În 2013 am pornit un proiect care promovează antreprenoriatul ca opţiune de carieră în rândurile studenţilor Universităţii Alternative.
Am dezvoltat de atunci un program bazat pe propriile noastre nereușite, am învățat din eșecurile unora din startup-urile care au ieșit din incubator și am schimbat experiența pentru a construi urmatoarea generație de antreprenori.
Primul an constă în patru etape în timpul cărora studenții explorează diverse moduri de a gândi, aplica diverse concepte și lucrează în echipe mixte pentru a găsi soluții la probleme reale de business.
Ce înveți?
1. Identificarea unei nevoi
În prima etapă ne uităm la cum să identificăm o nevoie în piață. Trecem prin noțiuni de finanțe și de drept, învățăm ce înseamnă o companie și cum să punem cele mai potrivite întrebări publicului țintă, cum să spunem povestea produsului nostru. Această etapă este și despre a eșua rapid și ieftin astfel încât să fim cât mai pregătiți pentru momentul în care ne dezvoltăm propriul start-up.
O să ne concentrăm pe product design, să invățăm ce facem cu o idee și cum lucrăm la ea, începem să vorbim cu potențialii clienți și facem totul pe bune, cu practică.
În această etapă încep primele proiecte în echipă și învățăm să formăm primele colaborări. Nu ne interesează lecții generice, ci implementăm tool-uri și învățăm prin practică și de la alți antreprenori.
2. Cum să construiești și să măsori un produs
În a doua etapă înțelegem mai bine ce înseamnă să dezvoltăm produsul, dar mai ales ce înseamnă un produs eficient și cum măsurăm aceasta eficiență.
Ne uităm la produse și din punct de vedere vizual, construim experiențe pentru utilizatori și explorăm branding-ul, în special personal – *because a startup is as good as its founders*
3. Idea Think Thank
Etapa a treia este despre a-ți găsi ideea. Am lucrat până acum ca să construim mentalitatea, o parte din cunoștințele și contextul pentru a putea începe să experimentezi.
De aici te ajutăm să începi un proiect și să îți definitivezi echipa, fie cu colegi din incubator, fie cu oameni din exterior și te asistăm să-ți lansezi startup-ul.
Credem ca e important să prototipezi rapid și să iți iei lecții din această experiență. De aceea vei fi provocat să îți construiești echipa și prototipul și să îl arunci în piață. Primul pas în această direcție îl vom face în cadrul unui hackathon de 48 de ore axat pe prototipare.
4. Start-up first steps
Aceasta este perioada dintre anul 1 si anul 2, când vei lucra la startup-ul tău alături de mentori și de echipa incubatorului ca să începi să îți construiești primul produs, să lansezi primul business și să ai primii clienți.
Ultima etapa din primul an este despre *going out there*, despre a lua contactul cu lumea reală, a lucra la un produs vandabil și gata de livrat și a începe să pui bazele pentru anul 2, când vei învăța să crești, să gândești o strategie pe termen lung și să creezi o organizație care să funcționeze eficient pe masura ce produsul tău scalează și mai mult.
Afaceri lansate:

My Secret Romania
Mysecretromania.com este o platforma care oferă servicii de asistenţă turistică, informare, consiliere personalizată şi rezervare de excursii – experienţe autentice şi tradiţionale – oaspeţilor români sau străini. O Românie secretă pe care o descoperim şi o dezvăluim împreună cu oaspeţii noştri!