Iatăƒ-ne dupム6 ediții de Invitatul Săptămânii, 6 ediții în care am cunoscut oameni extraordinari, care ne-au inspirat dar care ne-au împărtășit și multe lucruri practice din experiența lor.

În săptămâna a 5-a am stat de vorbă cu Ada Rosetti, CEEMEA Channel Director la Discovery România, care ne-a vorbit de gândirea critică. Întreaga seară s-a dovedit plină de învățăminte și cu multe resurse împărtășite, de la 10 cărți care au legătură cu subiectul gândirii critice până la articole, filmulețe și concepte diverse. Câteva dintre cărțile enumerate: Dan Ariely a€“ Predictably Irrational, The Upside of Irrationality, The Honest Truth about Dishonesty, Nassim Nicholas Taleb a€“ The Black Swan, Daniel Kahneman a€“ Thinking Fast and Slow, Jonah Lehrer a€“ How We Decide, Steven Levitt, Stephen Dubner a€“ Freakonomics.


Ada nu s-a rezumat la a vorbi doar despre gândirea critică, dar a povestit și despre traseul ei profesional, care a început în radio, acum trece prin televiziune dar, după cum mărturisește și Ada, nu se știe unde se va termina.

Discuția nu s-a încheiat în acea seară, ci a mai continuat și pe mail între participanți, generandu-se o listă și mai lungă de resurse din zona gândirii critice.

Aseară, în a 6-a ediție, l-am avut invitat pe Tudor Ghiurca, care ne-a vorbit de rolul digitalului în marketingul contemporan și despre marketingul bazat pe colaborare. Într-o discuție relaxată la o bere, Tudor a atins subiecte și din alte zone adiacente, precum branding-ul de țară, hub-urile tehnologice sau ce înseamnă design thinking și cum se aplică. Participanții, aflați în special din zona de ONG-uri sau coordonatori ale unor proiecte de inovație socială, au aflat de la Tudor cum pot aduna oamenii în jurul cauzelor pe care le promovează sau cum pot crea o cultură a inovației în România prin intermediul tinerilor. O altă discuție referitoare la clasica întrebare “ce e mai bine: €œsă pleci din țară sau să rămâi? €œ a condus la concluzia că România este un proiect în construcție și dacă vrei să inovezi, sunt șanse mai mari aici decât în străinătate.

Răspunsul la această întrebare va mai fi disputat cu siguranță și în edițiile următoare ale Invitatului Săptămânii, în care vom sta de vorbă cu oameni la fel de diverși ca și până acum.

Până atunci poți să citești și despre cum a fost la primele două ediții, despre ediția a 3-a cu Andrei Roșu sau despre ediția a 4-a cu Cătălin Caia.

Leave a Reply