai încredere să te implici și să creezi mai multe proiecte care fac lumea mai frumoasă și bună pentru noi toți. Dar ai și curajul să oprești o acțiune care face rău omenirii și planetei. Poate sunt cuvinte mari acum, dar amintește-ți că încă suntem în imaginația noastră. Și aici totul e posibil, dar mai ales, are un impact vizibil, oricât de mic, și mai ales, oricât de mică cauza.

Pentru a înțelege ce îți spun, hai să ne uităm la trecut. Gândește-te la o problemă pe care vrei să o vezi rezolvată în orașul tău azi. Să zicem că ai vrea să nu mai existe mizerie pe străzi ori sărăcie. Ce s-ar fi întâmplat dacă tu acum câțiva ani ai fi ________ pentru a rezolva această problemă ? O să te las pe tine să completezi acel spațiu liber, căci știu că ai idei bune, cu o soluție super simplă și la îndemână. Genul acela de soluție pe care oamenii, inclusiv tu, ar considera-o prea simplă și deci, inutilă. Și acum, uitându-te în prezent împrejur, ar fi rezolvat problema aceea soluție? Sau cel puțin ar fi făcut-o mai puțin gravă? 

Să ne întoarcem din imaginație înapoi la realitate. Orice lucru pe care îl facem ori nu îl facem ne schimbă pe noi și lumea în care trăim.  Ce s-a întâmplat de la acel punct din trecut și până acum cu problema aceea? Cum a evoluat situația, cum s-a înrăutățit, ori simplu spus, ca să nu fim pesimiști, cum s-a schimbat? Ceea ce nu e întotdeauna ușor de văzut cu ochiul liber. Dar în niciun caz imposibil. Doar e nevoie de curaj și atenție. 

Sunt gânduri puternice, știu. Și îți clarifică adevărata responsabilitate pe care o ai pe pământul ăsta. Dar frumusețea lor e că te pot pune în mișcare, chiar dacă întâi îți arată un aspect destul de trist al oamenilor: avem atâta putere și decidem atât de ușor, și de cele mai multe ori inconștient, să nu o folosim. 

Îți urez să schimbi lumea conștient azi și în fiecare zi de acum încolo!

 

 

Leave a Reply