Învață la nebunie este prima valoare a Universității Alternative și e ”atitudinea secretă” care cred eu că face diferența. Pentru că mi-ar plăcea să o trăiască cât mai mulți tineri, extrag din practicile noastre câteva idei simple despre cum să-ți organizezi învățarea.
Sunt multe motive pentru care agilitatea în învățare este sosul secret care face o mare diferență. Am ales trei perspective:
Din perspectiva pragmatică se poate spune că analfabeții secolului nostru sunt cei care nu reușesc să se schimbe în ritmul în care se schimbă lumea din jurul lor.
Din perspectiva artistică, arta de a trăi nu necesită condiții ideale, ci mai degrabă puterea de a învăța să folosești orice adversitate ca pe o oportunitate de a-i da farmec vieții.
Dacă te uiți din perspectiva filosofică la sensul vieții – el pare a fi foarte bine aliniat cu învățarea și evoluția. Când te-ai oprit din asta, începi să mori încet.
Pentru noi, ”învățarea la nebunie” înseamnă să exagerezi cu învățarea. Să o pui mai presus de confort, să îi aloci timp și resurse, să ”investești în a pierde”, să vezi fiecare lucru care ți se întâmplă în viață ca pe o oportunitate de învățare. Înseamnă să fii mereu curios despre tot. Să ai mereu mai multe întrebări decât răspunsuri, mai ales când ești copleșit de propria experiență. Să chestionezi tot, în special propriile tale idei și modele mentale. Să spui “da” mai ales când ți-e frică. Să citești mult, să-ți iei notițe când citești și să scrii. Să fii organizat cu învățarea ta, să te provoci, să investești în dezvoltarea ta înainte de a investi în confort și distracție.
Această atitudine te va duce foarte departe pe termen lung și îi va da farmec vieții tale în fiecare zi. Dacă te întrebi cum îți poți cultiva atitudinea ”învață la nebunie”, găsești mai jos 5 idei pe care le poți împrumuta de la Universitatea Alternativă:
Fă-ți un jurnal pentru învățarea ta
Te va ajuta să-ți organizezi într-un singur loc învățarea și îți va aminti și te va atrage să petreci timp gândidu-te la procesul tău de dezvoltare.
Inspiră-te către învățare
Pune-ți în jurnal, în camera ta sau în locurile prin care treci des citate, imagini sau simboluri care să-ți amintească să înveți la nebunie.
Fă-ți un “Document A”
În jurnalul tău ai putea avea un loc pe care să-l numești ”Documentul A” unde să-ți păstrezi o vedere de ansamblu a cine ești acum și a cine vrei să devii. Să zicem că ai lucrat cu colegul tău la un proiect și ai remarcat că spre deosebire de el care e foarte organizat, tu nu ești. Notezi la ”Cine sunt”: dezorganizat. Dacă vrei asta, scrii la ”Cine vreau să devin”: organizat. Nu evita să îți notezi și puncte tari pe care să îți propui să le dezvolți și mai tare.
Pune-ți întrebarea: “Who am I being?”
De fiecare dată când ceva nu iese cum ți-ai dori, pune-ți întrebarea lui Benjamin Zander: Who am I being that X happens”. Dintr-o perspectivă mai generală, de fiecare dată când se întâmplă ceva semnificativ, ia-ți un timp de reflecție și răspunde la întrebarile: ”What? So what? Now what?”
Fă-ți două liste: ce vrei să citești și ce vrei să scrii.
Cititul te poate inspira. Dacă citești frecvent, vei fi mereu inspirat și din ce în ce mai informat. Dacă în timp ce citești îți iei notițe, vei extrage mai bine ce e relevant pentru tine și ai o șansă să și aplici. Când scrii despre ce ai citit, deja procesezi și traduci în cuvintele tale. Astfel integrezi și mai bine noile modele sau informații.
În final, pentru a învăța la nebunie, ai nevoie să ai încredere că poți învăța. Asta a fost prima lecție, chiar și pentru Paul Maud’Dib – eroul cu puteri supraomenești din “Dune”:
Lasă-ne în comentarii, mai jos, feedbackul tău sau alte idei despre cum să “înveți la nebunie” și unul dintre comentarii va primi un Jurnal al învățării de la Universitatea Alternativă. Așteptăm răspunsurile voastre până duminică, 9 noiembrie.
Surse imagini: http://fc07.deviantart.net/fs43/f/2009/105/9/0/Dune__Drive_the_sandworm_by_leywad.jpg, Jurnalul învățării – fotografii ale Universității Alternative
Hello!
Imi place tare mult ideea de a avea un jurnal de invatare, iar sugestiile prezentate ajuta cu siguranta!
Ce as adauga eu la un astfel de jurnal? Obiective! Fie pe termen scurt (3 luni), fie pe termen mai lung (1an). Astfel, dupa o anumita perioada de timp poti evalua ce ai invatat pana atunci si poti imbunatati modul in care inveti.
Spor la invatat!
Georgiana
Avand in vedere ca invatam pentru viata reala, as sugera ca de fiecare data cand invatam o idee noua, o tehnica noua, sa ne gandim la ce anume ne-ar servi pe viitor sau ne-ar fi servit in trecut. Practic, sa legam ce am invatat de o situatie concreta in viata reala.