Dacă totuși vrei să te alături comunității sau să te ținem la curent cu următoarele înscrieri, completează formularul de mai jos și revenim noi la tine cu informații actualizate.

Procesul de selecție prin care devii student alternativ presupune:

 • să completezi online acest formular de înscriere;
 • să ne cunoaștem reciproc la o întâlnire individuală sau la una din prezentările de model;
 • să participi la o activitate de grup;

Participarea la procesul de înscriere presupune o taxă de 100 lei pe care o vei achita la activitatea de grup. Achitarea acestei taxe presupune că îți asumi să parcurgi acest proces, iar suma acoperă o parte din cheltuielile procesului și materialele folosite.

Dacă ai nevoie de o bursă, verifică condițiile de eligibilitate de mai jos și mai multe detalii despre procesul de aplicare la burse vei afla după ce completezi formularul de înscriere ca student.

După ce afli răspunsul final, pentru a-ți rezerva locul de student alternativ, vei semna contractul de student și vei achita 60% din taxa programului în termen de 15 zile.

Odată completat formularul de înscriere, vei fi contactat pentru a ne cunoaște și pentru a te informa cu privire la pașii din procesul de selecție.

Universitatea Alternativă se adresează:

 • Proaspeților absolvenți de liceu.
 • Studenților din București care sunt în căutarea unui program complementar de dezvoltare profesională și personală, program care vine în completarea studiilor clasice prin informații livrate de practicieni cu experiență în domeniile facilitate în cadrul Universității Alternative.
 • Tinerilor până în 28 de ani*, angajaţi, care îşi doresc un start proaspăt sau care vor să contribuie cu lucruri inovatoare la job.
 • Tinerilor până în 28 de ani* cu spirit antreprenorial.

*Programul Universității Alternative este construit și dedicat în primul rând tinerilor la început de drum și experiențele de învățare sunt construite pentru tineri între 18 și 28 de ani. Dacă ai însă peste această vârstă și îți dorești să te alături comunității de învățare din UA, înscrie-te și ne vom da seama împreună dacă programul ți se potrivește.

Care e contribuția ta?

Universitatea Alternativă este un spațiu de învățare bogat în resurse, care îți oferă o diversitate de oameni și experiențe de calitate. Este totodată un spațiu co-creat din contribuția în timp, energie, bani sau cunoștințe oferite de fiecare student, profesor, mentor sau partener.

Prin tot ceea ce facem, punem în primul rând impactul social pe care ni-l dorim. Universitatea Alternativă este o afacere socială, prin care ne dorim să fim sustenabili tocmai pentru a putea ajunge la cât mai mulţi tineri din România. Astfel, pe lângă acoperirea costurilor fixe pe care le are campusul nostru, profitul este întotdeauna reinvestit pentru a dezvolta programe şi proiecte educaţionale pentru a ajunge la tineri dornici să îşi accelereze învăţarea. 

Împreună cu organizațiile partenere și profesioniștii care contribuie voluntar la experiențele de învățare, este posibilă această accesibilitate financiară, care în mod normal ar costa mult mai mult. 

Astfel, investiția ta financiară poate arăta în felul următor:

200 EUR/an

Contribuția ta dacă obții o bursă* de 700 EUR

550 EUR/an

Contribuția ta dacă obții o bursă* de 350 EUR

900 EUR/an

Contribuția minimă cu care experiența UA poate fi posibilă

1500 EUR/an

Contribuția minimă + pay it forward**

*Bursele au rolul de a-i susține pe acei tineri care au dificultăți financiare, însă au disponibilitatea de implicare în proiecte cu impact în societate.      
**Pay it forward te invita să susții alți tineri care își doresc această experiență, însă au provocări financiare. 1500 EUR este o contribuție 
prin care acoperi costurile minime pentru experiența ta în UA, iar în același timp susții un alt student. 

Criteriile de acordare a burselor:

 • studenți aflați la licență sau primul an de master;
 • dificultăți financiare (venituri personale până în 1500 lei pe lună);
 • implicarea în proiecte cu impact în societate (ONG-uri studenţeşti, iniţiative civice, proiecte personale cu impact, tineri antreprenori la început);
 • disponibilitatea de timp și nivelul abilităților pentru implicarea în activitățile Universității Alternative și în proiecte;

Mai multe detalii despre procesul de aplicare la burse vei primi după ce completezi formularul de înscriere la Universitatea Alternativă. Bursele pot fi în valoare de 700 euro sau 350 euro, acoperind o parte din taxa minimă anuală de 900 euro.

Durata programului

Programul de învățare al Universității Alternative durează 2 ani, însă recontractarea se face anual. După doi ani în comunitate, devii alumnus și ai acces la comunitate fără o contribuție financiară prestabilită, dar contribuind înapoi prin gift culture.

Gift culture este o filosofie de a trăi într-o comunitate prin care membrii acesteia contribuie cu diverse lucruri la funcționarea ei. De exemplu, poți contribui cu timpul tău voluntar, cu abilitățile tale, cu conexiunile pe care le ai, cu diverse resurse, forme de implicare și ajutor.

Întrebări frecvente

1. Universitatea Alternativă este din punct de vedere juridic un ONG. De ce nu oferiţi programul gratuit?

Misiunea Universității Alternative este transformarea profundă a sistemului de educație. Gratuitatea programului nu contribuie la această misiune din două motive:

 1. Un model susținut din donații este nesustenabil pe termen lung și are o capacitate limitată de a se răspândi.
 2. Chiar dacă am găsi suficienți donatori cât să acopere integral costurile, nu ne-am dori un astfel de model deoarece esența transformării pe care ne-o dorim este asumarea responsabilității de către tineri (și adulți) pentru propria educație. Această responsabilitate include și pe aceea de a-ți asigura resursele financiare alături de aceea de a face alegerile, de a-ți găsi motivația, de a valorifica oportunitățile și de a defini și urmări rezultatul final.

2. De ce nu există burse integrale?

Experienţa ne-a arătat până acum că oamenii care contribuie şi ei financiar sunt mai conştienţi de angajamentul lor faţă de propria lor dezvoltare şi îl respectă mai des decât cei care nu contribuie. Astfel, am decis ca, inclusiv tinerilor cu dificultăţi financiare pe care dorim să îi ajutăm, să le solicităm o contribuţie financiară minimă de cel puțin 20% din taxa programului. În plus, bursele vor fi oferite doar în schimbul unei contribuţii în ore de co-creare. Contribuţia ajută funcționarea UA, dar este și o formă prin care ne asigurăm că tinerii care ajung în Universitatea Alternativă valorizează participarea lor şi apreciază resursele şi oportunităţile la care au acces.

3. Cum plătesc?

Plata se face în termen de 15 zile de la semnarea contractului, prin transfer bancar.

Cei care nu își permit să achite toată taxa o dată, pot alege să plătească în două tranșe:

 • Prima tranșă este de minim 60% din taxă și se plătește tot în termen de 10 zile de la semnarea contractului.
 • Tranșa a doua este reprezentată de diferența până la suma pe care o are fiecare de plată (în funcție de burse) și se plătește până la 15 octombrie 2018.