Despre CO.PILOTS

În 2013 am pornit un proiect care promovează antreprenoriatul ca opţiune de carieră în rândurile studenţilor Universităţii Alternative.

Am dezvoltat de atunci un program bazat pe propriile noastre nereușite, am învățat din eșecurile unora din startup-urile care au ieșit din incubator și am schimbat experiența pentru a construi urmatoarea generație de antreprenori.

Primul an constă în patru etape în timpul cărora studenții explorează diverse moduri de a gândi, aplica diverse concepte și lucrează în echipe mixte pentru a găsi soluții la probleme reale de business.

Ce înveți?

1. Identificarea unei nevoi

În prima etapă ne uităm la cum să identificăm o nevoie în piață. Trecem prin noțiuni de finanțe și de drept, învățăm ce înseamnă o companie și cum să punem cele mai potrivite întrebări publicului țintă, cum să spunem povestea produsului nostru. Această etapă este și despre a eșua rapid și ieftin astfel încât să fim cât mai pregătiți pentru momentul în care ne dezvoltăm propriul start-up.

O să ne concentrăm pe product design, să invățăm ce facem cu o idee și cum lucrăm la ea, începem să vorbim cu potențialii clienți și facem totul pe bune, cu practică.

În această etapă încep primele proiecte în echipă și învățăm să formăm primele colaborări. Nu ne interesează lecții generice, ci implementăm tool-uri și învățăm prin practică și de la alți antreprenori.

2. Cum să construiești și să măsori un produs

În a doua etapă înțelegem mai bine ce înseamnă să dezvoltăm produsul, dar mai ales ce înseamnă un produs eficient și cum măsurăm aceasta eficiență.

Ne uităm la produse și din punct de vedere vizual, construim experiențe pentru utilizatori și explorăm branding-ul, în special personal – *because a startup is as good as its founders*

3. Idea Think Thank

Etapa a treia este despre a-ți găsi ideea. Am lucrat până acum ca să construim mentalitatea, o parte din cunoștințele și contextul pentru a putea începe să experimentezi.

De aici te ajutăm să începi un proiect și să îți definitivezi echipa, fie cu colegi din incubator, fie cu oameni din exterior și te asistăm să-ți lansezi startup-ul.

Credem ca e important să prototipezi rapid și să iți iei lecții din această experiență. De aceea vei fi provocat să îți construiești echipa și prototipul și să îl arunci în piață.  Primul pas în această direcție îl vom face în cadrul unui hackathon de 48 de ore axat pe prototipare. 

4. Start-up first steps

Aceasta este perioada dintre anul 1 si anul 2, când vei lucra la startup-ul tău alături de mentori și de echipa incubatorului ca să începi să îți construiești primul produs, să lansezi primul business și să ai primii clienți.

Ultima etapa din primul an este despre *going out there*, despre a lua contactul cu lumea reală, a lucra la un produs vandabil și gata de livrat și a începe să pui bazele pentru anul 2, când vei învăța să crești, să gândești o strategie pe termen lung și să creezi o organizație care să funcționeze eficient pe masura ce produsul tău scalează și mai mult.

Afaceri lansate:

NativeBox

NativeBox

Native Box este un serviciu bazat pe abonament, care îţi livrează lunar, acasă sau la birou, mixuri cu nuci, seminţe şi fructe uscate, recomandate de nutriţionişti. Tudor îşi propune să ajute oamenii să își creeze obiceiuri sănătoase și să le mențină pe termen lung.

Urban Gardener

Urban Gardener

Urban Gardener vrea să ofere oamenilor șansa de a își crește propriile legume chiar în apartamentul lor, pe tot parcursul anului. Produsul lor este un turn ce permite cultivarea legumelor pe verticală, prin tehnologia aeroponică.

Playful Solutions

Playful Solutions

Playful este un startup care dezvoltă proiecte de gamification personalizate, atât online cât și offline peste procesele deja existente din companii pentru a aduce valoare adaugată business-ului prin creșterea satisfacției și a productivității angajaților.

KULT Hub

KULT Hub

Primul hub pentru liceeni din Romania. KULT Hub este un echilibru între învățare și distracție, ce oferă tinerilor cât mai multe oportunități de dezvoltare. Creativitatea, entuziasmul și libertatea sunt valorile principale ale unui tânăr kult.

Mugur de Zof

Mugur de Zof

Mugur de Zof s-a născut din drag pentru frumos și pasiune pentru momente autentice. Evenimentele sunt un prilej bun de adunat amintiri în traistă și în suflet. Inspirația vine din natură, călătorii și oameni fericiți momentele speciale prin viață.

Cu Substrat

Cu Substrat

Cu Substrat este un butic de creaţie care oferă servicii de design graphic. De asemenea, pagina de Facebook Cu Substrat este foarte cunoscută, servind şi ca principal canal de comunicare. Clienţii Cu Substrat sunt companii care doresc o abordare fresh în campaniile lor de comunicare.

