Începuturile

În 2003, pe când eram studenţi în Politehnică, am simţit nevoia unui sistem de educaţie mai flexibil, mai orientat către practică şi mai personalizat. Eram câţiva care de la o simplă revoltă am ajuns să organizăm proiecte care primeau premii şi încurajări. Am încercat mai bine de 4 ani diverse strategii pentru a influenţa schimbarea din interior. Cu toate acestea, universităţile nu păreau a se transforma așa cum speram.

Așa că ne-am propus să creem o universitate alternativă, centrată pe student.

În 2008 am fondat CROS – Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești, ca parte a visului de a crea prima universitate alternativă din România. CROS a devenit în 2013 Universitatea Alternativă (UA) și are o echipă de 10 persoane. Experienţa în educaţie a echipei este una de  peste 10 ani de lucru direct cu peste 2000 de tineri și 106 organizații de tineret. În 2011, la Gala Premiilor în Educație, CROS a primit o distincție specială pentru contribuția la învățământul din România prin inovație în educație și prin viziunea Universității Alternative.

În următorii ani credem că avem de pus alte valori la baza educației din România: autonomie și încredere în loc de control, diversitate și personalizare în locul standardizării, gândire critică în locul îndoctrinării.

Pe termen lung, universitatea noastră va contribui la transformarea profundă a educației din România.

Povestea noastră a fost documentată în 2013 de către reporterii de la DOR și o poți citi, în întregime, în materialul de mai jos:

Misiunea noastră

Misiunea Universității Alternative este să aibă impact în creșterea studenților pentru ca aceștia, la rândul lor, să aibă impact în societate.

Credem că educația societății românești (și nu numai) poate fi reinventată. Universitatea Alternativă promovează diversitatea și inovația în educație. Ne adresăm în special tinerilor care vor să aibă impact pozitiv în jur și pentru ei construim o comunitate în care cultivăm libertatea, curajul și învățarea experiențială. Până în 2023, ne-am propus ca 1% din studenții din România să învețe în campusurile Universității Alternative.

Credem că există tineri cu potențial de a deveni agenți de schimbare ai societății românești. Studenții UA își vor descoperi și urma pasiunile, dar vor crea și proiecte și programe inovative, dând naștere unui ecosistem de alternative în învățare. RestartEdu, Learnity, The Entrepreneurship Academy sunt proiecte care au rădăcini și în UA și care, împreună cu alți inovatori, vor crea masa critică de proiecte de transformare profundă a educației.

Ne propunem să susținem tinerii în procesul în care se transformă pe ei și lumea din jur în căutarea unui „loc” în care să fie împliniți. Noi credem că oamenii sunt fericiți și împliniți atunci când au găsit locul în care:

Valorile comunității

Prețuiește libertatea

Învață la nebunie

Colaborează autentic

Îndrăznește până la capăt

Fii bun cu tine și cu ceilalți

Joacă-te ca un copil

Din 2014, Universitatea Alternativă a devenit prima organizație din România care se află pe lista WorldBlu® a celor mai democratice organizații din lume.

WorldBlu® este o comunitate de indivizi și instituții din peste 80 de țări, fondată în 1997, specializată în design organizațional și leadership centrate pe libertate. În ultimii 10 ani au certificat 136 de organizații care au impact asupra a peste un milion de angajați din toată lumea. Organizațiile sunt eligibile pentru certificarea WorldBlu® după ce angajații completează un chestionar care evaluează practicile din interior prin filtrul celor 10 principii dintre care amintim integritatea, transparența și descentralizarea.

Lista din 2018 cuprinde organizații publice, private și non-profit din industrii diverse, precum și două noi organizații din România. Printre companiile recunoscute de WorldBlu® sunt Mindvalley, AIESEC International, Piktochart, Zappos, Azimut, Autonom sau Class Park. Puteți consulta lista completă aici.

Echipa

Corina Angelescu
Learning Designer & Community Manager @EduCom

Daniel Amariei
Community Manager @CO.pilots

Diana Matache
Experience Designer

Luiza Mușat
Student Engager

Roxana Bîra
Communication & Marketing Manager

Roxana Grosu
Community Manager @Syncer School

Valentin Brabete
Financial Officer