La ora 07:00, în dimineaţa zilei de luni, 22 iulie, 70 de studenţi alternativi s-au strâns în Gara de Nord pregătiţi pentru aventura CROS Camp de la Plaiul Foii. Teo Ioan, denumită de CROSiştii feroviari “doamna profesoară”, se agita făcând prezența, numărând biletele şi distribuind locurile. Vagonul 5 al trenului spre Braşov era plin de Schimbă Lume – puțin adormiți, dar curioși să afle ce li se pregătește, zâmbăreţi şi gata de legat prietenii.
[quote]“La Plaiul Foii vom trăi împreună în această lume alternativă şi vei avea ocazia să o (re)descoperi. Ca să ajungi să o cunoşti cu adevărat, va trebui să contribui la crearea ei. Ce nu ţi-am spus explicit până acum este că, de fapt, să fii student la Universitatea Alternativă este o invitaţie la cel mai serios joc pe care îl ştim: să creăm o lume împreună.”
[/quote]Asta e povestea cu care a început experiența celor peste 70 de studenți alternativi în aventura CROS Camp. La câteva ore de la plecarea din Gara de Nord, după un popas și-un schimb de transport în Brașov, au ajuns.
Poate că cei care nu mai coborâseră din autocarul CROS Camp până acum erau curioși și nedumeriți și dornici să afle despre ce e vorba, poate că cei care o făceau pentru a doua sau a treia oară erau nerăbdători să reintre în universul celor 5 atitudini – dar noi eram fericiți să începem săptămâna cea mai intensă din experiența Universității Alternative.
Pentru echipa CROS, Camp-ul începe în aprilie, cu mult înainte de a începe chiar să vorbim despre asta oficial. Și dacă punem la socoteală aplicația la TiA*, începe cu un an înainte.
Sunt zeci (chiar sute) de ore de întâlniri de design și redesign, întâlniri în care ne prindem cum evoluează povestea, în care angrenăm parteneri și creăm materiale. Ore în care ne legăm și mai tare ca echipă, depășim obstacole, ne depășim limite. Și toate eforturile se concentrează ca un laser în momentul în care, din vârful “dealului” vedem cum participanții coboară din autocar, puțin zgâlțâiți de drumul de piatră, trăgând fără spor de un bagaj supradimensionat în încercarea de a ajunge la noi.
I-am adus laolaltă și suntem fericiți. Tori stă la unul din balcoane și le face cu mâna, un pic izolată de restul echipei. Se ascunde de fapt, în lupta ei cu niște lacrimi obraznice ce tot încearcă să-și facă loc din spatele ochilor. Probabil de emoție. Noi îi așteptăm după primul obstacol, să îi luăm la îmbrățișat. Acum, Plaiul Foii a devenit oficial un “Colț de Schimbă Lume”.
Urmează o săptămână întreagă de cunoaștere și autocunoaștere, relaționare, învățare, joacă, împărtășire și visare. Urmează o săptămână de deconectare de la rutina Bucureștiului, de la graba cotidiană, de la proiectele și taskurile zilnice; urmează o săptămână de trezit la 7-8 dimineața pe “Zdob si Zdub – Bună dimineața”, urmează 7 zile în care participanților le sunt pregătite activități special gândite pentru ei, urmează 168 de ore în care aceștia au o singură temă: să aleagă ce li se potrivește cel mai bine, să cunoască cei peste 50 de invitați care le stau la dispoziție, să învețe despre sine și despre pasiunile lor, să se distreze până la răsărit și să se trezească la timp pentru micul dejun.
După o zi de sosire reușită, în care s-a râs mai ceva ca la stand-up-comedy în cadrul activității de prezentare a echipelor, și după o noapte de petrecere în care s-a dansat cum numai prin filme vezi – am dat startul zilei de Relating. Discursul de deschidere al Anei Secrieru, attidude-ul zilei, a fost menit să ne introducă într-o stare de relating autentică:
[quote]“Eu am făcut primul pas şi am povestit un lucru tare greu pentru mine şi m-am dezvăluit în faţa voastră. Vă doresc şi vouă să descoperiţi sentimentul acesta minunat, de a vă arăta aşa cum sunteţi, de a fi autentici, şi să spuneţi şi voi lucrurile alea grele”.
[/quote]Fiecare zi a început cu îndemnul attidude-ului. Fiecare dintre cei cinci a ţinut un discurs cu rolul de a inspira cât mai bine atitudinea fiecărei zile.
În ziua de Learning, Traian ne-a reamintit că învăţarea înseamnă să te provoci cât mai mult şi să ieşi constant din zona de confort. Ziua a continuat cu o serie de discursuri inspiraţionale şi ateliere, pe diverse teme şi acoperind abilităţi variate, ţinute de invitaţii noştri.
Ioana Cepoi, attidude-ul zilei de Playing, ne-a amintit cât de valoros e să te joci, să te prosteşti şi să te bucuri de orice, la orice vârstă. Ea i-a trimis pe cei peste 100 de participanți la joacă, spunându-le:
[quote]
“Vă îndemn cu mare drag să profitaţi de ziua asta, să retrăiţi momentele idilice şi fără de griji ale copilăriei voastre şi să le purtaţi cu voi tot anul.”
[/quote].
Ana Răducanu a deschis cu discursul său apetitul participanților pentru ziua de Sharing, printr-o poveste emoționantă în care ne-a explicat cum, pentru ea, oamenii reprezintă rețele. Iar rețelele astea sunt atât de puternice încât pot schimba societatea pentru că unesc oamenii cu interese comune. Seara cei mai norocoși au reușit să impresioneze cu talentul lor muzical într-o sesiune de improvizație pe ritmul creat de Mișu Axinte, de la Slick Drum Up events și Cosmin Farcaș.
Ziua de Dreaming, ca în fiecare an, a început la 7 dimineața – când oamenii probabil încă visau din picioare. Corina Gheonea i-a trimis pe participanți direct pe munte, în tăcere și gânditori, spunându-le:
[quote]
“Ne-am oprit la acest colţ, pentru că aici schimbăm direcţia. Lăsăm agitaţia în urmă şi ne gândim la noi în trecut, prezent şi viitor. Ne îndreptăm privirea în sus, spre vârful muntelui şi spre propriul nostru vârf. Ne gândim la cum vrem să devenim, la ce vrem să construim, la fiecare pas pe care l-am făcut, la fiecare pas pe care îl vom face de acum încolo. Cum fiecare cotitură a vieţii tale a avut un impact asupra ta, la cotiturile drumului spre vârf vei găsi câte o întrebare cu impact. E normal să nu ştii încă toate răspunsurile – important e să încolţească în tine dorinţa de a le afla.
Te vor ghida pe acest drum bucăţi din povestea construirii Universităţii Alternative şi întrebările aferente, pentru ca la final să îţi poţi construi propria ta poveste.”
[/quote]
După 6 zile de activități de teambuilding, construire de case și identități de echipă, peste 30 de ateliere, 30 de cărți vii așezate într-o bibliotecă vie, sesiuni de coaching și consiliere pentru autonomie în învățare, târguri de proiecte și cine știe câte povești împărtășite, în duminica plecării participanții dansau, scriau sugarcubes, se îmbrățișau și nu se dădeau plecați.
Iar dacă ar fi să ne luăm după impresiile culese prin formularul de feedback, întreaga experiență a fost cel puțin inedită:
[quote]“Abia aștept urmatorul Camp! ^_^ “
“Deja mă gândesc cum va arăta Camp 2020 🙂 “
“M-am simţit inspirată, m-am distrat, m-am jucat, am învățat multe lucruri… Abia aștept să înceapă anul, să “fur” idei de la voi atât de valoroase, să cunosc și mai mulți oameni… “
“Aș putea să spun “Felicitări” pentru toată treaba pe care ați făcut-o în Camp-ul ăsta, dar mai degrabă aș mulțumi. Vă mulțumesc vouă, echipei CROS, că mi-ați dat ocazia asta să cunosc oamenii ăștia frumoși, că am învățat lucruri pe care abia așteptam să le pun în practică şi după Camp încă de când le făceam pentru prima oară.”
[/quote]Tot participanții spun că în multe dimineți s-au trezit pentru pâinea caldă de la Edenia sau iaurturile delicioase de la Muller, sau că prânzul și cina au fost salvate prin intervenția sponsorilor noștri – Integra și FarmFrites. Iar pauzele de cafea au fost un pic mai dulci datorită suprizelor Mondelez. Cât despre petreceri…. nu se incingeau la fel de tare fără Tuborg. Și nici ziua de Playing nu era cu atâta energie fără Redbull. Iar pe tot parcursul Camp-ului, participanți și invitați aduși din Zărnești sau Brașov ar fi fost mai zdruncinați pe drumul de piatră dacă Midocar nu ne sărea în ajutor cu două mașini din flota lor.
Noi ca echipă ne înclinăm. Unii în fața celorlalți pentru o treabă bună. În fața sponsorilor, invitaților și a unei generații de studenţi genială – în fața unei generații de Schimbă Lume.
A fost Camp! Urmează un an de Schimbat Lumea!
*Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.