Skeptic Dog

Skeptic Dog

Skeptic Dog este un studio de animaţie 2D care îşi oferă serviciile unor clienţi diverşi, de la corporaţii mari la IMM-uri. Poţi să vezi creaţiile şi portofoliul Andrei, a lui Bogdan şi a câinelui lor sceptic aici.

Learnity

Learnity

Learnity este un liceu construit pe principii democratice. Acum e organizat sub forma unei comunităţi de învăţare formată din 30 de liceeni care învaţă cum să devină autonomi în învăţare. Dacă doreşti să aflii mai multe detalii despre ce înseamnă acest liceu democratic, intră aici.

Bianca Georgescu

Bianca Georgescu

Bianca Georgescu este un atelier de producţie de pantofi, care îşi propune crearea unui brand de încălțăminte cu design propriu, care să includă atât produse personalizate, realizate la comandă, cât și produse standard, existente în magazine de retail.

The Hive

The Hive

The Hive este un spaţiu de locuit, unde 20-25 de tineri locuiesc împreună. Comunitatea și-a stabilit propriile reguli și principii, împart spaţiul şi costurile aferente. Cătălina și Daniel au pus pe picioare primul cămin-alternativ pentru studenții Universității Alternative.

Cerdak

Cerdak

Cerdak este un butic online de obiecte pentru casă și decor interior realizate de designeri români, care îşi propune să aducă sentimentul de “acasă” cu fiecare obiect achiziţionat.

Cobi Bycicle

Cobi Bycicle

COBI Bicycle este primul centru de reciclare a bicicletelor din România. Reciclează, recondiționează și repun în mișcare bicicletele scoase din uz. Atelierul oferă spre vânzare biciclete second hand şi servicii de mentenanţă pentru acestea.

My Secret Romania

My Secret Romania

Mysecretromania.com este o platforma care oferă servicii de asistenţă turistică, informare, consiliere personalizată şi rezervare de excursii – experienţe autentice şi tradiţionale – oaspeţilor români sau străini. O Românie secretă pe care o descoperim şi o dezvăluim împreună cu oaspeţii noştri!

Decadoo

Decadoo

Decadoo este o platformă online care oferă consultanță în achiziția de cadouri în funcție de activitatea în rețelele de social media a sărbătoritului și în funcție de caracteristicile introduse pe site. Elena și colegii ei vor să aducă bucurie prin cadouri frumoase primite cu orice ocazie.

Cine crește antreprenorii?

Oana Găucă

Oana Găucă

Senior Property Manager The Bridge @ Colliers International Romania

Solution Sales Executive at SAP, Founder at Playful Solutions

Emil Muthu

Emil Muthu

Managing Partner @ Neurony; Managing Partner @ Webstars Romania; Co Founder @ www.yarooms.com;

Cristian Orașanu

Cristian Orașanu

General Manager @ Innovations Incubator

Alexandru Ghiță

Alexandru Ghiță

Founder, President @ EDUCATIVA Group

Ada-Carmen Epure

Ada-Carmen Epure

Banca Transilvania

Alex Moise

Alex Moise

Director, Creative Industries Business Unit @ Banca Transilvania

Leonard Cornoiu

Leonard Cornoiu

Director, Department European Programmes @ Banca Transilvania

Ilinca Paun

Ilinca Paun

Managing Director @ Colliers International | Romania

Elena Dobre

Elena Dobre

Management Consultant @ Advanced Thinking

Andrei Popescu

Andrei Popescu

Lecturer @ Faculty of Psychology and Educational Science, Bucharest University; former State Secretary @ Ministry of Youth and Sports Romania

Wiliam Bognar

Wiliam Bognar

Worldwide Product Design & Deployment @ HP, Co-Founder & Product Manager @ Avocatoo, Co-Founder & CEO @ YardLabs

Paul Olteanu

Paul Olteanu

Senior Trainer & Coach. Founder @ People Dynamics

Carmen Ruse

Carmen Ruse

User Experience Designer @ Adobe Systems

Cătălin Caia

Cătălin Caia

Senior Product Marketing Manager @ Xerox Corp.

Vlad Atanasiu

Vlad Atanasiu

Consultant & Product Development Manager @ Advanced Thinking

Valentin Brabete

Valentin Brabete

Financial Officer @ Wise Factor Entertainment

Sergiu Bică

Sergiu Bică

Freelancer - Branding, Copywriting, Creative Direction

Mihai Bonca

Mihai Bonca

Founder @ Brand Architects

Alexandru Aramă

Alexandru Aramă

Head of Business Development, Unicredit Leasing

Află mai multe și despre celelalte comunități de practici: