Sunt 4 ani și jumătate de când am intrat în Universitatea Alternativă, ani care au fost dintre cei mai radicali din viața mea. Aveam 26 de ani și voiam să fac o schimbare de 180 de grade în tot ceea ce eram și în tot ceea ce făceam. Și am reușit. Însă habar n-aveam atunci ce provocări și procese vor avea loc pentru ca asta să se întâmple. Ce pot să zic acum sigur e cât mă bucur că nu am fost singură și am avut alături persoane care m-au susținut.

Comunitățile și triburile există de când a apărut omul. Încă de atunci aveam nevoia să ne adunăm  în grupuri și grupulețe, și exista un motiv primar foarte sănătos pentru care făceam asta: supraviețuirea. Aveam șanse mult mai mari de supraviețuire dacă eram alături de alții ca noi decât singuri. Omul este un animal social, ceea ce știm cu toții. La o singură privire aruncată către noi și ceilalți, vedem cum această nevoie ne-a clădit societatea și modul în care trăim acum. Însă ceea ce ne scapă din vedere este faptul că în ziua de azi, nevoia de a aparține are o nouă dimensiune.

Ca societate, am evoluat într-un mod frumos, ar spune unii, acceptabil, ar spune alții, iar părerile sunt, desigur, și mai împărțite de atât. Un lucru este cert, și extrem de diferit față de acum mii de ani: supraviețuirea nu mai este o problemă primordială în viața unui om. Sigur, asta depinde de locul în care ne naștem, dar în teorie și în mare parte din țările pământului, șansele de a trăi să vedem a doua zi sunt destul de mari. Acest lucru ne-a făcut să devenim din ce în ce mai izolați ca indivizi, iar efectul este unul dăunător, pentru fiecare în parte, pentru societate și pentru planetă. Și atunci, ce alt scop putem găsi ori crea pentru a fi alături de alți oameni mai mult timp, într-un mod benefic nouă?

Când supraviețuirea nu mai este o problemă, se ridică o altă întrebare. Este o întrebare căreia noi oamenii vrem să îi găsim răspuns de tare mult timp: cum ne trăim acești ani care, cel puțin prin lege și drepturi inalienabile, ne sunt dați pe acest pământ?

Eu am găsit răspunsul la această întrebare când am înțeles că omul este o ființă care, de când se naște și până când moare, învață încontinuu. Învață pentru a se dezvolta, învață pentru a se integra, învață pentru a crea el ceva la rândul lui care apoi să facă lumea mai bună și mai frumoasă. Și face asta când e mic, și familia îl susține la fiecare pas, dar și când devine adult și face acei pași de unul singur.

Dar cum ar fi să nu facem toate acestea singuri, ci într-o comunitate, alături de oamenii interesați de lucruri asemănătoare cu noi? În mod sigur, experiența ar fi diferită pentru fiecare, dar cu siguranță rezultatele vor fi peste așteptările tuturor.

Și asta pentru că o comunitate este ca o familie mai mare unde găsești ce ai nevoie tu ca individ, în dezvoltarea ta de-a lungul vieții.

1. Grijă pentru fiecare

Să împărtășim din ceea ce avem noi înseamnă să avem grijă de ceilalți și de mediul înconjurător. De la informații, la emoții, la gânduri bune și obiecte concrete, tot ce împărțim între noi nu se risipește, ci ne îmbogățește pe fiecare în parte. Și partea și mai frumoasă e că se creează punți între noi care duc la relații mult mai puternice pe termen lung care să ne susțină mai departe pe drumul nostru.

2. Provocări și inspirație

Pentru a se dezvolta pe deplin, creierul nostru are nevoie, în aceeași măsură, și de provocări și de inspirație din exterior. Inspirația pe care ne-o luăm de la alții și din poveștile lor ne deschid nouă perspective noi în viață și provocările ne ajută să ducem tot ceea ce facem la un alt nivel. Iar când vin de la persoanele care ne cunosc, acestea nu vor fi nici prea prea, nici foarte foarte, ci tocmai pe măsura nevoilor noastre de creștere și învățare. 

3. Plasă de siguranță

Lumea în care trăim nu este cel mai previzibil loc, și cu toții facem greșeli sau dăm rateuri mai mari ori mai mici. Acestea sunt momente în care ne simțim vulnerabili și incapabili de a mai acționa. Ceea ce ușurează aceste sentimente puternice sunt prezența în jurul nostru a oamenilor de la care avem încrederea și susținerea necondiționată. Asta ne va da curajul pe viitor să acționăm cu determinare în orice direcție, știind ca avem oameni lângă noi care ne vor prinde în cazul în care vom cădea și nu vom ști cum să ne ridicăm.

4. Creșterea încrederii

Cu fiecare nouă acțiune pe care o facem singuri ori împreună cu ceilalți, ne clădim încrederea în noi și cei din jurul nostru. Iar asta ne crește încrederea în lumea în care trăim și încrederea în capacitatea fiecărui om în parte de a face bine, pus în contextul potrivit. Și oare ce devine posibil când toți avem încredere unii în alții? Ce lume putem construi în momentul acela?

5. Fericire

De cele mai multe ori, simplul fapt de a fi alături de oameni cu care putem fi noi înșine, fără măști după care să ne ascundem, creează o stare de generală de muțumire și de bine. Iar acesta este unul dintre cele mai benefice spații din care să acționezi pentru a crea ceea ce îți dorești.

Comunitățile sunt unul dintre locurile în care oamenii pot interacționa unii cu alții cel mai ușor, iar societățile în care se creează conexiuni autentice între persoane sunt cele mai prospere și prospere. Într-un fel, fiecare dintre noi știe acest lucru, însă ce nu prea avem idee este cum să realizăm aceste conexiuni puternice cu alții.

Întrebarea aceasta ne-o punem și noi la UA în fiecare an în care intră membrii noi, și de fiecare dată răspunsul este altul. Însă, ceea ce nu se schimbă niciodată este importanța ca fiecare om să vrea să facă parte din această comunitate pentru a crește alături de alții.

Care este o comunitate din care ai vrea tu să faci parte și de ce?

 

Leave a Reply